Soki odprl vrata svoje bobnarske šole!

Foto: Jure Zagoranski

Marko Soršak Soki je sinoči v domačem Mariboru slovesno prikorakal do 100. šole projekta 20za20. Ta je bila drugačna in posebna. Soki si je za številko 100 izbral kar svojo šolo, odprl je namreč Sokijevo bobnarsko šolo.

Novembra 2014 je Soki prestopil prag prve osnovne šole projekta 20za20. Na OŠ Žiri je tedaj prinesel bas kitaro, bas ojačevalec in cajon ter povzročil navdušenje tako med učenci kot tudi med učitelji in s tem pričel edinstveno popotovanje spreminjanja glasbenih učilnic slovenskih šol, v katerih so se nenadoma pojavili precej nenavadni rockersko obarvani inštrumenti za izvajanje ansambelske igre.

Glasbila je do včeraj prejelo 99 osnovnih šol, v katerih so bili ravnatelji in učitelji pripravljeni vzpodbujati kreiranje bendov, prilagoditi učni proces glasbene vzgoje, vzpodbujati h glasbi in skrbeti, da čez 10, 20 in 30 let nikakor ne bo primanjkovalo novih Elvis Jacksonov, Siddhart, Big Foot Mam … Z glasbili so bile opremljene tisti, ki so pokazali zavedanje, da vsakodnevno upravljajo s prihodnostjo Slovenije, tudi v glasbenem smislu.

100 šol v projektu 20za20

In sinoči je sredi Maribora padla stotica! Kot je v svojem nagovoru povedal Soki, ki ob nabito polni lokaciji Belokranjske ulice 4 ni zmogel zadrževati emocij, si je pred nekaj meseci dejal: “Zakaj pa 100. ne bi bila moja!” In tako je včeraj na stežaj odprl vrata Sokijeve bobnarske šole, ki je nedavno zaživela v sklopu Zavoda 20za20 Maribor.

Foto: Jure Zagoranski

Šola ponuja raznolik in moderen program, ki zajema individualno in skupinsko učenje, različna predavanja, strokovne ekskurzije, ansambelsko igro, gostovanja in športne aktivnosti za fizično pripravljenost bobnarja. Vse to pod budnim očesom Marka Soršaka Sokija in dodatne ekipe petih bobnarskih učiteljev, ki so včeraj skupaj s slavnostnim gostom, predsednikom republike Borutom Pahorjem, slovesno prerezali trak moderno opremljene bobnarske učilnice, v kateri se nahaja tudi pravi koncertni oder za optimalno pripravo na koncertne nastope Sokijevih učencev.

Na steni učilnice je svoj pečat s posvetilom Sokijevemu delu pustil tudi predsednik Borut Pahor, ki je zapisal: “Človek z velikim srcem je bogat človek”. Soki, ki je včerajšnji dogodek popestril tudi z bobnanjem na višini 10 metrov in nastopom s svojo zasedbo Elvis Jackson, je dodal še, da se s stotico projekt 20za20 ne zaključuje, prihaja le njegovo novo obdobje.

Foto: Jure Zagoranski