SOAK s singlom Last July najavlja svoj tretji album

SOAK s singlom Last July najavlja svoj tretji album

SOAK je s singlom “Last July” najavila nov album, ki izide 20.5. 2022 pri založbi Rough Trade Records.

Bridie Monds-Watson aka SOAK (umetniško ime tvori kombinacijo besed  “soul” in “folk”) najavlja tretji album “If I Never Know You Like This Again“, ki bo izšel 20. maja pri založbi Rough Trade Records. Novi singel ‘Last July’ ima tudi spremljevalni videospot, ki ga je posnel Ellius Grace, v spotu Bridie nastopa s svojo partnerico.

Novi album je nadaljevanje drugega, ki nosi naslov “Grim Town”, ter tudi debut albuma “Before We Forgot How To Dream” (Rough Trade, 2015.) – oba sta bila nominirana za prestižno britansko glasbeno nagrado Mercury.

Bridie Monds-Watson ima 25. let in živi na Severnem Irskem ter že od malih nog obsesivno dokumentira vsak svoj korak. “Sovražim idejo, da bi pozabila, kako sem se počutila točno v določenem trenutku. ” V skladbi “If I Never Know You Like This Again” so upodobljeni elementi, ki jih kantavtorica imenuje spomini na določeno pesemPo tem, ko je že skoraj celoten album bil napisan med tokom epidemije, ko je čas tekel izrazito bolj počasi, Bridijina obsesivna potreba po dokumentiranju časa pa se je stopnjevala – dokumentirala je vsakdan ter tako na nek način dosegla tuzemstvo.

Tommy McLaughlin in Bridie Monds-Watson sta dolgoletna sodelavca, skupaj sta se kalila in poslušala indie bande Broken Social Scene in Pavement ter klasični album skupine Radiohead “The Bends”.  Izbrusila sta zvok, ki ga vodijo kitarski riffi, ki spominjajo na devetdeseta leta prejšnjega stoletja. Predhodni albumi so bili posneti na daljavo, celoten projekt sta ustvarjala le dva človeka, ta album pa je končno zbral vse sodelujoče na enem mestu, v studiu. Potem, ko so že dobršen del epidemije bili oddaljeni eden od drugega, je bilo bendovsko snemanje albuma v studiu zelo pomembno, pozitivna energija zaradi druženja pa je v končnem rezultatu tudi zelo otipljiva.

Na albumu “If I Never Know You Like This Again” so prav vse briljantne melodije, ki jih kreira SOAK do popolnosti izražene. Glavni singel LAST JULY ima neobičajen vokalni set,  spremljajo ga kitare, ki so ustvarile bujno pop pesem, ki bi se zlahka znašla v kateri od špic filmskih uspešnic iz konca devetdesetih let prejšnjega stoletja.

Gledano lirično, Bridie izvrstno uravnoveša razigranost in samozavest. Ideja identitete je osrednja tema na albumu, njena besedila pa so globoko osebno izpovedna in univerzalna. “Ta album je najbolj točen prikaz moje osebnosti. Ni bilo nikakršnega pritiska, v procesu pisanja so besede kar vrele iz mene, vendar na pozitiven način,” pojasnjuje Bridie. “Ko gledam na preteklost, se mi zdi, kot da bi gledala loterijo različnih čustev, jaz pa izbiram čustva iz te široke palete. Na ta način sem lažje predelala lastno preteklost.”

Izpraševanje različnih emocij je rezultiralo v glasbenem izdelku, albumu, ki deluje izrazito verodostojno ter obeležuje vzpone in padce na poti osebnega potovanja.