RUDI BUČAR: ‘Šentiment’ (2017)

Rudi Bučar je izdal nov studijski album.
Rudi Bučar je izdal nov studijski album.

Rudi Bučar je eden od vidnejših predstavnikov domače kantavtorske scene, ki že od samega začetka vzbuja pozornost z ohranjanjem istrske kulturne dediščine.

 

Rudi Bučar ljudski glasbi dodaja moderni prizvok

Rudi Bučar na koncertih navdušuje. (FOTO: Marko ALPNER)
Rudi Bučar na koncertih navdušuje. (FOTO: Marko ALPNER)

Če bi že morali potegniti kakšno primerjavo, bi lahko rekli, da Bučar hodi po isti poti kot danes že legendarni zasedbi Katalena in Terra Folk.

Pri tem se avtor ne ujame v časovno past in postane zastarel, ampak ljudski glasbi doda nekaj modernega in s tem že znanim skladbam vlije novo življenje.

Bučar je s svojo spremljevalno zasedbo Istrabend do sedaj izdal že štiri studijske albume, tokrat pa se predstavlja še s petim, ki nosi naslov ‘Šentiment‘. Ta na poslušanje postavi 11 skladb, ki se žanrsko gibljejo med folkom, rockom, etnom in v dveh primerih celo zborovsko glasbo.

 

O albumu ‘Šentiment’

Album se pričakovano začne z istrsko ljudsko pesmijo ‘Dve lete in pu‘, ki jo je Bučar posnel v sodelovanju z oktetom Aljaž.

Skladba z odsotnostjo instrumentov ter poudarkom na močnih vokalih poslušalca spomni na čase, ko je glasba uspela brez nepotrebnih lepotnih popravkov in kiča pri poslušalcu vzbuditi čustva.

Naslovnica albuma Rudi Bučar in Istrabend - 'Šentiment'.
Naslovnica albuma Rudi Bučar in Istrabend – ‘Šentiment’.

Ravno slednje pa predstavlja vodilo pričujoče plošče (šentiment namreč v prevodu pomeni ravno to; čustvo), ki poskuša za hip zaustaviti podivjan ritem našega vsakdana in nas spomniti na tiste malenkosti, zaradi katerih je življenje lepše.

V podobni maniri mine tudi preostanek albuma; ‘Greva naprej‘, je vedra pesem o neuničljivi volji ljubezni, ki premaga še tako nemogočo oviro.

Tisti ljudje‘ v ospredje postavi miselnost, da svet poganjajo tisti, ki so s soncem obsijani in strastno verjamejo v svetlo prihodnost, ‘Samo ti‘, je staromodna oda idealom, za katere je vredno živeti.

Ostala bova tu‘, je pesem o hrepenenju, katero s svojim čudovitim vokalom obogati Lea Sirk. Za lenobno bluesovsko vzdušje pa poskrbi pesem ‘(še malo)‘, kjer se Bučarju pridruži še eno od močnejših grl domače glasbene scene, Matevž Šalerah – Hamo.

V skladu z vedrim duhom besedil je tudi plošča kot celota izredno melodična, umirjena in z več poudarka na glasbenem minimalizmu, znotraj katerega sta dovolj sam vokal in akustična kitara.

Kaj več niti ne bi bilo potrebno. ‘Šentiment’ je iskrena in nepretenciozna plošča, ki uspešno zaigra na poslušalčeva čustva, Bučarja pa uvrsti med trenutno najboljše slovenske kantavtorje.