V domžalski Blunout prihajajo tudi DMP

Fotografija albuma 'Astronavt' glasbene skupine Društvo mrtvih pesnikov, DMP (Foto: Borut Peterlin)

Društvo mrtvih pesnikov je v novembru izdalo nov album Avstronavt, izid pa je pospremilo s premiernim koncertom v Siti Teatru in še z dvema singloma – istoimenski Astronavt ter Padalo za strah. Band se intenzivno pripravlja na koncertiranje v 2019 in 2020. Prvi odmevnejši nastop bo 22. februarja v klubu Blunout.

8. studijski album skupine Društvo mrtvih pesnikov se imenuje Astronavt, na njem pa je 10 skladb, ki so nastajale dve ustvarjalni leti in utegnejo preživeti naš čas in preseči tuzemski prostor.
Album naslavlja tematiko minljivosti življenja na Zemlji, izgubljenosti človeka v svojem lastnem vesolju ter ljubezni tudi onkraj zaljubljenosti, kar nakazujejo že nekateri naslovi pesmi: Hello, Formula časa, Astronavt, Padalo za strah, Čip, Od zibelke do groba. Konceptualno zgodbo raziskovanja življenja dopolnjujejo Begunca, Filozof, Srce ter Tinta in pero.
Pesniki so se snemanja albuma lotili drugače kot ponavadi. Pesmi Alana Viteziča in Tomaža Koncilije, zaigrane le ob kitari, so aranžirali v studiu, kjer so snemali vsi naenkrat in se prepustili kreativnosti. Iskali so lasten glasbeni izraz glede na značaj posamezne pesmi.

Fotografija albuma ‘Astronavt’ glasbene skupine Društvo mrtvih pesnikov, DMP (Foto: Borut Peterlin)

Novi album prinaša predrugačeno zvočno podobo benda. Glasbeni izraz je bolj neposreden, bend pa krmari med tršimi zvoki, akustičnimi napevi in nenazadnje prepoznavnimi intimnimi skladbami, ki so zaščitni znak skupine.

Pod producentskim vodstvom Petra Dekleve jih je studijski izlet odpeljal v različne glasbene svetove, tako boste na albumu slišali zvoke indie folka, post rocka, elektro popa in tudi drum’n’bassa. Zanimivost je tudi avtorski prvenec basista Tomaža Koncilije, ki se podpisuje pod zaključno skladbo albuma Filozof, v kateri lahko slišimo tudi njegovo vokalno interpretacijo.

Bend je v vseh teh letih dozorel v izjemen koncertni kolektiv prijateljev, ki v prepričljivi zvočni podobi in interpretaciji ponuja predvsem srce na dlani. Že goro let nastopa v nespremenjeni zasedbi, ki danes ponuja najboljšo koncertno izkušnjo v vsej zgodovini benda:

Alan Vitezič – vokal, kitara
Peter Dekleva – kitara
Tomaž Koncilija – bas, vokal
Boštjan Artiček – klaviature
Marko Zajc – bobni