SKID ROW: ‘The Gang’s All Here’ (2022)

Foto: earMUSIC, promo
Foto: earMUSIC, promo

Skid Row v mojem delu vesolja veljajo za ime, ki sem ga bežno poslušal v srednji šoli, nato pa je glasbeno sčasoma zdrsnilo v ozadje. Postalo sinonim za šale na račun pogostih menjav pevcev in medijskega obračunavanja med Sebastianom Bachom in ostalimi člani. Potem pa sem bolj po naključju kot karkoli drugega naletel na bendov novi dolgometražni studijski album. Naslednik Revolutions per Minute (2006) in prvi album, kjer je mesto pevca zasedel Erik Grönwall (ex H.E.A.T).

Pregled skladb

Dejstvo, da gre za prvi polnokrvni studijski album po šestnajstih letih, mi je že pred začetkom poslušanja vzbujalo občutek, da ne bom razočaran. Da bend, predvsem Bolan in tovariša, verjame v posneto in da so z Erikom (končno) spet našli pevca, s katerim bodo lahko spodobno nadaljevali bojkot Sebastiana Bacha. Napisano se je izkazalo za resnično že s prihodom ‘Hell Or High Water,’ kjer skupina v nas spusti prvi projektil. Izredno speven in zelo dobro sproduciran (kar velja za cel album) produkt, ki z izmenjavo Erikovega in spremljevalnih glasov ter spremembami tempa lepo pripravi teren za nadaljevanje. Poleg tega ne smemo spregledati tudi samega besedila, ki si ga lahko tako kot še nekatera druga razlagamo na več načinov. Kot metaforično opozarjanje na konec sveta ali pa kot (prvi v nizu) komentar, da Bacha še dolgo ne bo nazaj. Visokooktanska ‘The Gang’s All Here’ nadaljuje začeti val, poleg tega pa nam servira tudi še bolj speven refren in izmenjavo med glavnim ter spremljevalnimi glasovi. Z njo pa se (lahko) nadaljuje tudi bendovo obračunavanje z Bachom. Klapa se je spet zbrala! To je moč zaznati tudi v drugače hedonistični ‘Not Dead Yet,’ ki ohrani začeti standard in še dodatno poveča hitrost obratov.

Četrto mesto pripada solidni ‘Time Bomb,’ kjer nam Erik pokaže nove razsežnosti svojega glasu. To pa je v kombinaciji z zanimivim uvodom tudi vse, saj pesem kot celota ne uresniči svojega potenciala. Ponavljanja sicer všečnega refrena je enostavno preveč. Maščevalna ‘Resurrected’ s svojim igrivim riffom in vnovično spevnostjo povzroči premik v pravo smer, vendar (predvsem na račun spremljevalnega ponavljanja naslova pesmi) ne v tolikšni meri, kot bi lahko. ‘Nowhere Fast’ obravnava negativne posledice lastnih strahov na posameznikov (ne)uspeh. Tematika, kjer bi bend lahko zasijal, a tega ne naredi. Besedilo je namreč zelo nedodelano in ponavljajoče, ki tako kot pri ‘Time Bomb’ ponovno ne pelje nikamor. Poleg tega je zadnja v primerjavi s predhodnico zaznamovana tudi s še šibkejšimi spremljevalnimi vokali. Prihod ‘When The Lights Come On’ povzroči premik v pravo smer. Gre namreč za stvaritev, kjer bend znova udari z vsemi cilindri. Tako v smislu žurerskega besedila kot samo izvedbe. Odlična in nujna prekinitev nastale povprečnosti. Zajeti val nadaljuje ‘Tear It Down,’ kjer skupina zmanjša obrate, hkrati pa poveča trdoto. Enako velja tudi za besedilo, ki znova opravi svojo nalogo. V življenju nas ne sme biti strah nobenega izziva, pravega ali tistega, ki ga navidezno ustvarjajo mediji.

Zaključni dvojec začenja ‘October’s Song.’ Balada, ki so jo Skid Row pač morali vključiti na album. Z metaforično jesenjo navdihnjena stvaritev, ki pod črto opravi svoje delo, vendar bi bila lahko krajša. Zakaj je bilo to možno pri ‘I Remember You’ in ’18 and Life’? Apokaliptična ‘World On Fire’ sicer poskrbi za dvig tempa, igriv riff in nekaj zanimivih vokalnih zavojev, kar pa je tudi vse. Pesem se namreč hitro ujame v zanko pretiranega in motečega pojavljanja naslovne besedne zveze, ki v kombinaciji s spremljevalnimi vokali zasenči drugače prijetno izvedbo.

Skid Row so se z novim albumom prepričljivo vrnili na zemljevid. Gre za uravnoteženo mešanico tradicije in sodobnosti, ki kot celota ne prekorači svoje dobrodošlice. Bend se je namreč držal preverjenega formata, zaradi česar vmesni zdrsi skoraj niso moteči.

Če boste album zavrnili z argumentom “ne bom poslušal, ker ni Bacha,” si boste v koleno poslali naboj zelo velikega kalibra!

Ocena: 4/5

Seznam skladb

1 Hell Or High Water
2 The Gang’s All Here
3 Not Dead Yet
4 Time Bomb
5 Resurrected
6 Nowhere Fast
7 When The Lights Come On
8 Tear It Down
9 October’s Song
10 World On Fire