RAZPALJOT: ‘Ko bomo v domu za ostarele, bomo poslušali dobro glasbo’

Razpaljot (Foto: Facebook profil)

Kjer je dim, tam je ogenj, kjer pa ga poka, tam so Razpaljot! Rokerji iz Logatca so se ponovno zbrali v ljubljanskem lokalu Prulček, kjer so kot predskupina alternativcem Urban Pulz predstavili svojo električno glasbo, polno hudih riffov in udarnih besed. 

Z dvema glasnima skupinama na sporedu se je zgodil odličen rokerski večer. Globoki basi, pokajoči bobni in vštekane kitare. Glavni akterji Nejc Rupnik (vokal), Nace Nagode (kitara), Urban Brenčič (bas kitara), Klemen Eržen (kitara) in Dejan Lušina (bobni). In čeprav fantje iz Logatca nimajo veliko koncertov, na tiste redke priložnosti vedno prihiti množica njihovih oboževalcev.Kdaj boste spet igrali? Kje vas lahko najdem?” se glasijo vprašanja po špilu, ki je poleg avtorskih skladb ponudil tudi nekaj zanje značilnih priredb tujih izvajalcev (na setlisti se znajdejo Kings of Leon in Biffy Clyro). Pred koncertom so se mi za klepet pridružili Nejc, Nace in Urban.

ROCKER.SI: Kdo ste Razpaljot, če se malo predstavite? O čem govori vaša zgodba?

RAZPALJOT: Pet nas je iz okolice Logatca, poznamo pa se približno šest let, od takrat praktično, ko je nastala skupina Razpaljot. Našli smo se iz čiste ljubezni do glasbe, hoteli smo samo igrati in ustvarjati.

ROCKER.SI: Niste začeli zaradi deklet, tako kot večina drugih rock skupin?

RAZPALJOT: Tudi to, ampak v Logatcu je bolj revščina (smeh). Tudi skupina ne pomaga, smo kmalu ugotovili (smeh). Najprej smo igrali priredbe, nato pa je to postalo premalo. Želeli smo pisati avtorsko glasbo. Potreben je bil čas, da smo se ujeli kot skupina in da smo našli svoj zvok, ampak energija je bila vedno prava. Nikoli nismo imeli določene vizije, igrali smo iz veselja, dokler ni nastala prva skladba ‘Operacijski sistem’. Prijatelj nam je kot presenečenje prinesel bon za snemanje, drugače se verjetno še zdaj ne bi lotili tega (smeh). Igrali bi nekje pod šotorom (smeh). Ampak na srečo se je tako zgodilo, skladba je šla na radio in je bila zelo uspešna; na Valu 202 je postala celo popevka tedna, kar nam je dalo vedeti, da zmoremo. Nikoli se nismo ukvarjali z glasbo za šalo, vedno smo dali vse od sebe.

ROCKER.SI: Kaj je šlo potem “narobe”? V naslednjih letih ste posneli štiri skladbe, nalet se je ustavil. Kako bi komentirali?

RAZPALJOT: Pri nas je to malce daljši proces. Rabimo čas, ker vse nastaja na vajah. Zelo smo ziheraški in vse skladbe pišemo skupaj na vajah, zato traja dlje. Trenutno smo v procesu snemanja, v enem letu pa naj bi posneli tudi prvenec, ampak želimo imeti vsaj dvanajst skladb, da potem izberemo ven samo najboljše. Mudi se nam ne, ampak seveda si želimo več koncertov in širši krog poslušalcev. Radi bi imeli nek končni produkt, čeprav je danes s prodajo bolj slabo, verjetno ga bo redkokdo kupil (smeh). Ko bomo v domu za ostarele, bomo poslušali dobro glasbo, ampak če bomo dementni, sploh ne bomo vedeli, da je to naš album (smeh).

ROCKER.SI: Zunaj imate ‘Zaokroži’, ‘Misel’, ‘Operacijski sistem’ in ‘Idejam dovoli’. Se tematsko omenjene skladbe povezujejo? Bi lahko našli rdečo nit?

RAZPALJOT: Niti ne, ker so skladbe nastajale v zelo širokem časovnem obdobju, vseeno pa besedila in navdih črpamo iz lastnih izkušenj. Ta sporočila potem skušamo prenesti naprej skozi glasbo. Drugače ne bi izpadlo dobro.

Razpaljot v Prulčku kot predskupina Urban Pulz (Foto: Gal Jerman)

ROCKER.SI: Bili ste v finalu natečaja ‘Volkswagen Rocks’. Kaj je prineslo tisto tekmovanje?

RAZPALJOT: To je bila odlična izkušnja, saj smo se združili kot skupina, imeli smo veliko koncertov, povezali smo se in se uigrali. Bila je lepa iztočnica, ampak se ne bi vračali k tovrstnih zadevam, sedaj želimo iti v drugo smer.

ROCKER.SI: Letos ste imeli zelo malo koncertov. Kako to?

RAZPALJOT: Napovedana imamo kakšne dva koncerta, ampak je težko dobiti prizorišče, saj smo ravno nekje vmes. Nismo začetniška skupina, naša glasba pa še ni toliko prepoznavna. Upamo, da se bo to spremenilo. Lansko leto smo igrali na Gori Rocka, kar je bil vrhunec, poleg koncerta v Orto baru pred dvema mesecema, potem pa smo delali na avtorski glasbi, se pa vedno odzovemo kakšnemu povabilu.

ROCKER.SI:  Kaj manjka bandu, da se dvigne za stopničko višje?

RAZPALJOT: Nič ne bi bilo narobe, če bi se dvignili, a za to potrebujemo odrsko kilometrino. Potrebujemo nekoga, ki nam bi urejal koncertne datume in delal na promociji, drugače je težko, ker imamo vsi službe, časa pa vedno primanjkuje. Skupina mora pet let delati, da pride do priložnosti za preboj. Imamo znane skupine, ki jih na vsake toliko pred odrom pričaka izredno majhna množica. Danes je težko privabiti ljudi.

ROCKER.SI: V planu imate tudi snemanje videospota. Je nastala že kakšna ideja?

RAZPALJOT: Nimamo še točno izdelane ideje, ampak sedaj bi bil idealen trenutek, ker ravno snemamo nov material. Do sedaj smo imeli samo kolaže s koncertov, radi bi imeli vizualni izdelek, ki nas bi predstavljal tudi na spletu, da bi nas lahko poslušali še z očmi.

ROCKER.SI:  Bi kaj sporočili našim bralcem?

RAZPALJOT: Vsem želimo srečno novo leto, kakšnih večjih zaoljub pa nimamo, ker kot rokerji dobro vemo, da to ne funkcionira (smeh). Pridite na kakšen koncert, da zažuramo skupaj!