Urbano Dejanje z vročico noči preplavilo Tobačno ulico

Gal Gjurin s svojo spremljevalno skupino (Foto: Aleš Žnidaršič)

Festival Urbano Dejanje se je za izvedbo odločil z namenom, da bi se širša javnost spoznala z delom nadarjenih posameznikov in skupin znotraj urbane skupnosti. Z ekipo smo se na prizorišču zglasili prvi dan dogajanja, ko so se na odru predstavili Fed Horses, Raiven in Gal Gjurin skupaj s sestro Severo. Začelo pa se je že veliko prej.

S popoldanskim druženjem, zabavo, krajšanjem časa na sejmu mladih ustvarjalcev, pa na forumu starodobnikov, na gverilskem kvačkanju in na urbanem skiciranju. Nekaj za vsako izgubljeno dušo, ki je našla svoje mesto na Tobačni ulici pri lokalu Čin Čin, ki je v preteklih tednih dodobra dvignil glasbeni nivo in prehitel vse tekmece. Sicer majhna kvadratura in nepraktično postavljen glavni oder ne delujeta kot idealno mesto za mlade, a čez noč se tema obarva z okrasnimi lučkami in opojnimi žarometi. Nastane “chill mode”. Kadar tam ne nastopajo stand up komiki ali pa ne prirejajo tematskih večerov, svoj prostor dobijo glasbeniki z nastopi v živo.

 Foto: Aleš Žnidaršič

Tako se je vsak dan pričel že zgodaj popoldne, ko so obiskovalci lahko izbirali med kulturnimi in športnimi aktivnostmi. Organiziran je bil sejem mladih ustvarjalcev, bolšjak, delavnice grafitarstva in gverilsko kvačkanje. Za pridih urbanosti so bile dodane tudi delavnice skejtanja, plesa, predstavitve oldtimerjev, tetovatorjev in drugo. Večerni del festivala pa je bil obarvan z nastopi glasbenikov, in še več; v naslednjih dneh po polnoči se je dogajanje preselilo tudi v notranje prostore kluba K4. Na festivalski oder so letos v petih dneh stopili Edo Maajka, Elvis Jackson, Gal Gjurin, Matter, Senidah, Valentino Kanzyani, Raiven, Emkej, Velebor, Smrt boga in otrok, Cyam in mnogi drugi izjemi glasbeniki in DJ-ji.

Raiven (Foto: Aleš Žnidaršič)

V večernem programu so kot prvi na glavnem odru zaplesali odlični Fed Horses, slovenska alternativna country skupina, ki se je vse od leta 2014 s svojim ljudskim melosom, zanimivim pristopom h country glasbi in radijsko izpiljeno zvočno podobo že dodobra ustalila v slovenskih ušesih, domačih prizoriščih in radijskih postajah. Na koncertih preigravajo avtorske skladbe, ki na svojstven način koketirajo s country glasbo, na katero lepijo vplive americane, indieja in popa, s čimer se verno približujejo zgledom z one strani luže. Kljub temu ekipa ohranja svoj avtohton izraz. V zadnjih letih so se posvečali predvsem epizodnim, a dovršenim izdajam singlov, trenutno pa se predstavljajo s svojim sveže izdanim prvencem, EP-jem Sinner, s katerim so žanrsko in konceptualno zaokrožili svoje delovanje.” Njihov najnovejši “Leaving” je pred kratkim upravičeno postal popevka tedna na Val 202. 

 Foto: Aleš Žnidaršič

Naslednja je bila na vrsti Raiven oz. Sara Briški Cirman, ki je v veliki meri igrala sposojen glasbeni material, a je zato toliko bolj navdušila s svojo prezenco in nastopom. Z glasbo se je začela ukvarjati pri štirih letih,  s harfo pa je končala tako nižjo kot srednjo glasbeno šolo. Srednjo šolo je sicer obiskovala na Konservatoriju za glasbo in balet Maribor, smer harfa, džezovsko petje in solopetje ter program umetniške gimnazije. 2015 je maturirala iz solopetja in svoje glasbeno izobraževanje nadaljevala na ljubljanski Akademiji za glasbo. Za svoje dosežke na področju klasične glasbe pa je bila tudi večkrat nagrajena. Pod umetniškim imenom Raiven je začela ustvarjati leta 2014, ko je izdala pesem »Jadra«, ki je nastala v sodelovanju s Tadejem Koširjem (Muff) in Jernejem Kržičem (Neomi, Zebra Dots). Septembra 2015 je sledil drugi singel »Bežim«, leto kasneje pa se je na Emi potegovala za slovensko evrovizijsko vstopnico in zasedla drugo mesto. Na festivalu je ponovno nastopila leto pozneje, ko je bila z »Zažarim« tretja.

Gal in Severa Gjurin (Foto: Aleš Žnidaršič)

Za vrhunec pa je poskrbel umirjeni in vedno romantični Gal Gjurin. Prekaljeni glasbeni maček, sin znanega slovenskega jezikoslovca Velimirja Gjurina, njegova sestra pa slovenska pevka Severa Gjurin, ki se nam je prav tako pridružila in odpela nekaj pesmi. Aktualna zasedba, s katero drugače nastopa Severa je akustično zveneča, ki je skupaj prvič zazvenela leta 2012. Prvi pravi koncert je odigrala marca 2013, in sicer v razprodanem SiTi teatru. Nastopajo s pisanim repertoarjem, ki poleg novih Severinih pesmi, kot so ‘Ali je še kaj prostora tam na jugu’, ‘Mlini in vetrovi’, ‘Sej vame’, ‘Muzika za babice’ in ‘Kakor da se nič ni zgodilo’, na lasten način interpretira marsikateri element Severine glasbene zgodovine. Toda tokrat je bila samo kot gostja zasedbe glasbenikov, ki imajo izjemno širok spekter delovanja v glasbi, vodi pa jih njen brat, ki nam je pričaral nekaj malega z vsakega njegovega dosedanjega albuma. Izdal jih je kar sedem; Med moškim in žensko (2004), Brez sramu in brez strahu (2005) in Kjer je toplo (2009) z zasedbo Olivija, Fetiš z zasedbo Gal in Galeristi (2007), Srce (2008) in Duša in telo (2012).

O FESTIVALU URBANO DEJANJE:
Spletna stran festivala: http://www.urbanodejanje.si
Več informacij: info@urbanodejanje.si