Punk rock band White Stain izdal novo skladbo ‘Pozabljen’

White Stain (Foto Peter Mrak)

Punk rock band White Stain iz Ljubljane je izdal novo skladbo ‘Pozabljen’.

Fantje ustvarjajo od leta 2008, ampak se je v prvih nekaj letih zasedba še spreminjala in šele zadnja leta delujejo kot trio. Njihove začetke je zaznamovalo iskanje zvoka, ki bi ga lahko imeli za svojega, pri tem pa so se razvijali pod vplivom lokalnih in tujih bendov iz bogate punkrock scene. Od placa za vaje so, kot je običajno, pravijo, prišli do prvih špilov in sčasoma do studija.

Prvih nekaj posnetih komadov je izšlo na EP-ju ‘Evolution’

V tem času so presedlali od lahkotnejše k ostrejši punkrock struji, tako v glasbi kot v besedilih, ohranili pa so naklonjenost melodičnosti. Leta 2014 je izšel prvi album ‘Attached’, s katerim so preturali velik del Evrope ter Balkana. Ob intenzivnem koncertiranju so pripravljali drugi full-track album z naslovom ‘Nation of Fear’, ki je pri neodvisni založbi Giljotina izšel leta 2018. Koncertno zatišje korona časa pa so izkoristili za piljenje in snemanje komadov, ki so ga izvedli v lastni režiji. Za letošnji junij se pripravlja EP s štirimi komadi z naslovom ‘Iskanja’. Želijo si, da bi novo ploščo čim prej lahko predstavili tudi v živo.

‘Iskanja’ bodo po zvoku in besedilih odstopala od prejšnjih izdaj. Komade zaznamuje to, da so inštrumentalni del glasbe posneli v studiu v živo. V tekstih pa so se tokrat, za razliko od prejšnjih angleških, odločili za slovenska besedila, kar je bil za njih nov izziv, so povedali v zasedbi, kjer  ostajajo zavezani močni punkrock glasbi in neposrednim besedilom, ki se dotikajo življenjskih travm in izkušenj, vlogi posameznika v družbi in kritiki stanja v le tej.