Tinkara Kovač: ‘Veter z juga’ praznuje 25 let

Ian Anderson in Tinkara Kovač leta 2004. (FOTO: osebni arhiv izvajalca)
Ian Anderson in Tinkara Kovač leta 2004. (FOTO: osebni arhiv izvajalca)

Na album ‘Neskončnost‘ je Tinkara uvrstila 16 skladb, med njimi so štiri novitete, druge pa so dobile novo, organsko podobo z akustičnimi inštrumenti, aranžmaji so spremenjeni. Tinkara na albumu sodeluje s številnimi glasbeniki; Ian Anderson iz skupine Jethro Tull in priznani italijanski glasbenik, Giovanni Toffoloni, sta le dva izmed njih.

‘Veter z juga’ praznuje 25 let

Skladba ‘Veter z juga‘ v Tinkarinem ustvarjalnem opusu zaseda posebno mesto. Pesem je Tinkari podaril Danilo Kocjančič, ki je napisal glasbo, besedilo pa je prispeval Drago Mislej Mef. V teh dneh, natančneje 22. 2. 2022 pa skladba praznuje 25. obletnico nastanka.

Ob tej priložnosti vam poujamo priredbo Tinkarine največje uspešnice ‘Veter z juga‘ v studijski različici, ki jo boste našli na aktualnem albumu Neskončnost, aranžma za priredbo je prispeval Giovanni Toffolon.

Zanimivo, da se v mojem življenju poglavja večkrat odpirajo prav s skladbo ‘Veter z juga’. Prvič je bilo to leta 1997 in sicer 22. februarja, ko sem prvič nastopila in prav na ta dan začela s svojo glasbeno kariero, takrat je bil to predizbor za Evrosong, EMA 1997, jaz pa sem nastopila s skladbo Veter z juga, ki mi jo je podaril Danilo Kocijančič kot avtor glasbe, besedilo je prispeval Drago Mislej Mef, za aranžma pri vseh inštrumentih, razen pri kitari, je poskrbel Marino Legovič, kitare pa je takrat igral Zdenko Cotić – Coto, jaz pa sem odigrala solo s flavto. To je bila prva skladba, na Primorskem pravimo, da Veter z juga prinaša slabo vreme, verjetno mi je čisto na začetku pesem prinesla nekaj slabega vremena, saj je pesem pristala na pred – pred zadnjem mestu, ampak potem kasneje, v manj kot dveh mesecih, se je skladba uvrstila na vrh predvajanosti in postala tudi Pesem tedna na najrazličnejših, sprva nacionalnih radijskih postajah. Še danes sem hvaležna radijskim urednikom, ki so takrat, kljub nesrečni uvrstitvi prepoznali, da gre za res lepo skladbo. Zakaj lahko rečem, da je po 25 letih temu tako? Zato, ker me še dandanes kdo nagovori in mi pove, da je to njegova najljubša skladba med mojimi in jaz se s tem tudi strinjam. Veliko pa mi jih je tudi že reklo, da je to že zimzelena skladba. Jaz sem zelo vesela, da je tako. Vesela pa sem tudi, da mi je ta skladba odprla novo poglavje. Ob začetku snemanja aktualnega albuma Neskončnost in sicer na način, da si pesem po toliko letih zasluži novo preobleko. Prvi album smo posneli brez živih bobnov, brez žive bas kitare, ampak je bilo vse to posneto s strani Marina Legoviča na klaviature. Že takrat, po velikem uspehu albuma Ne odhaja poletje, ki je izšel istega leta, sem imela pogovor z Danilom, Mefom in Marinom, ko smo se strinjali, da je velika škoda, da ti inštrumenti niso bili posneti v živo. Nič zato, zdaj je Veter z juga v novi preobleki tukaj, končno z živimi bobni in bas kitaro, z vsemi živimi inštrumenti, z eno tako pestro zasedbo, za priredbo pa je tokrat poskrbel italijanski glasbenik Giovanni Tofoloni. Naj Veter z juga tudi odpihne mojo Neskončnost, ker res že nestrpno pričakujem čas, ko bom spet zavihala rokave ter se odpravila v studio snemat nove pesmi. Album ne bo samo eden, ampak jih bo več, kakšne rdeče niti bodo imeli, bom pa razkrila prav kmalu. – TINKARA KOVAČ