Razvaline: U Trboulah so rockerji duma!

Razvaline (FOTO: Nejc Zupančič)
Razvaline (FOTO: Nejc Zupančič)

Trbovlje v mesecu juniju praznujejo in priložnosti primerno je treba mesto prebuditi iz spanca ter mu nakloniti nekaj prav posebnega. Letos je bil to koncert  v Domu Svobode z naslovom The Boys are back in town, na katerem sta moči združili starejša in mlajša generacija trboveljskega hard-rocka, vzpenjajoča adrenalinska bomba Chainbrake ter veterani Razvaline, ki so se po 13. letih na željo mnogih oboževalcev vrnili na oder, da bi jim dokazali, kdo je glavni frajer v mestu. In po skoraj štirih urah programa, napolnjenega s pristnim rock’n’roll vzdušjem, lahko rečem zgolj to, da so se fantje uspešno vrnili v mesto in utrdili svoj pomemben status med lokalnim prebivalstvom.

Chainbrake

FOTO: Nejc Zupančič

 

Rock’n’roll stampedo

Do 22. ure, ko se je koncert tudi začel, je bila dvorana nenavadno polna, glede na to, da mnogi Trbovlje označujejo za zaspano mesto oz. za mrtvilo, ki nastopi okoli četrte ure popoldan. Med občinstvom je mrgolelo ‘vikend rockerjev’, tistih posameznikov, ki med tednom opravljajo rutinsko delo v pisarnah in uradih, za konec tedna pa se oborožijo z usnjenimi jaknami in oprijetimi kavbojkami ter obujajo spomine na čase, ko so sanjali o svobodi in žurali na komade AC/DC in Metallice (v publiki sem celo naletel na dvojnika Jamesta Hetfielda). Hkrati sem bil močno presenečen nad solidnim številom mlajše publike, ki ni pozabila na rock’n’roll tradicijo in neguje odnos do glasbe svojih staršev.

Rock’n’roll stampedo se je stopnjeval z nastopom trboveljskih Chainbrake, ki so v slabih dveh urah dodobra razgreli občinstvo z energičnim nastopom ter bogatim repertoarjem, večinoma sestavljen iz priredb klasik skupin Whitesnake, Lynyrd Skynyrd, Bon Jovi in Metallice (ogromen plus za izvrstno priredbo Wicked Game, ki je presenetila tudi mojo malenkost), postregli pa so tudi z avtorskim materialom. Chainbrake so uspeli utrditi svoj status vzpenjajočih glasbenih zvezd, ki k prepevanju in / ali plesu vzpodbudijo še tako zadržanega posameznika (beri; mene). Fantje se na odru ves čas zabavajo, še posebej pevec Jan Ostrožnik, ki je mnoge sezul z neverjetnim glasom, energijo, ki ni popustila vse do zadnjega komada in pristno komunikacijo z občinstvom. Za ta nastop lahko rečemo samo še: vsa čast!

 

Razvaline rušile vse pred seboj

Nekaj čez polnoč pa so na oder stopile zvezde večera, Razvaline. Zasavske rock legende so svojemu imenu primerno porušile vse pred seboj in dokazale, da so leta resnično samo številka. Skupina je že od nekdaj znana po spontanosti in improvizaciji na odru, zato ni presenetljivo, da so se tega pristopa lotili tudi za to priložnost. Vokalist Sergej Škofljanec (trenutno eno od najbolj močnih grl v rock glasbi) je že na samem začetku napovedal, da skupina ne bo sledila zastavljeni setlisti (s humorno pripombo, da nekaterih komadov ne bo odigral, ker jih »itak ne zna več«) in se namesto tega ubrala princip ‘go with the flow’. Verjetno je ravno to prispevalo k izjemo prepričljivemu nastopu, kjer je publika prepevala ‘zimzelenčke’ kot so ‘Gypsy’ (Uriah Heep), ‘All Right Now’ (Free) in ‘Stairway to Heaven’ (je treba res omenjati, kdo izvaja original?). Kaj veliko ni za dodati; publika je jedla skupini iz roke, Škofljanec je znova utrdil status enega od najboljših slovenskih vokalistov ta hip, pesmi na improvizirani setlisti pa so bile odigrane s pravo mero sproščenosti kot tudi profesionalizma.

The Boys are back in town je bil dogodek, ki je zbudil Trbovlje, združil starejše in mlajše oboževalce rock glasbe ter dokazal, da se v Zasavju skriva prav posebna ustvarjalna energija, katero je treba v prihodnje negovati. Po domače povedano: »U Trboulah so rockerji duma!« Bravo, puobi!