Sedemdeset let od rojstva Toma Pettyja

Tom Petty (Foto: CNN)

Na današnji dan leta 1950 se je rodil legendarni Tom Petty. Ameriška legenda, ki je največ sodeloval s skupino The Heartbreakers. Južnaški rock še nikoli ni zvenel tako dobro. Skupaj so med drugim posneli “Breakdown,” “American Girl,” “Refugee,” “The Waiting,” “Learning to Fly,” in “Mary Jane’s Last Dance”. Leta 2002 so jih sprejeli v Rock and Roll Hall of Fame. 

Tom Petty pa je posnel tudi tri solo albume, in sicer najbolj uspešen je bil Full Moon Fever (1989). Ameriški kantavtor, multiinstrumentalist, glasbeni producent, igralec in človekoljub bi ta teden praznoval okroglih 70 let, če se mu pred tremi leti ne bi za večno ustavilo srce.


Tom Petty se je rodil 20. oktobra 1950 v Gainesvilleu, Florida. Zanimanje za rokenrol glasbo je dobil, ko je pri 10 letih spoznal samega kralja te zvrsti, Elvisa Presleyja, in v trenutku postal njegov oboževalec, da glasbi posveti svoje življenje, pa se je odločil, ko je videl legendarni nastop Beatlov v oddaji Eda Sullivana. Da mu je bilo to usojeno, priča tudi podatek, da je bil eden od njegovih prvih učiteljev kitare Don Felder, ki se je kasneje pridružil skupini Eagles.

Pri 17 letih je pustil šolo, ustanovil svoj prvi band, kasneje pa je zaradi neuspehov začel ustvarjati pod lastnim imenom. Okoli sebe je zbral ekipo vrhunskih glasbenikov in predor na sceno ni bil daleč stran. V karieri je osvojil 3 grammyje (od 18 nominacij), med druge uspehe pa lahko zapišemo tudi njegovo sodelovanje v skupini The Traveling Wilburys (George Harrison, Jeff Lynne, Bob Dylan in Roy Orbison).