Seine in KOIKOI že ta četrtek v Ljubljani

Skupina KOIKOI (FOTO: Miran Rusjan)
Skupina KOIKOI (FOTO: Miran Rusjan)

Po predolgem koncertnem zatišju se Mr. Moonlee vrača na Letni oder Gala Hale z dvojno dozo presežnega glasbenega sladostrastja.

Življenje se počasi vrača v normalo

Na eni strani se vrača samosvoj hrvaški post-punk-trip-hop-no-wave trojec Seine. Na drugi strani se v Sloveniji premierno predstavlja četverec KOIKOI, nova beograjska indie-rock atrakcija, ki je svoj prvenec ‘Pozivi u stranu‘ izdala v začetku junija za Moonlee Records. Sanjski povratek na in pred koncertne odre!

KOIKOI (Beograd, Srbija):
KOIKOI je sveže ime razgibane in brbotajoče beograjske glasbene scene, ki prvič opozori nase leta 2019 na kompilaciji Hali Gali – platformi, ki združuje nove generacije glasbenih ustvarjalcev in poslušalcev, neobremenjenih z žanrskimi oznakami in predsodki. Zasedbo sestavljajo štirje raznorodni kreativci iz različnih vetrov tamkajšnje scene z jasnim skupnim ciljem ustvarjanja presežnega indie rocka in/ali alternativnega popa, s katerim odločno zapolnjujejo vrzel med bliščem mainstreama in intimo podzemlja, ki je na balkanski glasbeni sceni predolgo ostala prazna. V začetku letošnjega leta se pridružijo Mr. Moonleejevi druščini, rezultat pa je prečudovit debitantski album ‘Pozivi u stranu‘.

KOIKOI nase opozarjajo s sodobnim transžanrskim izrazom na vozlišču avtohtone glasbene dediščine, sodobnih zahodnih trendov in ljudskih tradicij. Prvenec ‘Pozivi u stranu‘ prinaša tisto najbolj mamljivo obliko drugačnega popa, ki je v isti sapi svilnato blagozvočen in igrivo hrupen, radijsko senzibilen in rockersko silovit, vselej pa ovit v tančico hipnotičnega balkanskega melosa, prepleta ekstaze in nostalgije. Zanosna žensko-moška dvoglasja s svojstvenim seksapilom bodo nekatere spomnila na britanske The XX, druge pa morda na regionalne ljudske prakse. Ohlapnih referenc je več – srbski alt rock v tradiciji zasedb Darkwood Dub in Petrol, electro-rock à la Chromatics, indie rock v duhu DIIV, dream pop sanjarije, sodobna globalna etno psihedelija in art rock romantika –, a je prvenec ‘Pozivi u stranu’ regionalno gledano nedvomno razred zase.

SEINE (Zagreb, Hrvaška):
Hrvaški power dvojec Seine, ki ga sestavljata Ivan Ščapec in Dimitrij Petrović (ex-Vlasta Popić), si je z rednimi turnejami po Evropi in Balkanu prislužil renome ene boljših zasedb nove generacije na področju bivše Jugoslavije. Že leta 2017 izdani prvenec ‘Sno Sna’ je bil sprejet kot ena kritiško bolj čislanih izdaj v regiji, kar se je ponovilo tudi z drugim studijskim albumom ‘22’ (Moonlee Records, Vox Project). Seine lomijo žanrske konvencije na presečišču noise in alternativnega rocka, trip hopa in no wavea in včasih celo kabareja. Zaznamujejo ga privlačne, zadimljene in počasi razgrajajoče se atmosfere, disonance in atonalnost. Album je poln premišljenih aranžmajev in robustnih instrumentalnih podlag. Kitara in bobni še vedno predstavljajo osrednji gradnik, vendar sta fanta svojo zvočno paleto razširila s prebadajočimi elektronskimi teksturami, sampli klasičnih inštrumentov in jahajočimi poliritmijami. Aktualni Seine izraz tako premore tudi svoje funky, čudaške in nekonvencionalne gruve, ki nas zibajo v introspektivni ples, gravitirajoč okoli Ivanovega značilnega androginega glasu. Z inovativnim transžanrskim pristopom, sočnimi besednimi domislicami in 100% avtentično glasbeno ekspresijo je dvojec Seine ustvaril resnično svojstven rock album, ki ga težko primerjamo s čemerkoli doslej.

KDO: KOIKOI (srb) in SEINE (hr)
KDAJ: četrtek, 24.6.2021 ob 20. uri
KJE: Ljubljana, Gala Hala – Letni vrt
VSTOPNINA: 10€