Tereza Kesovija od francoskega veleposlanika prejela prestižno priznanje

Tereza Kesovija je prejela prestižni naziv. (FOTO: Igor Auferber)
Tereza Kesovija je prejela prestižni naziv. (FOTO: Igor Auferber)

Glasbena diva Tereza Kesovija je v prostorih francoskega veleposlaništva na Hrvaškem prejela prestižno priznanje za njeno umetniško pot – ‘častnik reda umetnosti in književnosti.’ Tereza je postala častnica s prestižnim priznanjem za njeno predano približevanje francoske kulture Hrvaški. Tereza je v svoji bogati karieri nastopala v Parizu, Hrvaški pa je približala kulturo francoskega šansona. Zaslužna je tudi za mnoge nastope legendarnih imen iz francoskega sveta glasbe in kulture na Hrvaškem.

O skladbi ‘Kilimandjaro sans neige’

Po podelitvi je Tereza premierno predstavila še svoj novi videospot za pesem ‘Kilimandjaro san neige‘, kar v prevodi pomeni Kilimadjaro brez snega, ki je francoska verzija pesmi ‘Ima te‘.

V mojem življenju sem dobila veliko priznanj, vendar kljub vsemu, Francija je najbližje mojemu srcu, prvič sem bila v Franciji davnega leta 1965. Lepoto mojega poklica vidim tudi v tem, da sem prejela priznanje za zavezništvo dveh držav. – Tereza Kesovija

Za pesem Ima te je glasbo in besedilo napisal Aljoša Šerić, v francoščino pa je pesem prevedel Serge Lama, legendarni francoski šansonjer, ki je tudi bližnji Terezin prijatelj. Videospot so tokrat snemali v Puli in Poreču, režiserka je Katja Restović.

Ustvarjanje s Terezo je bilo hkrati čudovito in čudno. Čudovito zato, ker je to Tereza, čudno pa zato, ker je to diva, ki je delala s Charlesom Aznavourom, z Vangelisem, sedaj pa prepeva moje pesmi. Navdušen sem in zelo srečen, ker sva delala skupaj. – ALJOŠA ŠERIĆ

Obveščamo vas, da je koncert TEREZE KESOVIJE v Gallusovi dvorani Cankarjevega doma, načrtovan za 25. 4. 2021 PRESTAVLJEN na poznejši, jesenski datum v letu 2021 – nedelja, 24. oktober 2021.
Že kupljene vstopnice so veljavne za nov datum.

Tereza pogosto pravi, da sta glasba in oder njeno življenje in njena največja radost. Občinstvo to vedno znova prepozna in tudi zato so ji njeni oboževalci vdani že od prvega dne. Rade jo poslušajo tako starejše kot mlajše generacije. Njena vrhunska in neponovljiva interpretacija očara vsakega, ki posluša veliko umetnico. Tereza je enostavno pevka, ki ji verjamemo.

Njena glasbena pot je bila od nekdaj zelo razgibana – njen glas je osvajal tako domače kot tuje občinstvo. Ravno, ko človek pomisli, da o Terezi ve že vse, nas ona osreči z nečim novim, drugačnim, a vseeno preseneti na način, ki je blizu njenemu umetniškemu izrazu.