SICKBREED: ‘Nekatere definira njihov prvi album, mi ne bomo eni izmed njih’

SickBreed (Foto: osebni arhiv/Basement))

SickBreed znajo poleg severno balkansko narodno zabavnih vzorcev v svoje avtorske stvaritve vnesti tudi konkretno dozo jeze in udarnih riffov. V besedilih preizprašujejo vedno bolj restriktiven sistem, v katerem živimo, ter odtujenost v družbi.

Mladci so nase opozorili z odličnim prvencem ‘The Joy in Deception’, definitivno pa niso še povedali vsega! Konec decembra so izdali nov singel z naslovom ‘Emotional Incontinence’, s katerim napovedujejo naslednji album. Skladbo so pospremili z videospotom, ki so ga posneli kar sami, tako kot so v svoje roke vzeli tudi zvočno sliko. S tem so začrtali pogled v prihodnost.

Za TOP 10 glasbenih albumov po izboru vsakega člana kliknite TUKAJ.


SickBreed je tričlanska zasedba iz Ljubljane. Njihova besedila vsebujejo teme, kot so globalno politično/kulturni pojavi, vedno bolj miopična populacija, odtujenost od današnje družbe, ter kako in kje lahko najdemo svoje mesto v njej.

Frontman Maks Drobež je spregovoril o tem, kako je na njihovo ustvarjanje vplivala korona kriza. “Ravno pred izbruhom pandemije smo nekako ujeli val progresije z bandom. Koncerti so bili vedno bolj polni ter začeli smo s prodajo lastnega merchandisa. Nato pa se je s sredino marca vse zaprlo. Izkušnja je bila precej čudna, saj se je govorilo ”dva tedna” ,karantena pa je bila vse daljša. Odločili smo se, da bomo v tem času čim bolj produktivni, zato smo v tem času izdali singel, videospot in začeli snemati drugi album.”

Karantena je vplivala tudi na izdajo drugega albuma (do takrat jih lahko podprete z nakupom majice). “Album je pretežno končan, a ne še čisto. Načeloma čakamo, da lahko preko koncertov promoviramo izdajo, saj na socialnih mediijih ni prostora za drugo kot za članke o koroni.”

Obiščite njihov YouTube kanal (TUKAJ).


ROCKER.SI: SickBreed ste ena izmed zasedb, ki so ostale aktivne v zadnjih šestih mesecih, kljub težkim časom za glasbenik in vse, povezane z glasbeno dejavnostjo, da ne govorimo o drugih poklicih. Ali se to le zdi, takole preko družbenih omrežij?

MAKS DROBEŽ: Trudimo se, vsekakor. Tudi krajša objava na družbenih medijih vzame čas, za premislek in potem še za objavo. Prenesti besedila z računalnika na telefon, paziti na kvaliteto, vmes ti drive ne naloži vsebine, se kar zavleče (smeh).

ANDRAŽ LEBEN: Nekje v sredini smo. Nismo tako aktivni, kot Joker Out.

ROCKER.SI: Koliko ste si lahko pomagali s prodajo “mercha”, vmes ko ni bilo koncertov?

MAKS DROBEŽ: Nekaj malega smo prodali, tudi na Mimovrste.com imamo majici (TUKAJ). Premalo, da bi si s tem lahko finančno pomagali.

ANDRAŽ LEBEN: Nekaj majic smo prodali, a za nas to ni tako pomembno, ker smo še na fakultetah in nismo finančno odvisni od glasbe.

DAMIAN STERCHI: V tem času sem eno majico dal mami, tako da smo še bolj v minusu (smeh).

MAKS DROBEŽ: Večji kot je bend, več proda “mercha”.

ANDRAŽ LEBEN: Ponavadi je to del izkušnje, ko greš na koncert. Tam se proda največ albumov in majic.

ROCKER.SI: Ste tudi sami že kdaj kupili kakšno bendovsko majico?

ANDRAŽ LEBEN: Iron Maiden in Kiwi Flash majici imam.

MAKS DROBEŽ: Všeč mi je grafika na majici, torej da ni zgolj logo. Rad vidim, da ima bend dobro podobo. Možno, da sem kakšno kdaj kupil, ampak se ne spomnim.

