Tudi po tridesetih letih duh Freddieja Mercuryja še kako živ

Queen Real Tribute (FOTO: Špela Macuh)
Queen Real Tribute (FOTO: Špela Macuh)

24. novembra 1991 je svet pretresla tragična novica o smrti ikoničnega pevca skupine Queen Freddiea Mercuryja. In vse od takrat je ostal večen. V zgodovino se je zapisal kot eden največjih in najboljših frontmanov vseh časov. Od njegove smrti mineva že 30 let, a njegov duh je še kako prisoten.

Tudi po tridesetih letih duh Freddieja še kako živ

7. decembra je v Cankarjevem domu nastopila skupina Queen Real Tribute, ki velja za eno najboljših tribute bendov na svetu. Za piko na i pa se jim je na odru pridružil še simfonični orkester in spremljevalni zbor.

Za spremembo se je koncert začel brez zamude, z uverturo pesmi ‘Flash‘, na odru smo kmalu lahko videli orkester, spremljevalni zbor ter člane skupine, manjkala je le še češnja na torti, nihče drug kot ‘Freddie Mercury’. Pevec Ivan Ristanović v vlogi edinstvenega in neponovljivega Freddieja je svojo vlogo opravil zelo zadovoljivo tako vokalno kot tudi vizualno. Seveda je bilo nekaj vokalnih spodrsljajev in gibanje Freddieja nekoliko premalo graciozno, vseeno pa je tudi on zgolj s svojo prezenco navdušil občinstvo.

Razgreli so nas s številnimi hiti in največjimi uspešnicami zasedbe Queen, prvo večje presenečenje pa je sledilo ob izvedbi skladbe ‘Barcelona‘, kajti na odru se mu je pridružila še operna pevka Montserrat Caballe. Izvedba, ob kateri so šle marsikateremu obiskovalcu kocine pokonci. Duet sta nadaljevala še s skladbo ‘Who Want’s to live forever‘.

Tudi ‘Bohemian Rhapsody‘ je bila izvedena vrhunsko. Ne toliko zaradi samega banda kot pa zaradi zbora, ki je poskrbel za odličen operni del skladbe.

Nenehno preoblačenje frontmana v ikonična Freddiejeva oblačila naredijo koncert še toliko bolj pristen in prepričljiv. Tudi flirtanje s publiko mu ne gre slabo od rok. V določenih trenutkih je bilo občinstvu težko sedeti in zgolj opazovati dogajanje.

Drugo večje presenečenje je sledilo, ko je na oder prikorakal C.J. Marvin v vlogi Eltona Johna. Občinstvu je postregel z uspešnico ‘Candle in the Wind‘ in tudi on požel nemalo navdušenja publike. Freddie in Elton skupaj na odru, kaj bi lahko še več pričakovali?

Vse skupaj se je zgolj in samo še stopnjevalo do vrhunca … za katerega je najprej poskrbel bobnar Radoš Ćapin z vrhunsko bobnarsko solo točko preko katere je navdušeno publiko vpeljal v skladbo ‘We Will Rock You‘. Nedvomno vrhunec večera, le redki so bili še mirno prikovani na stol. Legendarno ploskanje in butanje z nogo na bit. Zaključili pa so z legendarno skladbo ‘We Are The Champion‘. In med izvedbo se je Freddie sprehodil med množico, kar je marsikomu pospešilo bitje srca.

Fantje vsekakor znajo publiko dvigniti in pričarati energijo, ki se je zaradi PCT pogojev tokrat nekoliko izgubila. Namreč dvorana zaradi vseh pogojev ni smela biti polno zasedena, med obiskovalci pa je morala biti tudi ustrezna varnostna razdalja.

Se vidimo, do takrat pa kot bi rekel Freddie: SHOW MUST GO ON.