Scorpions v Stožicah: bolje pozno kot nikoli

Klaus Meine bi bil počaščen, če bi Scorpions posatli del Rock And Roll Hall Of Fame. (FOTO: Špela Macuh)
Klaus Meine bi bil počaščen, če bi Scorpions posatli del Rock And Roll Hall Of Fame. (FOTO: Špela Macuh)

Čeprav nemški prvaki hard rocka Scorpions na svetovnih glasbenih odrih kraljujejo že več kot pet dekad, so Slovenijo v petek, 8. junija, obiskali prvič. Prvotno bi sicer koncert moral biti decembra lani, a je pevca Klausa izdalo zdravje, zato so bili koncert primorani prestaviti. Marsikdo je bil skeptičen, ali bo sploh dočakal koncert, a na koncu so se očitno vsi planeti postavili na svoje mesto in smo fante vendarale končno dočakali.

Stray Train dobro ogreli občinstvo

Za ogrevanje je poskrbela domača blues rock zasedba Stray Train, ki je z nastopom še enkrat več dokazala, da popolnoma opravičeno melje vse pred seboj in se počasi prebija med svetovno elito. Več kot zasluženo jim je včeraj pripadala vloga predskupine. Čeprav so fantje na glasbeni sceni pod imenom Stray Train pravzaprav ‘mladiči’, na odru pokažejo povsem drug obraz. Delujejo uigrano, samozavestno in suvereno, kot da skupaj igrajo že številna leta. Če kdo ve, kako odlično izpeljati koncert in kaj postrežti publiki, so to zagotovo Stray Train. Na krožniku vam servirajo suvereno dozo peklenskega blues rocka, kaj več bi si človek sploh lahko želel?

Scorpions prvič pred slovenskim občinstvom

Nekaj minut čez 21. uro se je začelo dogajati. Najprej je bila čez celoten oder razpotegnjena zavesa z napisom Scorpions – ‘Crazy World’, ki je čez nekaj minut padla in razkrila sloviti catwalk oder. Fantje so na oder med intro skladbo ‘Crazy World’ dobesedno prileteli po vrveh iz virtualnega helikopterja in prvič navdušili občinstvo. Kdo bi si mislil, da so, glede na formo in telesno pripravljenost, ki jo kažejo na odru fantje, stari že 70 let?

Rudolf Schenker je gonilna sila na odru.(FOTO: Špela Macuh)
Rudolf Schenker je gonilna sila na odru.(FOTO: Špela Macuh)

Ogromen t.i. catwalk oder je omogočil, da je občinstvo imelo neposredni stik s skupino, hkrati pa so poskrbeli še za res razkošno odrsko produkcijo, ki je naredil spektakel, kot se šika. Ogromni big screeni pa so omogočili, da je tudi tribuna videla in imela vse pod kontrolo. Morda zvok ni bil najbolj idealen in je pevca Klausa bilo na trenutke kar težko razumeti (vsaj na tribuni), a vsi vemo, da so Stožice že od nekdaj ‘težavne’, kar se samega zvoka tiče.

Čeprav je bila roko na srce, dvorana le na pol polna je vseeno vladala nekakšna evforija. Če je kdo ‘pozer’ na odru, ki ima za seboj številne glasbene izkušnje, so to prav zagotovo prekaljeni mački Scoprions. Resda je včeraj ne trenutke občinstvo delovalo kar malce zaspano, a so fantje s svojim poziranjem, tekanjem in skakanjem po odru poskrbeli, da se to ni zgodilo. Pravzaprav je kitarski dvojec SchenkerJabs tako suveren in usklajen, da opravi levji delež v skupini.

Klaus Meine je še vedno v vrhunski formi. (FOTO: Špela Macuh)
Klaus Meine je še vedno v vrhunski formi. (FOTO: Špela Macuh)

Prvo veliko navdušenje so Stožice izkazale po slišanih skladbah ‘Send Me An Angel‘ in pa seveda legendarni zimzeleni uspešnici ‘Wind Of Change‘. Takrat se je prvič malce glasneje zaslišalo petje občinstva, ki je neizmerno uživalo v ritmih ene najbolj prepoznavnih rockerskih balad vseh časov.

Zanimivo je tudi dejstvo, da se Scorpions tokrat niso lotili priredbe skladbe ‘Overkill‘, ki jo v originalu izvaja legendarna zasedba Motörhead, ki so ga sicer na tej turneji na večino koncertov igrali. Morda so se za takšno potezo odločili tudi, da pokažejo spoštovanje bobnarju Mikkeyju Deeju, ki se je skupini Scorpions pridružil pred približno dobrim letom (zanj je to prva turneja s Scorpions-i), pred tem pa je lomil palčke in trgal opna skupaj z Lemmyjem v Motörhead-ih. Žal Ljubljana te skladbe tokrat ni bila deležna.

No, Mikkey Dee je s svojo solo bobnarsko točko dokazal, da je več kot le odlično zamenjal svojega predhodnika Jamesa Kottaka, ki so ga iz skupine ‘odpustili’ zaradi težav z alkoholom. Mikeey Dee je profesionalec na odru in izjemen bobnar, ki je včeraj s svojo solo točko marsikoga med obiskovalci pustil odprtih ust.

Po res izjemnem Deejevem solu sta sledili še skladbi ‘Blackout‘ ter ‘Big City Nights‘, ki sta obe z začetka osemdesetih in malce bolj udarni od skladb, ki jih izdajajo danes. Povsem logično je bilo, da se koncert bliža vrelišču, a žal počasi tudi koncu. Po odigrani skladbi so se fantje poslovili in zapustili oder, a jih je publika uspela priklicati nazaj.

Za bis so nam odigrali še eno izjemno balado ‘Still Loving You‘, dokončno pa so se od nas poslovili z najbolj udarno in dinamično skladbo večera ‘Rock You Like A Hurricane‘.

Lepo je bilo prvič v Sloveniji obiskati koncert skupine Scorpions, a glede na to, kaj so Klaus Meine, Matthias Jabs, Rudolf Schenker, Mikkey Dee in Paweł Mąciwoda že pokazali v preteklosti, lahko rečem, da so svoje delo sicer opravili suvereno in rutinirano, a brez posebnega presežka, ki bi ti pustilo tako močen pečat, da bi koncert uvrstil v kategorijo enega najboljših. Suveren spektakel, brez češnje na vrhu torte.

SETLISTA IZ LJUBLJANE:
Intro: Crazy World
1. Going Out With a Bang
2. Make It Real
3. Is There Anybody There?
4. The Zoo
5. Coast to Coast
6. Top of the Bill / Steamrock Fever / Speedy’s Coming / Catch Your Train (’70s medley)
7. We Built This House
8. Delicate Dance
9. Follow Your Heart / Eye of the Storm / Send Me an Angel (Acoustic medley)
10. Wind of Change
11. Tease Me Please Me
12. Rock ‘n’ Roll Band
13. Drum Solo (Mikkey Dee)
14. Blackout
15. Big City Nights
Encore:
16. Still Loving You
17. Rock You Like a Hurricane