SEUL OCÉAN: ‘Iz zajebancije smo se odločili za nekaj francoskega’

Koncert Seul Océan + Rootless Treefalls // 18.1.2020, ZIP Baza Trzin (Foto: Katja Jakus)

Skupina Seul Océan je nastala spomladi leta 2014 v Rovtah (blizu Logatca). Kvartet, v katerem imajo že vsi člani izkušnje z igranjem v drugih bandih, ustvarja inštrumentalno glasbo. Navdih črpajo iz post-rocka in progressive, s priokusi drugih žanrov pa ustvarijo zanimivo paleto zvokov, ki popelje od prijetnih občutkov zasanjanosti do epskega nažiganja kitar.

Gašper Jesenko (kitara) / Borut Cigale (kitara) / Urban Cigale (bas kitara) / Klemen Mlinar (bobni)

ROCKER.SI: Ime Seul Océan pomeni?

SEUL OCÉAN: Ime skupine v francoščini pomeni “edini ocean”. Zgodba je takšna, da smo se najprej dobili samo trije, dva kitarista in basist, in se odločili, da bomo studijski band. Brez nastopanja v živo. Ker pa smo po naravi kar zajebantski, smo se odločili za nekaj francoskega (smeh). Tudi naslovi skladb so v francoskem jeziku. Nimamo besedil, nimamo vokala. Francoščina pač zato, ker se lepo sliši.

ROCKER.SI: Inštrumentalna post metal skupina ste. Kaj označuje termin post metal in ali  imamo pri nas veliko skupin znotraj tega žanra?

SEUL OCÉAN: Nenehno se sprašujemo, če smo sploh v pravem žanru (smeh). Zagotovo gre za post rock, vmes pa so primesi inštrumentalnega metala. Težko je definirati glasbo, ki je v osnovi brez okvirjev in meja. Bomo videli, kam nas ponese v prihodnosti. V kateri jezik … (smeh).

ROCKER.SI: Prihajte iz Rovt nad Logatcem, je tam razvita glasbena kultura? Se vam zdi za takšno skupino veliko težji boj, kot če bi ustvarjali in delovali v Ljubljani?

SEUL OCÉAN: Iz Rovt in Žiri. Imamo kar nekaj dobrih skupin, ampak gre za lokalne bande in traja, preden se prebijejo na sceno. Glede prostorov smo kar preskrbljeni, v našem placu za vaje smo lahko brezplačno, je pa težava, da smo v zgornjem nadstropju. To pomeni veliko stopnic (smeh). Vsakič, ko imamo koncert, se prav nič ne veselimo prekladanja (smeh). Po nastopih je vedno problem! Drugače pa se ne trudimo prodreti toliko v Ljubljano kot v tujino. Ampak je težko. Za vse smo sami in potreben je čas. Lansko leto smo imeli dogovorjenih nekaj koncertov, ampak nas je ravno v tistem času zapustil bobnar, ki se je pridružil Help! – A Beatles Tribute bandu. Mogoče bi bilo res lažje v Ljubljani, čeprav smo tukaj kar poznani, smo že večkrat igrali na Metelkovi ulici in na podobnih, bolj alternativnih prizoriščih.


“Prvenec zasedbe Seul Océan je več kot očitna nadgradnja njihovih prvih dveh krajših izdaj. La Parole Est L’ombre in A L’ouest sta sicer dobra smerokaza na poti k bendovi mikavni domišljiji in njihovi medigri, a sta kot paket ostajala zvokovno nedodelana, zamolkla in zaprta.”

— Andrej Dujc, Radio Študent


ROCKER.SI: En dolgometražni album in dva EP-ja ste izdali. Je glasbena kreativa še tako močna kot takoj na začetku, ko ste bili najbolj kreativni?

SEUL OCÉAN: Kot rečeno smo si želeli biti zgolj studijski band. Zato smo tako hitro začeli delati na avtorskem materialu, ampak kot vidiš, je bil projekt neuspešen (smeh). Prej smo imeli veliko drugih projektov, zato si nismo želeli postavljati previsokih pričakovanj, potem se je zgodba malo spremenila, ampak nekaj članov še danes sodeluje tudi pri drugih zasedbah. Veliko je kompromisov in prilagajanja, ampak najdemo čas za vse!

ROCKER.SI: La parole est l’ombre. Gre pri naslovu albuma za prevod Šalamonove pesmi? Umrl je leta 2014, takrat ko je vaša skupina uradno nastala.

SEUL OCÉAN: V skupini imamo bibliotekarja in on je izbral naslov (smeh).


“Enako kot ime Ambra izhaja iz Šalamunove poezije, se tudi prvi pravi album zasedbe Seul Océan nanaša na prevod naslova Šalamunove pesmi, ki se v francoščini glasi Je Pais Revivre. Po dveh njihovih EP-jih se torej danes spuščamo v delikatno, večobrazno, tesnobno in hkrati sproščujočo glasbo v okvirjih postkitarskih muzik, ki nam jih tokrat oživljene servirajo Seul Océan. Je Pa Revivre.”

— Andrej Dujc, Radio Študent


ROCKER.SI: Od kje odločitev, da boste brez vokala? Ste razmišljali kdaj, da pa bi vseeno uvedli vokal?

SEUL OCÉAN: Ko smo se zbrali, smo se brez resnejšega pogovora odločili, da bomo brez vokala. Zaenkrat ne razmišljamo, da bi karkoli spremenili.

ROCKER.SI: Bomo v 2020 videli svež material z novim članom?

SEUL OCÉAN: Čim več koncertov z novim bobnarjem, da se povežemo in ujamemo. Želimo si posneti nove skladbe in pa vsekakor prodreti v tujino.