ŠPIL LIGNI: “Prihajamo iz morskih globin in namenjeni smo do višav”

Špil ligni (Foto: Tina Stariha)

Špil liga je že desetič imenovala svojega prvaka, tokrat je to uspelo skupini Špil ligni, “Kot lignji smo – plavamo v svetu, mehki smo in spolzki, ker smo se toliko potili, pa tudi jokali od sreče,” so dejali člani, ki so se med izkušnjo izjemno povezali.

Koala Voice, LPS, Before Time, Masaž, Infected, Kiwi Flash, BibliBan, Špil ligni + drugi asi iz rokava!

Špil liga, natečaj Kina Šiška za dijaške glasbenike, na katerem so v zadnjih desetih letih svoje prve glasbene korake naredile zasedbe, kot so Joker Out, Koala Voice in LPS, letos praznuje 10. rojstni dan. V čast obletnici bomo na trgu pred Kinom Šiška priredili veliki brezplačni koncert zmagovalcev desetih sezon natečaja.

V sklopu ligaških večerov se je sicer v teh letih kalilo že več kot 100 glasbenih skupin in posameznih ustvarjalcev iz cele Slovenije, nekateri med njimi pa so dosegli izredno pomembne lokalne in mednarodne uspehe. V kratkem odpremo tudi prijave za 11. sezono, ne zamudite!

Petek, 15. 9. 2023, ob 19.00 / VSTOP PROST


ROCKER.SI: »Zmagovalci jubilejne 10. sezone so postali Špil Ligni!« Kako se vam te besede slišijo zdaj, ko je za vami že nekaj časa, da ste sprocecirali zmago? 

ŠPIL LIGNI: Vsekakor smo zelo hvaležni za vse glasove, predvsem pa nam je dala zmaga nekakšen zagon za delo v naprej.

ROCKER.SI: Predstavite se na hitro našim bralcem. Kdo ste Špil ligni?

ŠPIL LIGNI: Konglomerat sedmih ljudi, od katerih se vsak ukvarja z glasbo.

ROCKER.SI: Od kod prihajate in kam ste namenjeni?

ŠPIL LIGNI: Prihajamo iz morskih globin in namenjeni smo do višav.

ROCKER.SI: Kakšno vlogo ima v kolektivu ime Špil ligni?

ŠPIL LIGNI: Špil je zato, ker špilamo instrumente, ligni pa zato, ker je basist včasih imel doma lignja, ki pa mu je poginil, tako da je ime nekako nostalgično.

ROCKER.SI: Na spletu ne najdemo kaj veliko o vaši, a v osnovi gre za konglomerat glasbenih slogov, mar ne?

ŠPIL LIGNI: Ja, recimo, fora je v tem – toliko je, da ima vsak nek svoj glasbeni okus, tako da je težko točno žanrsko opredeliti.

ROCKER.SI: Vaša zasedba producentov, raperjev, pevcev in multiinstrumentalistov že dve leti skupaj ustvarja in repa. Glede na to, da pred Špil ligo nismo veliko slišali o vas, bi rekli, da ste si raje vzeli čas in gradili avtorski material?

ŠPIL LIGNI: Pred špil ligo smo sicer med seboj že sodelovali, vendar ne v točno takšni zasedbi, tako da smo se formirali v takšni podobi dejansko šele za polfinalni večer. Nas pa je v bistvu celotna izkušnja zelo povezala in smo se že kar izoblikovali skozi Špil ligo. Oziroma se še vedno oblikujemo.

ROCKER.SI: Verjetno ste se kalili tudi v drugih kolektivih, kaj je moralo iti narobe, da je zdaj vse tako prav in ste združeni v Špil ligne?

ŠPIL LIGNI: Ja, vsak od nas se je že prej ukvarjal z glasbo, preden smo se spoznali, združila nas je želja po ustvarjanju hip hop zvrsti z live inštrumenti in bendom.

ROCKER.SI: Na katerih glasbenih področjih vseh delujete in kako nasploh ustvarjate glasbo v vašem kolektivu?

ŠPIL LIGNI: Delujemo na različnih glasbenih področjih, reperji repajo, sodelujejo z drugimi artisti, majo svoje projekte, tud producirajo, itd. DJajo, basist, študira jazz bas, pianist študira kompozicijo, bobnar in kitarist obiskujeta jazz oddelek na KGBL-u. Glasbo ustvarjamo na način, da nekdo pride naprej z idejo, ta ideja je največkrat nek beat, ki ga nekdo izmed nas naredi in potem to idejo izpilimo v zasedbi z inštrumenti in vokali.

ROCKER.SI: Kako vam bo do prej omenjenih ciljev pomagala zmaga na Špil ligi?

ŠPIL LIGNI: To bomo še videli točno, ampak zaenkrat nam pomagajo nagrade in povezave z ljudmi, ki smo jih dobili.

ROCKER.SI: Od razpisa septembra pa do junija so se za prvaka Špil lige tudi letos potegovali številni srednješolski glasbeniki in glasbenice, vrhunec pa je jubilejna deseta sezona glasbenega dogodka doživela s finalom “velikih štirih”, ki so postregli z bogatim naborom žanrov. Ste se med sabo kaj povezali? S katero zasedbo, ste se najbolj prepletli v tej zgodbi?

ŠPIL LIGNI: Dejansko smo se med Špil ligo najbolj povezali z Volakom, s katerim smo nemudoma začeli sodelovati in definitivno bomo v prihodnosti še naprej sodelovali z njim.

ROCKER.SI: Kje lahko vse slišimo vaš glasbo?

ŠPIL LIGNI: Zaenkrat imamo zunaj en singel, ki je dostopen na Youtubu, drugega materiala pa nimamo. Smo v procesu snemanja albuma, ki bo prišel ven jeseni.

ROCKER.SI: Vaš načrti po poletnem počitku poleg omenjenega nastopa v Kinu Šiška?

ŠPIL LIGNI: Poleg 15.9. nas v septembru lahko ujamete še 23.9. v Gromki, kjer bomo predskupina na eventu, ki ga organizira LSDS Collective. Pa valda plata jeseni, potem pa dalje.

ROCKER.SI: Kakšni so dolgoročni cilji za bend?

ŠPIL LIGNI: Da smo your favourite band.