Vse (ne)znano o zasedbi Pavlov

Pavlov (Foto: osebni arhiv skupine)

Pavlov je relativno nova glasbena zasedba, in čeprav še niso imeli koncerta v živo, sveta trojica vztrajno nabira material in izdaja single. Zdaj se jih je na njihovem Youtube kanalu zbralo že pet, eden boljši od drugega. O sebi pravijo da izvajajo indie rock oziroma post-punk revival glasbo, ampak kakorkoli obrnemo, ne moremo mimo dejstva, da je pri nas takšnih skupin izredno malo.

Njihova preudarnost v izdajanju posameznih skladb in hitra hoja proti dolgometražni plošči jih delata unikatne. Še bolj kot njihov glasbeni slog je posebna njihova zgodba. Skupino sestavljajo Marcel Kralj (vokal, kitara), Miha Medvešek (bas kitara) in Domen Malis (bobni).

Novembra 2018 so izdali prvi singel ‘Konji že jočejo’, temu sta sledila skladbi ‘Lov’, ki jo je skupina objavila februarja 2019, ter ‘Soviet’, potem pa še ‘Stolpi’ (z videospotom) in najnovejši ‘Odboj’.

Čeprav o njih ni veliko znanega, si pridno in hitro nabirajo poslušalce, z vsakim naslednjim singlom pa imajo na svoji strani tudi vse več glasbenih uredništev. Misterioznost je voda na njihov mlin.

Ena prednost, ki jo imajo kot band, je eden najboljših producentov pri nas Matej Pečaver, s katerim sodelujejo od začetka. “Mateju zaradi njegovega visokega tehničnega znanja zaupamo in mu bomo tudi v prihodnje pri snemanju naslednjih pesmi. Ustreza nam, da lahko z njegovo pomočjo pesmi dodelamo tudi na tehnični in produkcijski ravni ter da končni izdelek zveni, kot smo si zamislili tekom ustvarjanja. Poleg tega se nam zdi, da smo si karakterno precej kompatibilni, kar med procesom dela zagotovo ne škodi.”

Pet singlov je dovolj za malo ploščo, toda v mislih imajo širšo sliko.“Naš cilj že od samega začetka je izdaja dolgometražnega albuma, ki smo jo sicer planirali v začetku tega leta. Žal so nam razmere v državi nekoliko prekrižale načrte, saj se je proces ustvarjanja na vajah in v studiu skoraj povsem ustavil. Vseeno nam je uspelo pripraviti še zadnje pesmi, ki jih boste skupaj z ostalimi lahko slišali na našem prvencu. Srčno upamo, da se v najkrajšem možnem času vrnemo v studio.”

Zaradi karantene in prepovedi koncertov v zadnjem letu pa band sploh še ni stal na odru. Jih to skrbi? “Pravega live koncerta v tej zasedbi res še nismo imeli. Pred epidemijo smo želeli začeti s pripravami na koncerte, nato pa se je zdela najbolj logična poteza, da se usmerimo v dokončanje albuma, za kar nam ni žal. Čas za koncerte bo očitno še prišel, zagotovo pa si bomo tudi za priprave na live izvedbo vzeli čas in nastop poskušali čim bolj dodelati v vseh pogledih. Načrt je, da se bomo na to osredotočili po izdaji albuma. Vaj trenutno nimamo, res pa je da so bile vedno bolj zaprtega tipa in da svojega dela nismo delili ravno z vsakim.”

Njihova glasba je precej razločljiva in izstopajoča, ne samo zaradi aranžmajev in žanra, znotraj katerega ustvarjamo, temveč zaradi vokala. Zato so jih opazili tudi na Valu 202, kjer so bili večkrat nomirani za popevko tedna. Za končno slavje jim je malo zmanjkalo. “Verjetno je na rezultat vplivala kombinacija obojega – to, da smo širši publiki nepoznani in zaradi dejstva, da naša zvrst glasbe nima tako širokega kroga poslušalcev in aktivnih volivcev kot morda katera druga zvrst.”

Kaj pa njihovi vzorniki? “Če se osredotočamo na področje glasbe, bi težko izpostavili nekoga in ga označili kot vzornika oz. kot nekoga, po katerem se želimo zgledovati. Navdih iščemo od vsepovsod, je pa jedro našega zvoka inspirirano z zvoki post-punka, new wave-a in synthpopa. Glasbenikov, ki se nahajajo v tem spektru in nas navdihujejo, je ogromno in lahko bi jih naštevali dolgo v noč. Res se zdi, da je ta žanr pri nas nekoliko v ozadju; vendar pa hkrati vseeno obstaja občutek, da imamo pri nas tip poslušalcev, ki so odprti za različne zvrsti glasbe in ki radi prisluhnejo tudi “na papirju” manj popularni glasbi.”

Za 10 albumov, ki jih priporočajo za poslušanje;

kliknite TUKAJ (Marcel Kralj), TUKAJ (Domen Malis) in TUKAJ (Miha Medvešek)

Pred kratkim so izdali njihov peti singel z naslovom ‘Odboj’, pod katero se je kot producent podpisal Matej Pečaver iz The Cosmosonics Studios (tako kot smo do zdaj pri zasedbi Pavlov že navajeni). Že zdaj lahko zatrdimo, da bo plošča glede na do slišano naravnost izjemna.