System of a Down prvič v živo predstavili dve skladbi

System of a Down v živo predstavili dve novi skladbi
System of a Down - foto: Clemente Ruiz

System of a Down so 15. oktobra na koncertu v T-Mobile Areni v Las Vegasu v Nevadi prvič v živo predstavila dve novi pesmi: “Protect The Land” in “Genocidal Humanoidz“. Oba posnetka si lahko ogledate na koncu prispevka.

Navdih za skladbi je nastal med spopadom med Artsahom in Azerbajdžanom. Ves izkupiček je namenjen humanitarnim prizadevanjem v Armeniji, domovine prednikov članov skupine System of a Down. Skupaj so zbrali več kot 600.000 USD.

“Zelo sem ponosen na to, da smo se zbrali za svoje ljudi in cilj, v času, ko Azerbajdžan in Turčija z vojaško opremo nista napadla samo Armencev v Artsahu, ampak sta z dezinformacijami po vsem svetu napadla tudi armenski narod z uporabo kaviar diplomacije skozi leta,” je v začetku tega leta v intervjuju za Consequence of Sound dejal pevec Serj Tankian.

“Azerbajdžan je podkupil veliko politikov, ki so poskušali ustvariti lažno parodijo v novinarstvu in v medijih – in nekaj časa jim je uspevalo. Tako da sem ponosen na naše pesmi, zlasti videospot za ‘Protect The Land’. Naj svet ve, da so to ljudje, ki živijo na svoji avtohtoni zemlji, da so napadeni, da poskušajo zaščititi svoje družine in da umirajo. Ker imate drugo največjo zaveznico v Natu Turčijo, ki ju je v bistvu napadla skupaj z Azerbajdžanom – obe diktaturi napadata demokratično, progresivno” je nadaljeval.

V videoposnetku “Protect The Land” kjer se zbriajo sredstva, je objavljeno: “Trenutna pokvarjena režima Alijeva v Azerbajdžanu in Erdogana v Turčiji nekaznovano izvajata genocidna dejanja nad človeštvom. Tukaj smo, da zaščitimo svojo zemljo, zaščitimo svojo kulturo in zaščitimo svoj narod.”

Skupina iz Los Angelesa je tako po 15 letih izdala ti dve pesmi. “Resnično sem ponosen na delo, ki smo ga opravili s skupino System of a Down, kar mi tudi daje upanje, da bi ga nekega dne lahko skupaj spet kaj naredili,” pravi Tankian.