Vlado Kreslin bo razkrival dušo v Cvetličarni

Vlado Kreslin (FOTO: Špela Macuh)
Vlado Kreslin (FOTO: Špela Macuh)

Vlado Kreslin je na dolgem glasbenem potovanju, katerega cilj je v srca tistih, ki so pripravljeni prisluhniti, pričarati ne le odlično koncertno izkušnjo, temveč tudi pisane zgodbe, ki jih piše življenje.

 

Glasba je del njega

Njegova glasba je bila venomer ovita v pomenljive okoliščine, ki so odsevale avtorjevo razmišljanje in občutenje. Glasba je del njega in ta del bo delil z nami na koncertu v Cvetlličarni.

Je kot magični realist; vse je na realni osnovi, a sestavljeno in oblikovano v metafore, v katerih se izrisujejo prekmurski osebni izbrani trenutki. Njegova odličnost leži prav v tem, da je zmožen inovacije odkriti lahkotno in ležerno, brez napetosti in posebne skrbi. Vemo, kaj lahko pričakujemo, in to je večer za dušo, prepleten z že skoraj ponarodelimi vižami.

 

Kratka biografija

Glasbeno kariero je začel leta 1970 kot bobnar v svojem prvem bandu Apollo. Sledile so skupine Špirit group (Murska Sobota) (1973), Horizont (Ljubljana) (1975-1978). Leta 1980 je zmagal na slovenski popevki s skladbo ‘Dan neskončnih sanj’. Tri leta kasneje se je priključil skupini Martin Krpan; ta je po nastopu z Bobom Dylanom leta 1991 razpadla. Kreslin se je zatem z Beltinško bando posvetil ljudski glasbi in povzročil pravi preporod etno glasbe na Slovenskem. Sčasoma se je vrnil k avtorski glasbi z zasedbo Mali bogovi. Sodeluje tudi z multiinstrumentalistom Adamom Bicskeyem. Je avtor vseh besedil, ki jih je uglasbil sam ali pa v sodelovanju s skladateljem in kitaristom Mirom Tomassinijem, s katerim sodeluje od ‘Tiste črne kitare’ leta 1985. Vlado Kreslin mnogokrat sodeluje s tujimi in mlajšimi domačimi glasbeniki. Že od leta 1992, običajno v začetku decembra, v Cankarjevem domu prireja tradicionalne koncerte z gosti. Leta 2005 je izšel trojni CD/DVD Koncert, ki vsebuje glasbo s šestih koncertov. Kreslin poje tudi v svojem domačem govoru, v prekmurščini.

Kdaj:  petek, 16.marec 2018 ob 21. uri
Kje: Cvetličarna, Ljubljana, Slovenija
Cena: 20€