Sobota – krona festivala Pivo in cvetje Laško

The Dead Daisies so na festivalu Pivo in cvetje nastopili prvič. (FOTO: Jure Makovec)
The Dead Daisies so na festivalu Pivo in cvetje nastopili prvič. (FOTO: Jure Makovec)

Sobota na festivalu Pivo in cvetje Laško je vedno dan številnih presežnikov. Največ gledalcev, največ dogajanja, vrveža, srečanj, letos tudi poroka po starih šegah in seveda odlični glasbeniki, ki zagrnejo zaveso odrskih nastopov festivala. Mladoporočencema čestital tudi predsednik Pahor. Imamo zmagovalko Mini Talent showa. Danes še program Mavrične dežele, zaključna parada Pivo in cvetje Laško ter Mednarodni festival plehmuzik.

Dogajalo se je pozno v noč

Stray Train so še enkrat več navdušili. (FOTO: Nika Brunet)
Stray Train so še enkrat več navdušili. (FOTO: Nika Brunet)

Na odru Jubilejnik so predvsem domačine nadvse vidno zabavali romantična, lirična Klara Jazbec, skupina Victory, ki je okrepila svoj glasbeni izraz s harmonikarjem ter tudi nekatere svoje skladbe postavila v narodnozabavno preobleko, ter vedno dobrodošel Marko Vozelj, ki so ga spremljali fantje skupine Mojstri.

Na odru Zlatorog so najprej nažigali izvrstni Stray Train, izvajalsko izredno močni, z energičenim rock bluesom in izrazitimi kitarami. S skladbami obeh njihovih albumov so imeli izjemno prepričljiv nastop. Hamo & Tribute 2 Love je ta hip ena najbolj vročih slovenskih skupin, ki vrhunsko obvlada komunikacijo s publiko. Prekaljeni glasbeniki znajo ustvariti hipnotičen rock, postavljen na trdo bluesovsko osnovo. Morebiti so si tudi zato zaslužili kar dva modrčka na odru in skupinsko prepevanje več tisočglave množice.

Superskupina The Dead Daisies je upravičila sloves svetovno priznanih in poznanih glasbenikov. Vrhunsko dodelan nastop in program njihovih najbolj poznanih skladb, povsem na koncu pa so zaigrali, po mnenju strokovnjakov, najboljšo izvedbo pesmi ‘Highway Star’ skupine Deep Purple. Publika je z nestrpnostjo pričakovala nastop skupine Sokoli, ki so se zbrali po 25. letih premora. Kako drugače začeti, kot s pesmijo ‘Moja mama je strela’. In streslo je vse. To je bil odličen sprehod skozi retrospektivo njihovih del. Kot da nikoli niso prenehali igrati! Za veliki zaključek še Pankrti, ki na odru vidno uživjo. Peter Lovšin je kljub dolgemu nastopu ohranil energijo in magnetizem. Zaigrali so največje hite skupine in občinstvo vrnili v obdobje punka konec 70. in v 80. leta. Mladina je dokazala, da jih kljub časovni odaljenosti še vedno rada posluša in da njihova glasba ostaja aktualna tudi danes. Oder Malt je bil, kot vsak večer, zapolnjen s plesalci elektronske glasbe, medtem ko je na odru Laščan obiskovalce zabaval ansambel Miro Klinc.

The Dead Daisies so na noge spravili obiskovalce festivala. (FOTO: Jure Makovec)
The Dead Daisies so na noge spravili obiskovalce festivala. (FOTO: Jure Makovec)

Župan Laškega je v okviru etno programa na »Ohceti po starih šegah« poročil čisto pravi, tokrat že 49. par zaročencev, Matejo Kralj in Mateja Čoparja. Mladoporočencema je na novi življenjski poti, na njuno presenečenje in tudi vseh svatov ter gostov, osebno na odru voščil predsednik Republike Borut Pahor, ki je včeraj obiskal festival. 

Prva zmagovalka Mini Talent showa je Brina Maček

Komisijo za izbor zmagovalca sta sestavljala pevec Dejan Krajnc in Mateja Škorja, oba pa je z izjemnim »zasoliranjem« najbolj prepričala 15-letna Brina Maček, doma iz Laškega. Odlično je zapela pesem pevke Adele Rolling in the deep. Brina se že ukvarja z glasbo, kljub temu jo je priznanje, presenetilo in neizmerno razveselilo. Nagrado, profesionalno učenje petja, bo izkoristila v novem šolskem letu. Fotografija zmagovalke je dostopna na naslednji povezavi.

Most čez Savinjo in njeno obrežje sta bila do zadnjega kotička zasedena z gledalci tradicionalne in posebej za to priložnost ustvarjene 15-minutne multimedijske vodno-ognjene predstave z elementi ognjemeta.

Program za nedeljo:
– Vragolije Mavrične dežele pred Kulturnim centrom Lašk
– ob 17h – parada Festivala Pivo in cvetje Laško,
– ob 18h – Mednarodni festival plehmuzik ter zaključek festivala
– Oder Laščan: Ob 20h – afterparty s skupino Orion

Obiščite tudi spletno stran www.pivo-cvetje.si, informacijski center za obiskovalce.