Tinkara Kovač na Ljubljanskem gradu navdušila z akustiko

Tinkara Kovač, 2.12.2022, Jazz Club, Ljubljana (Foto Tjaša Jankovič)
Tinkara Kovač, 2.12.2022, Jazz Club, Ljubljana (Foto Tjaša Jankovič)

Na ljubljanskem gradu je tokrat v akustični preobleki nastopila Tinkara Kovač, ki je ni treba posebej predstavljati, saj je v svoji uspešni karier ponudila številne glasbene hite, za nameček pa je sodelovala tudi z glasbeniki svetovnega formata, kot so Ian Anderson, Robert Plant, Litfiba in še kom. Tokrat je Tinkara predstavila nov plošček ‘∞ (Neskončnost)‘, na katerem so njene številne uspešnice preoblečene v akustično podobo.

Med koncertom kar nekaj presenečenj

Okoli 20. ure so se obiskovalci začeli zbirati v Jazz clubu na Ljubljanskem gradu. Skozi oči obiskovalca sila zanimiv ambient, a za spremljanje koncerta vendarle ne povsem optimalen, kajti iz številnih pozicij precej težko vidiš na oder in spremljaš dogajanje. Zato ne preseneča, da je slehrrni posameznik iskal svoje optimalno gnezdece za naslednji dve uri.

Akademeskih petnajst in že sta na odru stala Tinkara Kovač in kitarist Daniel Matič, ki sta nam postregla s tremi akustičnimi skladbami, led pa prebila s skladbo ‘Ne odhajaj poletje‘. Lotila sta se tudi pokojnega kantavtorja Marka Breclja, natančneje njegove skladbe ‘Rastemo‘ in nam jo predstavila na svoj način.

Tinkari in Danielu se je na odru nato pridružila celotna zasedba, vedno šarmantna Tinkara pa je prvič poprijela za ‘svoje mogočne orožje’, flavto. Po nekaj odigranih skladbah nam je privoščila uspešnico ‘Ko bo prišel’. Takrat je bila za ta hit nagrajena s štirimi Petelini, na Ljubljanskem gradu pa z bučnim aplavzom.

Kar me nedvomno veseli, je to, da Tinkara na odru ne dela napak. Ni prostora za fušanje, kljub temu da je na akustičnih koncertih slišna vsaka minimalna napaka. Ves nastop je videti precej nasmejana, sproščena, samozavestna in suverena. Prav tako njena celotna spremljevalna ekipa.

Med izvajanjem skladbe ‘Do roba in še čez‘ se ji je na odru pridružil tudi mladenič Tristan, ki nastopa tudi v istoimenskem videu. Prijetna popestritev skladbe in samega repertoarja.

Tinkara pa nas je razveselila med drugim tudi s skladbo ‘Spezzacuori‘.

Na oder se je nato pridružil še poseben gost, odličen harmonikar Marko Hatler. Pravzaprav je Marko s solo nastopom prevzel oder in občinstvo ter nam odigral nekaj skladb. S priredbo pesmi ‘Bertolin‘, ki jo v originalu izvaja kantavtor Iztok Mlakar, je publiko dodobra razgrel.

Na oder se je vrnila kraljica večera, Tinkara Kovač s skladbo ‘Veter z juga‘, ki je nastala daljnega leta 1997. Nedvomno najbolj pričakovana pesem večera, ki je zagotovo tudi najbolj navdušila.

Tinkara z zasedbo nam je za slovo podarila še z ‘Življenje brez laži‘ ter legendarno Cohenovo skladbo ‘Hallelujah‘.

Več kot uro in pol trajajoč, precej intimen koncert v nenavadenem ambientu pa je bil pokazatelj, zakaj Tinkara sodi v sam slovenski glasbeni vrh.