ROCKER.SI: Če bi bile razmere v redu, koliko je za vas idealno število koncertov? Na mesec?

ANDRAŽ LEBEN: Koncert na mesec.

MAKS DROBEŽ: Samo en koncert? Jaz bi imel tri koncerte na mesec, to bi bilo idealno.

ANDRAŽ LEBEN: Na tej točki, kot smo zdaj, bi imel enega na mesec. Če bi imeli več poslušalcev, seveda več. Hodim na fakulteto, več si ne morem privoščiti (smeh).

MAKS DROBEŽ: Andraž ima zraven še dva benda, je kar zaseden.

ANDRAŽ LEBEN: Pred karateno smo največ igrali v Ljubljani in na Primorskem.

ROCKER.SI: Kako pa to, da na Primorskem?

DAMIAN STERCHI: Jaz prihajam iz Izole, zato smo dobili nekaj nastopov na Obali.

ANDRAŽ LEBEN: Čeprav nazadnje, ko smo imeli koncert, je bilo kar nekaj obiskovalcev, ki so prišli čisto po naključju. Tudi njegovi prijatelji so bili tam, a z vsakim koncertom smo nabrali več sledilcev.

DAMIAN STERCHI: Zdaj je vedno več tega.

MAKS DROBEŽ: Rade volje igramo povsod, kamor nas povabijo.

ROCKER.SI: Kako bi primerjali občinstvo v Ljubljani s tistim na Primorskem?

MAKS DROBEŽ: Vsi so zabavni.

ANDRAŽ LEBEN: Več je ljudi, bolj je zabavno.

MAKS DROBEŽ: Več je alkohola (smeh). Na našo glasbo se lahko znoriš.

Maks Drobež – SickBreed (Foto: osebni arhiv/Basement))

ROCKER.SI: Žanrsko ste vseeno malce omejeni, bo v prihodnje prišlo do sprememb?

MAKS DROBEŽ: Nov album bo vsekakor druga zgodba, kar nakazuje že singel ‘Emotional Incontinence’. Najmanj tri skladbe predstavljajo kar konkretno spremembo v zvoku. Boš slišal, drugi in tretji singel, ki še prideta. Sodelovali smo s pevko Kiki. Zgolj kitara in vokal ter veliko harmonij.

ROCKER.SI: Ste se za spremembe odločili načrtno?

ANDRAŽ LEBEN: Ne, če bi jaz lahko izbiral (smeh).

MAKS DROBEŽ: Želimo si čim bolj raznovrstno glasbo. Nekaj metal komadov imamo tudi na tem albumu, brez skrbi. Ne bomo razočarali.

ROCKER.SI: Vam je jezilo, ko so vam govorili, daste slovenska Nirvana?

MAKS DROBEŽ: Odvisno, kdo in na kakšen način.

ANDRAŽ LEBEN: To zato, ker se je Maks nekaj časa tako oblačil (smeh).

MAKS DROBEŽ: Vseeno mi je, po resnici povedano, samo počaščen sem, če je ljudem všeč. V Evropi je občinstvo kar direktno, vsaj v primerjavi z Združeni državami Amerike. Tukaj ti povedo v direktno obraz, kaj je šlo narobe. Verjetno ni najslabše, če spominjamo na Nirvano.

ANDRAŽ LEBEN: Točno to.

MAKS DROBEŽ: Na prvencu nismo imeli toliko izkušenj, zato tak zvok. Damiana sploh še ni bilo z nami in posledično je bil bas dokaj preprost. Več kot igraš, bolj dolgočasno je uporabljati zgolj štiri akorde.

ROCKER.SI: Gremo torej na prvi album, ki je bil res surov in neposreden. Si delite zgodbo s tistimi zasedbami, ki so na prvem albumu bolj kot ne izlile kreativno energijo? Dostikrat se namreč zgodi, da se bendi kasneje skušajo vrniti nazaj k tistemu prvotnemu zvoku. Nazaj k prvi plošči, ki je nastala zelo direktno in brez pomislekov. Predvsem zaradi pomanjkanja znanja.

ANDRAŽ LEBEN: Spomnim se, da sem šel v studio z napol napisanimi bobni (smeh).

