Vinilna reizdaja prvenca Parafov

Vinilna reizdaja prvenca Parafov. (FOTO: promo)
Vinilna reizdaja prvenca Parafov. (FOTO: promo)

V duhu 40. obletnice originalne izdaje albuma ‘A dan je tako lijepo počeo‘, Dallas Records predstavlja novi special edition prvega albuma punk zasedbe Paraf.

Najpomembnejši hrvaški punk album

Gre za ključni album jugoslovanske in eden ključnih albumov kontinentalne evropske punk scene. Ta najpomembnejši hrvaški punk album je bil objavljen 5. junija 1980 in je bliskovito izstrelil prvo postavo Parafov v antologijo lokalne in evropske punk subkulture, kot tudi v anale regionalne pop-kulture.

Posebna izdaja albuma poleg originalnega miksa prinaša še štiri bonus skladbe ‘Rijeka‘ in ‘Moj život‘ je novi val z njihovega albuma v živo, objavljenega leta 1979, single verzijo ‘Narodne pjesme‘ s kompilacije ‘Novi punk val 78-80‘ in izvedbo kultne skladbe ‘Goli otok‘ v živo iz nastopa leta 1979 v Pulju.

Paraf (FOTO: Špela Macuh)
Paraf (FOTO: Špela Macuh)

To je bil eden prvih posnetih punk albumov v širši regiji in je bil zaradi težav z jugoslovansko Komisijo za šund objavljen s časovnim zamikom. Zamenjan je bil originalni ovitek, nekatere skladbe niso bile uvrščene na alb’um, simbolično močna ‘Narodna pjesma‘ pa je bila na albumu objavljena z drugačnim besedilom. Kljub spremembam, je bil album ocenjen kot sporen in se je na trgu pojavil z višjo ceno, kar pa ni zmanjšalo njegovega uspeha. Začetna izdaja je bila razprodana, kasneje je album na vinilu dobil tudi drugo naklado in skupno so prodali več kot 25 tisoč kopij.

Tudi 40 let kasneje album ‘A dan je tako lijepo počeo‘ zveni močno, uničujoče, nevarno, drzno in sveže. Valter Kocijančić, Zdravko Čabrijan in Dušan Ladavac Pjer so v 14. skladbah, objavljenih na albumu, uspešno združili začetno punkersko enostavnost z neusmiljenim mladoletniškim uporom proti dolgočasnemu vsakdanu. Zato ta album danes zveni tako močno.
Kot je povedal Igor Vidmar, eden od producentov albuma: ‘Parafi so bili anticipacija prihajajoče krize, v smislu predhodnika družbenega razočaranja in prizadevanj družbeno podrejenih slojev, da na kakršen koli način izrazijo svojo individualnost. “
V originalnem sporočilu za javnost, ki je pospremil album piše: “Parafi pojejo o ulici, ki zna biti posmehujoča in šaljiva, o težki in mučni ulici najstniških dvomov, strasti, ločenih mitologij in lastne perspektive… zato ta album prinaša ironijo, posmeh, norost in prost dostop do tabujev povprečnega malomeščanskega vsakdana. Do takrat, skoraj nepredstavljiv v jugoslovanski popularni glasbi, je takšen pristop Parafom zagotovil neizpodbiten kulturni piedestal.’