Za poslušanje – 10 glasbenih albumov po izboru: Sara Ester Gredelj in Nina Korošak Serčič

freekind (Foto KŠ/Promo)

Sara Ester Gredelj (pianistka in vokalistka) in Nina Korošak Serčič (bobnarka) sta duo freekind, Mladenki skozi svoj v soulu, R&B-ju in jazzu zakoreninjen groove po zgledu Commona, Eryke Badu in Alfa Mista predajata svojo življenjsko filozofijo, svojevrstno uteho v karantenskih časih pa sta nudili tudi na svojem prvem EP-ju, izdanem decembra. To je njun skupni seznam albumov, ki so vplivali na njuno ustvarjanje in glasbeni razvoj.

Spoznali sta se med študijem na akademiji za jazz v Gradcu in hitro ugotovili, da v glasbi cenita iste stvari, ki jih želita predati tudi drugim – njuno svobodnjaško filozofijo nakazujeta že z imenom freekind. Pod pritiskom časovnega roka sta skupaj ustvarili prvi komad “I’m Gonna Live”, presenetljiv odziv pa jima je potrdil, da sta na pravi poti, in poleti 2019 sta imeli prvi koncert na Festivalu Lent.

Tekom lanskega leta sta z rednimi glasbenimi depešami nudili uteho v karantenski sivini, prvo fazo svojega glasbenega udejstvovanja pa decembra zaokrožili z EP-jem Not Good Enough, ki sta ga med drugim predstavili tudi v živo pri Andreju Karoliju na Valu 202. Zgrešeno naslovljeni plošček suvereno sledi sodobnim soul, R&B in jazz smernicam izvajalcev, kot so Common, d’Angelo in Noname, hkrati pa jih navda z mladostno svežino.

10 GLASBENIH ALBUMOV ZA POSLUŠANJE


D’Angelo – Voodoo (2000)
Pj Morton – Gumbo Unplugged (2018)
August Greene – August Greene (2019)
Bon Iver – Bon Iver (2011)
Lucky Daye – Painted (2019)
Jaz Karis – Into the Wilderness (2017)
Snoh Aalegra – Ugh, Those Feels Again (2019)
Hiatus Kaiyote – Choose Your Weapon (2015)
Robert Glasper – Black Radio (2012)
Donny Hathaway – These Songs for You, Live! (2004)