Za poslušanje – 10 glasbenih albumov po izboru: Vasja Vipotnik – Skova

Vasja Vipotnik - Skova (Foto Promo/Kino Šiška)

Vasja Vipotnik – Skova je trnovski reper (Facebook profil),pisec besedil, freestyler in poet, ki se z rapom ukvarja že od mladih let, prvič pa je nase vidneje opozoril leta 2016 na odmevnem rap battlu ‘Cajt za fajt’.

Kmalu zatem je posnel rap kompilacijo ‘Okus metropole’, nato organiziral dobrodelne koncerte in vodil delavnico kreativnega pisanja v ljubljanskem mladinskem centru Ulca – vse aktivnosti, ki se skladajo z njegovim glasbenim izrazom, ki navdih za družbenokritična besedila črpa iz vsakodnevnega življenja. V spletnem prenosu bo 22. aprila iz Kina Šiške predstavil svoj prvenec ‘Theatrum’, “najboljši slovenski rap album zadnje dekade” po mnenju 24ur.com. Za povrh bo na odru Kina Šiške prvič stal skupaj s svojim novim spremljevalnim bendom Skovani.

Konec lanskega leta je najprej udaril s skladbo ‘Rap Michelangelo’, ki je postala popevka tedna na Valu 202, zatem pa še s prvencem ‘Theatrum’. Okoli rdeče niti gledališča je Skova zajel zadnjih pet let svojega življenja in požel kritiško hvalo. Za inštrumentalne podlage na plošči so poleg domačih hip hop producentov (EdichEleven ElevenBeat by DaucAnže Petrač) med drugim poskrbeli tudi člani zasedbe Moveknowledgement, na Šiškinem odru pa mu bodo aprila prvič v živo ob boku stali Skovani – v času pandemije nastala spremljevalna zasedba mladih glasbenikov iz žanrsko raznovrstnih bendov (KokosyKiwi Flash, …). Poleg Skovanov se bosta Skovi pridružila na odru tudi dva spremljevalna vokala in sicer Urh Mlakar – Um in pevka Zala Deželak.

10 GLASBENIH ALBUMOV ZA POSLUŠANJE


El Bahatee – Svaki pas ima svoj dan (2001)
Marčelo – Napet šou (2014)
Buldožer – Nevino srce (1983)
Marko Brecelj – Cocktail (1974)
Đorđe Balašević – Devedesete (2000)
Iztok Mlakar – Štorije in baldorije (1992)
Eminem – The Eminem Show (2002)
Guru – Jazzmatazz Vol 2.: The New Reality (1995)
Nas – Illmatic (1994)
J. Cole – 4 Your Eyez Only (2016)