Umrl kitarist zasedbe The Clash

Keith Levene (FOTO: Keith Levene Twitter)
Keith Levene (FOTO: Keith Levene Twitter)

V 66. letu starosti je umrl Keith Levene, kitarist in soustanovitelj legendarne zasedbe The Clash. Žalostno vest je sporočil avtor in pisatelj Adam Hammond. Vzrok smrti za enkrat še ni znan.

S slogom igranja kitare je pustil velik pečat

Adam Hammond je na svojem Twitter profilu zapisal: ‘Z veliko žalostjo sporočam, da je moj tesni prijatelj in legendarni kitarist zasedbe Public Image Limited Keith Levene umrl 11. novembra. Nobenega dvoma ni, da je bil Keith eden izmed najbolj inovativnih, drznih in vplivnih kitaristov vseh časov. Keith je skušal ustvariti novo paradigmo v glasbi in z Johnom Lydonom in Jahom Wobbleom mu je to tudi uspelo. Njegovo kitarsko delo v devetih minutah Theme, prve skladbe na prvem albumu zasedbe PiL, je definiralo, kakšna naj bo alternativna glasba.’Poleg tega, da je Keith prispeval k temu, da je PiL postal najpomembnejši bend tega časa, je ustanovil tudi The Clash z Mickom Jonesom in je imel velik vpliv na njihov zgodnji zvok. Toliko tega, kar danes poslušamo, je v veliki meri posledica Keithovega dela, nekaj je poznanega, nekaj ne. Naše misli in ljubezen so namenjeni njegovi partnerki Kate, sestri Jill ter vsej Keithovi družini in prijateljem. Svet je temnejši brez njegove genialnosti. Moj bo temnejši brez prijatelja.’

Levene se je rodil v severnem Londunu leta 1957, kot najstnik časoma je delal za skupino kot 15-letnik in postal član cestne ekipe za turnejo Close To The Edge pa je postal obseden s kitaristom zasedbe YES Stevom Goweom.

Leta 1976 se je povezal z Mickom Jonesom, da bi ustanovil The Clash, vendar je bil član skupine le osem mesecev in nikoli ni snemal z njimi. Kljub temu je odigral pomembno vlogo v zgodovini skupine, potem ko je pristopil k Joeju Strummerju na koncertu 101’ers in ga prepričal, da se pridruži skupini.

Leta 1978 se je pridružil zasedbi Public Image Limited skupaj z nekdanjim Sex Pistolom Johnom Lydonom, basistom Jahom Wobbleom in bobnarjem Jimom Walkerjem. Igral je na prvih treh albumih skupine, Public Image: First Issue leta 1978, Metal Box naslednje leto in The Flowers of Romance leta 1981. Odšel je med snemanjem četrtega albuma, This Is What You Want iz leta 1984, saj so se pojavile glasbene razlike in spopadi egov so terjali svoj davek.