Tomaž Pengov: ‘Koncert’ – dvojni album na vinilu

Koncert‘ je album ‘v živo’ slovenskega kantavtorja Tomaža Pengova, na zgoščenki je bil prvič izdan pri založbi Dallas Records leta 2006.

 

Tomaž Pengov nas je zapustil mnogo prezgodaj, leta 2014

Izdal je štiri studijske albume avtorskih pesmi: ‘Odpotovanja’ (1973), ‘Pripovedi’ (1988), ‘Rimska cesta’ (1992) in ‘Biti tu’ (1996). Leta 2006 je izdal izbor svojih najboljših pesmi na plošči ‘v živo’ ‘Koncert‘, ki je zdaj izšla tudi v vinilni obliki, leta 2011 pa zvočno knjigo Drevo in zvezda.

Z Milanom Deklevo je ustanovil v 70. letih delujočo eksperimentalno glasbeno skupino Salamander. V njej so sodelovali: Bogdana Herman, Lado Jakša, Matjaž Krainer, Sašo Malahovsky, Jerko Novak, Božidar Ogorevc, Meta Stare in Metka Zupančič.

Tomaž Pengov je prvi posnel veliko kantavtorsko ploščo ‘Odpotovanja‘, a Tomaž Domicelj je že leta 1969 prvi v Sloveniji posnel kantavtorski EP, malo ploščo s štirimi pesmimi, leta 1972 pa pri Helidonu prav tako na mali plošči izdal zdaj že ponarodelo pesem ‘Stara mama’, oboje pred ‘Odpotovanji’. Poleg tega je v tistem obdobju sodeloval še na nekaterih kompilacijah.

Na promocijskem dogodku ob izidu dvojnega albuma na vinilu v klubu Daktari so se minuli četrtek zbrali Pengovovi glasbeni sopotniki in prijatelji – Milan Dekleva, Aco Razbornik, Jerko Novak, Boris A. Novak, Lado Jakša, pogovor z njimi je vodila Teja Klobčar, urednica radijske oddaje Pesem v žepu. Na dogodek so mdr. prišli mnogi Pengovovi sodobniki: Andrej Šifrer, Jani Kovačič, Jani Kenda, Dragan Bulič, Tomaž Domicelj, Peter Mlakar, Igor Vidmar.

Slišali smo ganljiva in tudi zelo osebna pričevanja o nepozabni dediščini velikega slovenskega kantavtorja. Teja Klobčar je uvodoma prebrala spremno besedo, ki jo je leta 2006 napisal Milan Dekleva ob izidu albuma ‘Koncert’: ‘Tomaž Pengov še nikoli ni bil tako sam kot v Viteški dvorani Križank. Prišla je vrsta tistih, ki so bili Tomaževi uglasbeni poeziji zvesti od mladosti, nekateri v družbi svojih otrok. O drugi samoti govorim, o umetniški osamelosti. Tomaž Pengov si jo je izbral kot umetniško načelo, ne glede na tokove sodobne popularne glasbe. Ti so se razvili čez rob dobrega okusa, sledili so nareku brezobzirnega dobička. …V tem smislu je šel Pengov nazaj, proti toku, v prostore domišljije, kjer je v tišini domovala sila spomina.’

Vsi posnetki na dvojnem albumu KONCERT so nastali na koncertu, ki je potekal decembra 2005 v Viteški dvorani v ljubljanskih Križankah. Album lahko kupite TUKAJ.
Avtor glasbe, pesmi in aranžmajev:Tomaž Pengov
Produkcija: Tomaž Pengov in Aco Razbornik
Posnel: Aco Razbornik. Miksano v studiu Tivoli
Mastering in postprodukcija: Aco Razbornik

SEZNAM SKLADB:
A1 PRIHOD
A2 CESTA
A3 VRNITEV
A4 NERODNA PESEM
A5 PRIŠLA JE TIHA
A6 RODOVNIK VINA
A7 ČRNA PEGA ČEZ OČI
B1 SARKOFAGI
B2 DREVO
B3 VANDROVČEK
B4 STAREC IN ZVEZDA
B5 GLAŽEK VINČKA
B6 KRATEK ODMOR

C1 NA NEKEM DALJNEM KOLODVORU
C2 MAŠKARE
C3 V NASMEHU NEKEGA DNEVA

D1 BILA SVA VSE
D2 ČAKAJOČ NASE
D3 STARI KLOVNI
D4 SILBA
D5 POMISLI
D6 ODHOD