MAKS DROBEŽ: Kar delamo trenutno, je še vedno v slogu prvega albuma. Se premikamo ven, ampak se vedno vrnemo nazaj noter. Drugi album je bolj surov, če mene vprašaš. Ta singel je bolj surov, ker smo vse sproducirali sami.

ANDRAŽ LEBEN: Ampak proces ustvarjanja je pa drugačen.

MAKS DROBEŽ: Ta pa je bolj kompleksen. Ko delam miks, skušam ujeti, kako bend dejansko zveni.

Andraž Leben -SickBreed (Foto: osebni arhiv/Basement))

ROCKER.SI: Takrat ste sodelovali s Simonom Jovanovićem (Studio Evolucija) potem pa ste snemali tudi v studiu Basement (Mladi zmaji Črnuče). Se boste še vrnili tja?

MAKS DROBEŽ: Tam smo snemali le ‘The Mirrors Words’, singel, ki je izšel ločeno. Ne bo na albumu. Vse ostalo pa smo posneli pri meni doma.

ANDRAŽ LEBEN: V štirih urah sem posnel cel album. Dva posnetka na komad (smeh).

MAKS DROBEŽ: Res je hitro opravil.

ANDRAŽ LEBEN: V metalu se snema od dva do tri komade na dan, ker je fizično preveč zahtevno. Verjetno je tudi Maks slišal, ko je v procesu produkcije popravljal bobne, kateri posnetki so nastali pozneje v procesu snemanja, ker sem bil že tako zelo utrujen. Kar zmanjkalo me je.

ROCKER.SI: Kaj je glavni razlog, da ste šli svojo pot?

MAKS DROBEŽ: Finance, absolutno, ampak so tudi drugi razlogi. Všeč nam je, da imamo popoln nadzor nad produkcijo in kreativnim procesom. Lažje se uskladimo in vsak pove, kako naj bi zvenel posamezen inštrument. V studiu se prevečkrat podrediš producentu, ki ima seveda večino časa tudi prav. Producenti vedo več kot glasbeniki. Ampak če razumeš postopek in veš, kaj želiš, potem je samoprodukcija povsem logičen naslednji korak.

ROCKER.SI: Ste za to pripravljeni žrtvovati kvaliteto, dokler se ne izučite?

MAKS DROBEŽ: Odvisno, čemu praviš kvaliteta. Ultra produkcije mi ne zvenijo dobro. Vse je na isti način, a to je moje mnenje. Imamo različne okuse.

ROCKER.SI: Predvidevam, da je album končan? Slišal sem, da le čakate na pravi trenutek.

MAKS DROBEŽ: Načeloma je album končan, le nekaj malenkosti moram še popraviti.

ROCKER.SI: Ste uporabili vse ideje?

ANDRAŽ LEBEN: Večinoma kar obdržimo ideje, ki nastanejo. Mogoče kakšna skladba ne bo na albumu, a jo bomo vseeno igrali v živo.

MAKS DROBEŽ: Ena skladba bo kot “bonus track”, ampak bo izšla kot singel in ne bo na albumu.

ROCKER.SI: Kako to, da ste si premislili? Konec decembra bi morali izdati celoten album, mar ne? Zdaj je namesto tega izšel le singel.

MAKS DROBEŽ: Tega nismo govorili naglas, ampak res je, najprej smo imeli načrt izdati album. Z vidika promocije je bolje, če najprej ponudimo nekaj singlov. ‘Emotional Incontinence’ je prvi singel z albuma, sledila boste še dva, s četrtim pa bomo izdali celo ploščo.

ANDRAŽ LEBEN: Zaradi modernega sveta, v katerem se nahajamo. Taktično.

DAMIAN STERCHI: Prvotni načrti je bil, da izdamo en singel na mesec, a smo si premislili.

ROCKER.SI: Verjetno je v tem času nastalo že kaj novega materiala?

MAKS DROBEŽ: Nekaj malega pa res.

ROCKER.SI: V besedilih preizprašujete vedno bolj restriktiven sistem, v katerem živimo, ter odtujenost v družbi. Torej ste imeli zdaj še več navdiha kot prej?

