To je razlog, zakaj Brian Johnson nosi ikonično kapo

Brian Johnson (Foto: Getty)

Toliko glede skupine AC/DC je ikoničnega; strela, logo, šolska uniforma Angusa Younga in njegova račja hoja, navsezadnje tudi kapa Briana Johnsona. Torej, zakaj je pevec začel nositi kapo? In zakaj jo je obdržal?

Johnson je to razkril v odgovoru za Planet Rock, ko so ga vprašali, kdaj so ga nazadnje fotografirali brez kape. Za to moramo iti nazaj v zgodovino, še pred skupino AC/DC – do zasedbe Geordie. Pevec je pojasnil, da kapo nosi tudi na novinarskih konferencah. “Ko sem doma na Floridi, sem samo eden izmed fantov, plavam, hodim naokoli in se imam dobro. Kdaj sem začel nositi kapo … tega ne bom nikoli pozabil, igral sem v delavskem moškem klubu v Veliki Britaniji, in takrat smo res žurali. Bil sem v bandu Geordie in takrat v klubu, kjer smo igrali, niso imeli klimatskih naprav, zato smo se pošteno potili na odru. Sploh pozimi, ker so bili klubi polni in so imeli vključeno gretje – zunaj je bilo namreč pod ničlo. Vedno sem se zelo potil in moji lasje oh, … pot mi je šel v oči in me je peklo.”

Njegov brat Maurice je ravno takrat kupil nov športni avto … “Bili smo na polovici seta,” je nadaljeval Johnson v pogovoru za Planet Rock. “Pila sva pivo in se pogovarjala, nakar mi je rekel, da imam čisto rdeče oči. Odvrnil sem mu, da je to zaradi švica. Dal mi je kapo iz avta. In sem poskusil s kapo. Na severu Anglije vsi nosijo kape – po vojni je bila to nekakšna uniforma za lokalneže. Zato sem jo dal gor za drugo polovico seta. ‘To je izjemno!’ sem si rekel. ‘Kupil si bom tako kapo!’ Brat mi je sicer tisto podaril, saj je ni želel več nazaj!”

Kapa je hitro postala sinonim za skupino Geordie, kasneje tudi za AC/DC. “Ljudje so se me zapomnili. Vedeli so samo to, da smo tisti band, pri katerem pevec nosi kapo. Dobili smo nastope, kar naenkrat so se nas želeli. Niso vedeli našega imena, ampak so pa vedeli, da nosim kapo!”