Vabilo k muziciranju na Prazniku glasbe 2021

Vabilo k muziciranju na Prazniku glasbe 2021 (Foto Sigic)

Z malo sreče bomo tudi letos 21. junija obeležili Praznik glasbe! Tudi letos se praznovanju priključuje več slovenskih mest. Kje boste muzicirali vi? Sporočite nam preko obrazca in povezali vas bomo s partnerji po slovenskih mestih. Prijave zbiramo do 1. junija.

Že od leta 1982 po celem svetu poteka iniciativa Fête de la musique, ki 21. junija obeležuje svetovni dan glasbe. To je najdaljši dan in najkrajša noč v letu, ki v ospredje postavlja živo glasbo na javnih, za glasbo manj običajnih prizoriščih. Muzicira se v parkih, na ulicah, balkonih, mostovih in vrtov. Na Praznik glasbe se v velikanski oder spremeni celo mesto. Praznik glasbe združuje več kot 120 držav in 700 mest s celega sveta.

Praznik glasbe že vrsto let obeležujemo tudi v Sloveniji, iniciativa pa združuje več slovenskih mest: LjubljanoMariborNovo GoricoMursko SobotoSlovensko IstroCeljePtujKranj in Železnike.  Na Prazniku glasbe se predstavljajo tako profesionalni kot ljubiteljski glasbeniki vseh žanrov in vseh generacij.

Zaradi ukrepov, povezanih s COVID-19, je usoda letošnjega Praznika glasbe vendarle negotova. Gre namreč za specifičen dogodek, ki vključuje veliko število uličnih prizorišč. Pri najboljših močeh se bomo potrudili zadostiti vsem omejitvam, ki bodo dovoljevala varno izvedbo dogodka, upamo pa tudi na razumevanje glasbenikov, v kolikor določenim pričakovanjem ne bo mogoče zadostiti.

Praznik glasbe poteka v skladu s smernicami iniciative Fête de la musique, ki v ospredje postavlja žive glasbene dogodke na način, ki sledi značilnostim uličnega glasbenega dogodka. Vsi koncertni nastopi se dogajajo na javnih površinah in so za javnost brezplačni. Glasbeniki za svoj nastop ne prejmejo honorarja, pač pa jih s prostovoljnimi prispevki nagradijo poslušalci.  Ker honorarji niso predvideni, ni predvidena tudi selekcija nastopajočih. Nastop skušamo omogočiti vsakomur, ki želi muzicirati in s katerimi lahko dogovorimo terminske in tehnične specifike za zagotovitev nastopa. Organizatorji poskrbimo tudi za vsa potrebna dovoljenja, povezana z dogodki na javnih površinah ter uporabo zaščitenih avtorskih del.

Prijavni obrazec je na voljo preko povezave.
Prijave so možne do 1. junija 2021.

Vir: Sigic