Za poslušanje – 10 glasbenih albumov po izboru: Robert Novak

Mi2 - Cvetličarna, 5.12.2019 (Foto: Aleš Žnidaršič)

Robert Novak je priznani slovenski bas kitarist ter član in menedžer skupine Mi2. 

Osmi studijski album skupine Mi2, ‘Črno na Belem’, je izšel aprila lansko leto kot vinil, CD in v elektronski obliki. Album lahko kupite TUKAJ.

Skupina Mi2 se skoraj sedem let po izdaji nadvse uspešnega studijskega albuma Čista jeba (prodan v zlati nakladi, prejeta zlata piščal za najboljši album in skladbo leta) vrača z novim, osmim studijskim izdelkom, poimenovanim Črno na Belem. Z mnogimi vmesnimi prekinitvami je album nastajal od pomladi 2017 do začetka leta 2021 v placu za vaje (in priložnostnem svetišču) benda v Belem pri Šmarju pri Jelšah ter nekaterih glasbenih studiih. Tudi tokrat so Mi2 dirigentsko paličico večidel zaupali studijskemu mojstru in producentu Dragu Popoviču.

Nastala je barvita plošča za sive čase. Vsebinsko se album navezuje na prejšnje izdaje skupine. Na njem ne manjka udarnih kitar in močnih ritmov, kakor tudi ne nežnih tonov in igrivih melodij. Spet je prisotna dobra doza značilnega Mi2 humorja, prgišče nostalgije in ljubezni pa seveda odkritih sporočil o času, v katerem živimo. Mi2 si glede tega nikoli niso zatiskali ušes in oči. Ko pobožajo, naredijo to z občutkom. Ko udarijo, udarec zaboli. Tudi zato omenjeni naslov albuma.

Plošča Črno na Belem vsebuje 11 novih avtorskih skladb. Nekatere od njih so poslušalci že lahko spoznali kot do sedaj izdane single: Lanski sneg, Proklete vijolice, Adam in Eva, Kakor nekoč, Midva in Joj joj joj. Preostali del skladb te že predstavljene več kot lepo dopolnjuje, saj, kot je povedal eden od avtorjev Jernej Dirnbek»So prav v drugem delu snemanja začutili, da so se poklopile vse tiste energije, da so zadihali kot eden in so pesmi zazvenele, kot bi jih izvajali že od nekdaj.«

10 GLASBENIH ALBUMOV ZA POSLUŠANJE


The Beatles – Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band (1967)
Led Zeppelin – The Song Remains the Same Live (2007)
Pink Floyd – The Dark Side of the Moon (1973)
AC/DC – Highway to Hell (1979)
Bruce Springsteen  – Born in the U.S.A. (1984)
Guns N’ Roses – Appetite for Destruction (1987)
Nirvana – Nevermind (1991)
Foo Fighters – Wasting Light (2011)
Muse – Drones (2015)
Kings of Leon – Walls (2016)