Tony Cetinski septembra prihaja v Križanke

Tony Cetinski (FOTO: organizator dogodka)
Tony Cetinski (FOTO: organizator dogodka)

Nesporna hrvaška glasbena pop ikona Tony Cetinski bo po treh letih znova razveseljeval svoje oboževalke in zvesto publiko s svojimi uspešnicami v legendarnih ljubljanskih Križankah, 10. septembra 2022.

Na kratko o izvajalcu

Hrvaški glasbenik in pevec Tony Cetinski se je rodil 31. maja 1969 v Pulju. Kot nadobudni prihajajoči zvezdnik se je že v zgodnji mladosti začel navduševati nad raznovrstnimi žanri pop-rock glasbe ter nemudoma vzljubil različne glasbene inštrumente med katerimi izstopajo klavir, bobni in kitara. Njegova prodornost in vztrajnost pri nastopih na domačih tleh in nabiranje izkušenj ga je pripeljalo do prvega resnejšega dosežka in sicer do pesmi, ki jo vsi še prepevamo.

Namreč s skladbo ‘Nek ti bude ljubav sva‘ je zmagal na hrvaškem izboru za pesem Evrovizije, leta 1994 in potrdil svoj kultni status bodočega vladarja hrvaške glasbene scene. Svoj prvi album je sicer posnel leta 1988 z naslovom ‘Srce nikad ne laže‘ in vrstile so se uspešnice, kot so ‘Tvoje tijelo’, ‘Ja sam zaljubljen’, ’23. prosinac’. Vendar Tony kot samokritik ni bil prav zadovoljen z rezultati, zato je njegov drugi album, ki ga je izdal v letu 1993 že nakazoval na to, da je zmaga le pred vrati.

Skladba ‘Nek ti bude ljubav sva‘ je bila uvod za bodoča priznanja glasbenemu umetniku, kot je prestižna nagrada Porin. Prihajajoči albumi so ga popeljali v okrilje svetovno znanih glasbenikov in pevcev, tako njegov trud ne samo, da ni bil zaman, ampak je zrcalil njegovo osebnost, moč, voljo, garanje za uspeh. Pri svetovno znanih glasbenih založbah so njegovo osebnost prepoznali, predvsem pa talent in mu ponudili priložnost, da posname duete z odmevnimi imeni svetovne glasbene scene, kot so tenorist Jose Carreras, Placido Domingo, Montserrat Caballe ter nenazadnje Michael Bolton, očarljivi ameriški pop zvezdnik s katerim je Cetinski nastopil tudi v Royal Albert Hallu v Londonu. Jose Carreras, s katerim sta posnela skladbo ‘Dolce Suono‘ pravi o Tonyju sledeče: ‘Tony ima lep glas, posebno barvo tega. Ima tipičen italijanski, lirski zvok. Zelo je nadarjen, njegov glas je sijajen inštrument …’.

Posnetek koncerta ‘Noč za pamčenje‘ v Zagrebu, kjer sta poleg Tonyja nastopila tudi maestro Carreras in svetovna pop ikona Michael Bolton, je obkrožil svet. Del tega spektakla so objavili mediji v Grčiji, BiH, Sloveniji, Avstriji, Italiji, Nemčiji, Švici, prispevek je bil na BBC za Veliko Britanijo in na CNN.

Na naših tleh je pustil izjemen pečat, ker, bodimo iskreni, vsi poznamo vsaj eno Tonyjevo uspešnico in jo prepevamo, ko se vrti na številnih radijskih postajah v Sloveniji, bodisi doma, v službi, na poti v službo ali na kakšnem koncertu. Skratka, Tony je hotel ali ne v naših srcih, sodeloval je s Slovenskim filharmoničnim orkestrom in navduševal publiko v Cankarjevem domu in v Arboretumu Volčji potok. Nepozabno doživetje sta zabeležila tudi koncerta pred ljubljanskim in mariborskim občinstvom v sklopu Furia Tour v letu 2008, ki sta pisala zgodovino in zaznamovala neverjetno koncertno produkcijo s 100 nastopajočimi na odru.

Tony Cetinski je nedvomno kralj popa, ki bo pri nas ponovno navduševal 10. septembra 2022 v ljubljanskih Križankah, na koncertnem prizorišču, ki s svojim čarom in ambientom izstopa že mnoga leta ter razveseljuje tako mlajše, kot tudi starejše generacije. Do takrat lahko še naprej občudujemo Tonyja v elementu z njegovim singlom ‘Čuvam Ljubav!‘.