MAKS DROBEŽ: Motivacija je visoka, le včasih se je težko dobiti. Vsi smo kar zaposleni. Več kot imaš časa, manj ga imaš v resnici. Navadiš se na nedelo.

ROCKER.SI: Delujte mi precej družabni. V petkih zvečer ste zunaj?

MAKS DROBEŽ: Jaz sem.

ANDRAŽ LEBEN: Kakor kdaj.

DAMIAN STERCHI: Vsi smo zaposleni s faksom. Maks si ureja stanovanja. Težko je najti čas.

ROCKER.SI: Kljub temu, da ste še mladi, boste kmalu imeli že dva albuma, kar je pohvalno. Je album še vedno tisto merilo, po katerem se ločijo zasedbe? Vsaj v tej začetni fazi? Zame je. 

MAKS DROBEŽ: Za nas tudi. Zato pa delamo najboljše obeh svetov – po singlih bo sledil album. Posnet na enak način, v specifičnem obdobju in s tematsko povezanimi besedili oziroma skladbami. Imeli bomo fizične CD-je in majice. Celoten projekt.

Damian Sterchi – SickBreed (Foto: osebni arhiv/Basement))

ROCKER.SI: Z enim albumom, kar včasih pomeni le osem skladb, težko sestaviš dobro setlisto.

MAKS DROBEŽ: Nekatere definira že njihov prvi album, ampak mi ne bomo eden izmed teh bendov.

ANDRAŽ LEBEN: To bo določila publika.

MAKS DROBEŽ: No, ne vem, kolikor pač opažam reakcije poslušalcev, sploh tistih, ki so z nami že od začetka, še preden smo postali SickBreed. Njim je všeč, da se bend spreminja. S tem imamo dober potencial, da nam uspe tudi na dolgi rok.

ANDRAŽ LEBEN: Vedno gre za začaran krog. Poslušalci se pritožujejo, kadar je vedno znova enaka glasba, ob spremembi pa prav tako hitro izrazijo nezadovoljstvo.

ROCKER.SI: Cilj je verjetno sveža glasba, ki hkrati nosi značilen pečat benda?

MAKS DROBEŽ: Ne vem, če bi se strinjal. Cilj je, da delamo glasbo, kakor pač pride ven. Razmišljam o prihodnosti, ne bi bil rad star petdeset let in se drl kot zmešan. Ne bi rad še vedno imel “angsty teenage” besedila. Pri petdesetih bomo igrali samo še jazz (smeh).

ANDRAŽ LEBEN: Nič prej (smeh).

MAKS DROBEŽ: Takrat in nič prej (smeh). Igrali bomo v kavarnah (smeh).

ROCKER.SI: Izdali ste še nekaj singlov, ki se niso uvrstili na nobenega izmed albumov. Zakaj?

MAKS DROBEŽ: Finančno bi bil velik zalogaj, če bi želeli vse posneti v studiu. ‘Nostalgic Analogies’ je bil prvi poskus samostojnega snemanja. Sliši se, da gre za slabšo produkcijo. To je bil naš prvi poskus. Izbrali smo skladbo, ki je že sama po sebi dovolj močna, da slabša produkcija ne pride toliko do izraza.

DAMIAN STERCHI: Moram dodati, da je bil drugi album že spisan, ko sem prišel v bend. Posnel sem bas linije, to drži, ampak na podlagi materiala, ki ga je spisal Maks. Pomembno mi je, da sem lahko sodeloval tudi kreativno, s tem ko sem predelal bas na svoj način.

MAKS DROBEŽ: Res jih je predelal, zelo dobro.

DAMIAN STERCHI: Definitivno se je spremenil zvok benda.

MAKS DROBEŽ: Z njegovim prihodom se je spremenila tudi dinamika v bendu. Občutek na odru. Zdaj ustvarjamo skupaj. Za nove skladbe, ki še pridejo ven, lahko ponosno rečem, da predstavljajo nekaj svežega z naše strani. Zdaj smo še bolj razvit SickBreed.

ROCKER.SI: Prvi singel s prihajajočega albuma je zelo dober, tako da komaj čakamo, kaj boste servirali naslednje. Vse dobro in se slišimo za drugi singel!