Za poslušanje – 10 glasbenih albumov po izboru: Leon Žunec

Leon Žunec (Foto: Katarina Lan)

Leon Žunec je kitarist, klaviaturist in saksofonist, prav tako tudi avtor, aranžer in tekstopisec, čigar glasbeno delovanje preteklih dveh desetletij se z eno besedo lahko strne kot – pestro.

Od glasbenih koncertiranj po Sloveniji in v tujini s Tzar Blues Bandom ter sodelovanjem s kantavtorico Simono Černetič – Aynee, je bilo zanj prelomno sodelovanje s producentom Damjanom Jovićem, pri katerem je kot studijski glasbenik prispeval kitarsko podobo med drugim tudi nekaterim odmevnejšim komadom – Lagano (Challe Salle; Menartova nagrada za pesem leta 2017/2018), Noben me ne razume (Nipke; Zlata piščal 2017), Fresh (BluBird; single pri Sony Music Entertainment).

Zasedbi BluBird se je pridružil tudi na evropski turneji po večjih klubih in festivalih (londonski The Egg, Opium Barcelona, Noa Beach Club idr.).

Kot kitarist deluje od leta 2016 v mednarodno uveljavljeni slovenski instrumental surf rock skupini The Bitch Boys. Istega leta je pričel sodelovati tudi z Majo Založnik, katero trenutno spremlja kot kitarist in saksofonist. Med leti 2019 in 2021 je kot kitarist igral v skupini Orlek, z letom 2022 pa se je kot kitarist in saksofonist pridružil Galu Gjurinu.

Trenutno multiinštrumentalno sodeluje tudi v okviru skupine CADÓ, za katero je posnel, aranžiral in produciral prve štiri v samozaložbi izdane single.

10 GLASBENIH ALBUMOV ZA POSLUŠANJE


Rustic Overtones – Rooms By The Hour (1998)
Theo Katzman – Heartbreak Hits (2017)
Muff – Muff (2014)
Mark Knopfler – Golden Heart (1996)
Cardinal Black – January Come Close (2022)
Vlado Kreslin – Kreslinčice (2002)
Manic Street Preachers – Lifeblood (2004)
Robben Ford – Truth (2007)
Teo Collori in Momento Cigano – Kamerato Muzikante (2018)
Gregory Porter – Liquid Spirit (2013)