‘Škrinja’ od sedaj tudi na CD-ju

Foto | screenshot - 'Kornjača'

‘Škrinja’, eden najbolje prodajanih albumov na Hrvaškem v letu 2020, od sedaj tudi na CD-ju!

Po edinstvenem mnenju stroke, glasbene kritike in publike je album “Škrinja” nedvomno eden od najboljših glasbenih dosežkov preteklega leta. Saša Antić nam skozi svoj alter ego ni predal le ‘soundtrack-a’ pandemije, ampak tudi več kot to. “Škrinja” je v marsičem dokument časa, v katerem v zadnjem obdobju živimo ter neprizanesljiva razčlenitev našega aktualnega družbenega dogajanja. Njemu Saša s surovim realizmom, občasno z alegorijami, včasih pa tudi s črnim humorjem in duhovitimi pripombami poda tudi končno diagnozo. Vse skupaj je zapakirano v široki pahljači nepričakovanih glasbenih stilov in ritmov v popolen val, na katerem surfamo poslušajoč album od uvodne ‘Dešperado’ (ki je hkrati tudi prihajajoči singel), do zaključnega ‘Čepića’.

“Nastanek Škrinje je bil enostaven. Želel sem realizirati neke glasbene ideje v stilih, v katere do sedaj še nisem posegel in zadovoljen sem, kako je to izpadlo. Prav tako sem pri parih pesmih več kot po navadi delal na interpretaciji in iskal pravo nianso emocije..” – je izjavil Saša po objavi albuma, ki je po digitalni izdaji sedaj dostopen tudi na CD-ju.

Cover Design | Mile Modic

O ‘’Škrinji’’ so (med drugim) tudi napisali:

“Če bi bil album ‘Škrinja’ Saše Antića, oziroma njegovega alter ega Alejuandra Buendije, objavljen pred dvajsetimi leti, bi bil morda pozabljen ali cenzuriran. Cenzuriran ne bi bil (samo) zaradi preprostih besed v nekaterih pesmih – eksplicitno v singlu ´Gang Bang 2020´, ki je nor iskren igrokaz o današnjem stanju, temveč zaradi tematik, s katerimi se ukvarja neposredno, resnično in duhovito, hkrati pa tudi boleče komentira situacijo, v kateri smo se znašli.” – Hrvoje Horvat (Večernji list)

“Kolikor se zdi, da je “Škrinja” album z omejenim rokom trajanja in da pripada letu 2020, to ne drži zaradi pretakanja krize v leto 2021. Negotovost se nadaljuje, a ‘gang bang’ je vse močnejši v našem ‘balkanskem Sowetu’. Težko je posplošiti, ali smo se razpočili so konca, a nekaj je sigurno, namreč, da imamo soundtrack za trenutno psihično stanje. Pogledati moramo le v u “Škrinjo” Alejuandra Buendije.” – Zoran Stajčić (ravnododna.com)

“… ‘Siempre antigo’, kjer se nadležno in sprva neprizanesljivo ukvarja s starimi ljudmi, le da se nato v drugi polovici njegov prijatelj Kandžija požene za mladimi, saj je generacijski konflikt eden izmed povezujočih delov pandemije, ki jo preživljamo. ‘Gang Bang’ prinaša vso silo psovki v obliki “ribarjenja in ribiških pritožb” na eno popolnoma zjebano družbo, ki jo je pandemija razsvetlila, kako neumno in brezplodno se je zanašati samo na turizem, gostinstvo in trgovske centre.

‘Crkvi’ upravičeno izraža, zakaj je bila cerkev za Hrvate boljša v enoumju kot v demokraciji, ‘Dijagnoza’ nudi točno diagnozo, zakaj se zemlja “vrti v krogu”, a ‘D.o.o.’ prikazuje anomalije modernega kapitalizma. Lažje pesmi, kot so ‘Kornjača’ s Fog Frog Dogom‘Problem’‘Dešperado’ in ‘Blago’ z Magellanom nudijo eskapizem, brez katerega danes ne moremo preživeti, in to z dobro poznanim dalmatinskim “nič mi ne bo pokvarilo današnjega dne” trade-markom, ki so ga patentirali TBF.” – Aleksandar Dragaš (Jutarnji list)

Glasba, besedilo, aranžma, produkcija: Aleksandar Antić
Mix in mastering: Hrvoje Prskalo
Scenarij / Režija / Montaža : Dragan Đokić
Kamera: Milan Latković
Produkcija: Studio Baranda