Umrl sloviti italijanski skladatelj Ennio Morricone

Ennio Morricone (FOTO: Špela Macuh)
Ennio Morricone (FOTO: Špela Macuh)

V 92. letu starosti je umrl sloviti italijanski skladatelj Ennio Morricone, ki je v svoji bogati karieri napisal več kot 500 500 partitur za film in televizijo ter zanje prejel več nagrad, med drugim tudi častnega oskarja.

Svoj pečat je z glasbo pustil v številnih filmih

Italijanska tiskovna agencija Ansa poroča, da je Ennio Morricone umrl v noči na ponedeljek v eni izmed rimskih bolnišnic, po tem, ko so ga sprejeli zaradi padca, pri katerem si je zlomil stegnenico. Med zdravljenjem zloma stegnenice naj bi prišlo do zapletov, zaradi česar je tudi umrl.

Morricone je svoj pečat pustil tudi v filmski industriji, saj se je kot avtor glasbe podpisal pod več kot 500 partitur za film in televizijo. Glasba, ki jo je napisal za film The Good, The Bad and The Ugly (1966) pa velja za eno najvplivnejših filmskih glasbenih oprem vseh časov.

Leta 2007 je Ennio Morricone prejel tudi častnega oskarja, leta 2016 pa je prejel tudi tekmovalnega oskarja za glasbo, ki jo je napisal za film The Hateful Eight, katerega je režiral Quentino Tarantino.

Svoj pečat pa je pustil tudi v rock glasbi, saj je bil navdih glasbenim skupinam, kot so Dire Straits, Muse, Metallica in Radiohead.

Družina je je sporočila, da bo pogreb potekal v družinskem krogu, ‘v znamenju ponižnosti, ki je vselej navdihovala njegovo delovanje’.