V Kinu Šiška se je pričela šesta sezona prve lige dijaških bendov

Občinstvo na finalnem večeru Špil lige v sklopu dogodka Šiška Open 2018 – fotografija Aleš Rosa / arhiv Kino Šiška

V četrtek, 8. novembra, se je v Kinu Šiška pričela šesta sezona Špil lige. Med novembrom in aprilom bo na odru dvorane Komuna nastopilo devet zasedb, ki se bodo pomerili za naslov najboljšega benda prve lige dijaških bendov. Na prvem predtekmovalnem večeru so nastopili M8s, Kiwi Flash in Macbeth.

Med dosedanjimi zmagovalci tekmovanja, na katerem je nastopilo preko 250 različnih mladih glasbenikov iz cele Slovenije, so zasedbe Koala Voice, StillOut, Infected, Joker Out ter In the Attic. Kot v preteklih sezonah, bodo tudi letos o zmagovalcu odločali glasovi publike in strokovne komisije. Slednjo letos sestavljajo Ana Medved, urednica radia Terminal, Andi Koglot, glasbenik, producent in sodelavec radia Študent ter Klara Zupančič, glasbena opremljevalka na Valu 202 in vsestranska koncertna organizatorka.

“Špil liga nam je pomenila tiste prve stopnice do sveta rock n’ rolla. Spoznavanje drugih bendov in njihove glasbe, nastopanje na vrhunskem odru z vrhunskim osebjem,” so izjavili Joker Out. Vodja Špil lige in koordinatorka Maša Pavoković pa je ob vstopu v šesto sezono dodala, “da je največji užitek spremljati mlade glasbenike, kako iz kroga v krog napredujejo, predvsem pa je če tako mogoče vzgajati profesionalne akterje glasbene scene.”

Posebna pozornost namenjena besedilom, spremljanje v živo

Poleg ocenjevanja glasbenih sposobnosti bo komisija tudi letos posebno pozornost namenila besedilom avtorskih pesmi. Skupine bodo še pred vsakim nastopim priložile besedila, med katerimi bo komisija izbrala najudarnejše in najbolj izvirno. Letošnja novost je prenos nastopov v živo preko videa. S tem so organizatorji omogočili vpogled v živo sceno dijaških glasbenih ustvarjalcev tudi tistim, ki zaradi različnih razlogov ne morejo koncertnega utripa preveriti v živo.

Zmagovalci pete sezone Špil lige In The Attic – fotografija Aleš Rosa / arhiv Kino Šiška

Prvi večer z M8s, Kiwi Flash in Macbeth

Zasedbo M8s sestavljajo štirje rockerji iz Moravč, ki v takšni zasedbi ustvarjajo od poletja letošnjega leta. V njihovi izvedbi bomo lahko v tej sezoni slišali priredbe znanih slovenskih rock pesmi in pa avtorske komade. Člani skupine so Alex Štojs (bas kitara, vokal), Klemen Per (kitara), Blaž Grunfeld (kitara) in Jan Grošelj (bobni).

Začetki skupine Kiwi Flash so bili akustični, da bi nabrali nekaj denarja za boljšo opremo in postali pravi rock band. Sledile so menjave v bendu, dečki so se priklopili “na štrom” in si nadeli sočno ime Kiwi Flash. Ritem danes narekuje Ana, skupaj pa iščejo in ustvarjajo nove dimenzije glasbe.

Macbeth je dijaški bend, ki sta ga sredi leta 2018 sestavila člana razpadle pop-punk skupine Out of Reach, ki si je kilometrino nabirala po srednjih šolah, in pa verjetno po njunem mnenju edina dijaka Poljanske gimnazije, ki se ne ukvarjata s trapom. Skupina je hotela začeti kot tribute band zmagovalcev prve Špil lige, Koala Voice, se pravi – Koala Boys.

Njihova muzika je preplet indie rocka, bluesa in punka skozi slovenska, angleška in hrvaška besedila. Jan Majetič in Benjamin Virk si delita mesto vokalista in kitarista, slednji kdaj pa kdaj zaigra tudi na klaviature, za ritem na bobnih skrbi Nadja Debeljak, udarne ritme pa s svojimi funky bas lini poživi Ela Božič. Macbeth ima v planu izdati EP, ki bi ga sproduciral kanadski producent Kirkland Borgerson.

V prihodnjih večerih Špil lige se bodo predstavili še Garlik, Bizarregood, Blerim Rexhepi, Tooth In The Sky, Bajta 23 in Drone Society.

Povezave

Spletna stran in prenos v živo: https://www.spilliga.si/

Facebook: https://www.facebook.com/SpilLiga

Instagram: https://www.instagram.com/spilliga/