Wookie predstavlja življensko delo “8 YEARS OF BEDROOM LULLABIES”

Wookie The Huge (Foto: Jernej Kokol)

“Wookie The Huge” je glasbeni projekt Roryja Hughesa, kantavtorja slovensko-irskega porekla, ki se je prvič javno predstavil leta 2019 s singlom imenovanim IRRELEPHANT.  Pred kratkim pa je izdal drugo skladbo z imenom SPINNING, kjer glavno vlogo v glasbenem videu prevzema slovenska zvezda televizije in dramske igre, Zvezdana Mlakar. 

Album “8 YEARS OF BEDROOM LULLABIES” je avtorjevo življenjsko delo, saj je poleg glasbe posnel tudi vseh 9 glasbenih video spotov, ki jih ima namen izdajatI eno za drugim v letu 2023.

Za kompozicijo pesmi, same produkcije ter realizacije vseh videospotov je potreboval skoraj 10 let, saj je mnenja, da se kvaliteta produkta razvija počasi in da je to dolgotrajen proces, kjer spoznavaš samega sebe kot posameznika in kot umetnika. Zato je za izpopolnjevanje le-tega potreben čas, samorefleksija ter ogromno volje in energije. Prav tako meni, da veliko trenutne glasbe nima takšne globine oziroma sporočilne note, ker je vse narejeno iz danes na jutri, s prvinskim motom “kako največ iztržiti”, namesto “kako dobro izepljati projekt s trajnostnim sporočilom”.

Kako se je začelo sodelovanje z Zvezdano Mlakar?

“Zvezdana in moja mama sta prijateljici, tako da imam srečo da sem lahko tako navezal z njo stik. Predstavil sem ji projekt, in ko je slišala o čem se gre projekt je bila takoj za! Globoko cenim njeno odprtost in način razmišlanja ter menim, da svet potrebuje več tovrstnih vpivnežev.”


Avtor je veliko časa prav tako posvetil iskanju in razvoju “sound designa”, za katerega meni, da je zaradi njegovega anglosaškega porekla drugačen od glasbe, ki smo jo navajeni na Balkanu. 

Kako je bilo snemanje z Zvezdano in kako sta se našla?

“Zvezdano sem spoznal preko mame, saj igra klavir na njenih knižnjih predstavitvah. Snemanje z Zvezdano je bilo fenomenalno. Ne samo, da je izvrstna v tem, kar počne ampak je povrhu vsega še zelo inteligentna in polna zanimivih zgod ter modrosti. Vesel sem, da sem dobil priložnost sodelovanja z tako izkušeno igralko, saj ti da vpogled v ta svet na popolnoma drugačen način kot pa če ga spremljaš zgolj kot gledalec.”


Pri glasbeni produkciji sta mu pomagala avstrijski producent Hannes Jaeckl (producent skladb: Irrelephant, Fire Alarms, Shiskebab) ter slovenski multi inštrumentalist Denis Horvat (producent skladb: Spinning, Make You Mine, Hedonist, Mazochist, Blue in Mushroom Jams), katerga poznamo, kot enega glavnih članov “Hamo & Tribute 2 Love” banda. Za mix je poskrbel Nik Pirc, za Mastering Gregor Zemljič.

Sam proces “songwritinga” opisuje kot “nepozaben”, saj je avtor najprej sam skomponiral 90% glasbe, nato pa je z producentoma razdrl komade na prafaktorje  in jih postavil nazaj. Avtor sam nima glasbene izobrazbe, tako da je delo mešanica “amaterskega eksperimentalizma” in učenih glasbenikov.


Zakaj pišeš besedila v angleškem jeziku?

“Rojen sem v Kanadi, in čeprav sem bi-lingualen, razmišljam in celo sanjam v Angleščini. Naravno mi je pisati v angleškem jeziku in menim, da imam tudi močnejši besedni zaklad. Prav tako menim, da je to eden ključnih diferenciatorjev, ki si ga lastim v primerjavi z drugimi Slovenci. Imam neko hipotezo, da če nekdo poje v Angleščini in mu to ni materni jezik, poslušalec čuti in ve, da nekaj ni prav in se posledično ne poveže z glasbo na tako globokem nivoju, kot bi se sicer.” 

Kako si pristal v Sloveniji?

“Oče je originalno iz Irske, mama pa iz Slovenije. Oba sta se pri mladih letih preselila v Kanado, kjer sta se tudi spoznala. Prvih pet let svoje življenja smo živeli smo v Torontu, kjer sem se rodil tudi jaz. Zaradi (pre)hitrega življenskega tempa smo se z družino preselili v Šmarje pri Jelšah. Razlika življenskega stila je bil precej velika, saj je kultura popolnoma drugačna in je bil zame to precej velik šok. Ampak poleg šoka sem k sreči dobil vpogled v dva popolnoma različna svetova, kar v tej fazi življenja vidim kot veliko prednost. Prav tako menim, da se moja povezava z anglosaškim svetom sliši tudi v moji glasbi in da je posledično precej drugačna od glasbe, ki smo jo navajeni slišati na Balkanu.” 

Načeloma nisi glasbenik po izobrazbi – kako si pristal v teh vodah?

“Svojo profesionalno zgodbo sem začel v filmskih vodah in sem pozneje zapustil ta svet ter postal partner v podjetju. Po 4 letih intenzivnega dela sem ugotovil, da me korporativni svet izčrpuje in da mi ne daje tistega elana, ki bi si ga v življenju zares želel. Ne samo to, prišel sem do spoznanja, da niti ne zmorem ustvarjati glasbe ob službi, saj za ustvarjanje potrebuješ prost čas in mirno glavo, kar pa se po mojih izkušnjah ne more zgoditi, če delaš 12 ur na dan. Pri svojih rosnih 29 letih sem se odločil, da naredim najbolšo, a hkrati najtežjo odločitev v svojem življenju. Pustil sem svojo varno službo za to, da sem lahko odšel na ulico igrati glasbo in dokončati svoj album. Sprememba je bila bistveno večja, kot sem pričakoval, ugotovil sem, kako drugačno je življenje glasbenika od življenja podjetnika. Pri glasbi se vprašaš “kako se počutim oz. ali si želim danes it igrati” pri podjetništvu pa “kaj moram danes narediti, da bom dosegel ta cilj” in da se posledično tvoje življenje popolnoma spremeni. Zdaj ko sem izdal svoj drugi singel in so priprave v polnem teku, opažam da imam nazaj svoj “otroški žar”, katerega sem na poti do sem izgubil oz pozabil.”

Instagram: https://www.instagram.com/wookiethehuge/
TikTok: https://www.tiktok.com/@wookiethehuge
Facebok: https://www.facebook.com/wookiethehuge