Toxine z novim videom ‘Heyday’

Skupina Toxine (FOTO: Jani Turk)
Skupina Toxine (FOTO: Jani Turk)

Toxine znova raziskuje paradokse razuma. ‘Heyday’ je pesem o višku človeštva, ki slavi razcvet civilizacije, a hkrati ignorira dejstvo, da naši imenitni dosežki prihajajo v tandemu z grozotami. Mislimo velike misli, govorimo velike besede, delamo veliko zlo in vehementno zavračamo razmišljanje in govorjenje o zlu, ki ga ustvarjamo.

 

Na kratko o skupini Toxine

Toxine je slovenska glasbena skupina, nastala z letom 2007. Njihova glasba je od začetka močno temeljila na funku in rocku, kasneje so v to zmes dodajali tudi progresivni rock, stoner rock, občasne metal vložke, pop in ambientalno glasbo. Prvi album Ever Wordless so izdali leta 2013 pri založbi Subkulturni azil / Akord Records. V letu 2014 so zaključili snemanje drugega albuma.

Za novo leto 2006/07 so se z namenom “rekreativnega” preigravanja tuje glasbe zbrali Tomi Toth (vokal), Gregor Brajkovič (bobni), Marko Obranovič (bas) in Tjaš Kozlovič (kitara). Preigravanje je kmalu preraslo v ustvarjanje avtorskega matriala z angleškimi besedili s poetičnim pridihom, ki se pogosto ukvarjajo s socialnim in psihološkim komentarjem družbe. Prva nastala pesem »Ever Wordless?« je bila napisana za lokalno Kompilacijo Obala 2, ki pa je bila izdana šele leta 2009. Medtem se je v skupini zamenjalo nekaj članov; Kozloviča je na kitari maja 2007 zamenjal Samo Turk, Obranoviča pa na basu avgusta 2008 Jaša Hedžet. Po intenzivnem ustvarjanju so prvi celovečerni koncert odigrali avgusta 2009 na festivalu Jeff v Kopru. Leta 2010 so posneli demo kaseto Play Me If You Can in s skladbo OverGround sodelovali na kompilaciji Radia Študent ‘RockIzziv 2010‘.

Istega leta so se zaprli v studio in začeli snemati svoj prvenec ‘Ever Wordless‘, ki je bil izdan maja 2013 pri založbi Subkulturni azil/Akord Records. Producenta sta bila Lukas Stepančič in Mladen Krkač. Decembra 2013 je skladba Janez Novak pristala na kompilaciji Rokerji pojejo pesnike 9.

Aprila 2014 so znova šli v studio in posneli svoj drugi album ‘Now O’Clock’, ki so ga izdali leto kasneje.

Toxine so:
Tomi Toth – vokal
Samo Turk – kitara, vokal
Žiga Fabbro – klaviature, saksofon, harmonika, klarinet, tolkala, vokal
Aljoša Struga – bas
Aleš Zorec – bobni, tolkala