VATRA: ‘Akustik u Lisinskom’ (2017)

FOTO: Cedeterija.com

Hrvaška zasedba Vatra je lansko leto izdala koncertni album, naslovljen Akustik u Lisinskom. Album je posvečen pomembni prelomnici v njihovi karieri, prvemu akustičnemu koncertu, ki ga je zasedba leta 2016 izvedla v zagrebški Koncertni dvorani Vatroslava Lisinskega.

Pregled skladb

Začetek plošče naznani nežni sprehod po klavirskih tipkah, ki sicer uvodoma nekoliko spominja na začetno melodijo ‘Riders On The Storm’, kateri se nato prelevi v ‘Vojska od Terakote’. Zgodovinska lekcija, prenesena v ljubezenski kontekst, ki že zgolj zaradi tega potrjuje genialnost zasedbe. Da o sanjavo-psihedeličnih melodijah ne izgubljam besed – odličen uvod.

Ploščo nadaljuje ‘Tremolo’, ki sama zase ne odstopa preveč, predstavlja pa odličen prehod do ‘Gorim’, do albumovega prvega vrhunca. Izvrstna uporaba tolkal, ki predstavijo skladbo v povsem novi luči.

Po ‘Igle’ je čas za ‘Eskim’. Za skladbo, kjer je zasedbi nekoliko ponagajala snemalna tehnika, saj prisotna glasbila več kot opazno preglasijo petje. Kar pa ne pomeni, da je bila skladba deležna slabe izvedbe. Ne pozabite, gre za izkušene glasbenike!

Po pozabljivi ‘Ranjeni’ se album znova zavrti v pravo smer, do svojega drugega vrhunca, ki tokrat vsebuje kar tri skladbe, vse tri z bendovega zadnjega studijskega albuma. ‘Zmajevi na vjetru’, ‘Saturn’ in bendov megahit ‘Tango’. Sem edini, ki se mu zdi, da je bend s svojo zadnjo ploščo zadel terno?

Tudi nadaljevanje plošče je posvečeno plesnim ritmom. Bossa novi, če smo natančni, s katero je bend »prebarval« Mornarska majica’ in tako podaljšal albumov drugi vrh.

Ploščo zaključuje ‘Kraj’, ki se je na svojem mestu znašla zgolj in samo zaradi dveh stvari. Svojega naslova in besedila, katero ustvarja odprt konec, z njim pa občutek, da lahko v prihodnosti od zasedbe pričakujemo še kakšen akustični album.

Je bend s svojim izdelkom dosegel moja pričakovanja? Vsekakor, saj gre za izdelek, ki ga lahko navkljub nekaj vmesnim zdrsom brez težav poslušate znova in znova, tudi v več zaporednih serijah. Vendar je potrebno ob tem vseeno izpostaviti, da album ne vsebuje vseh skladb iz tistega večer zaradi česar si poslušalec ne more pričarati oziroma ne more v celoti podoživeti koncertnih trenutkov.

Na kratko, pravi album za vse, ki želite bolje spoznati bend!