Prismojeni profesorji bluesa marca v Cankarjevem domu

Obeta se koncert v Cankarjevem domu.
Obeta se koncert v Cankarjevem domu.

Po številnih izjemnih koncertih večjega ali manjšega karakterja tako pri nas kot tudi v tujini Prismojeni profesorji bluesa ob desetem jubileju svojega glasbenega delovanja z začetkom leta 2018 obljubljajo sveženj novih glasbenih kompozicij, zapisanih na novem nosilcu zvoka.

 

10. obletnica in predstavitev novega albuma

24. marca 2018 pa bodo jubilej počastili tudi s koncertom v hramu kulture, v Gallusovi dvorani Cankarjevega doma v Ljubljani, kjer se jim bodo pri muziciranju pridružili tudi različni glasbeni gostje.

Fantje bodo praznovali 10. obletnico. (FOTO: Prismojeni profesorji bluesa Facebook)
Fantje bodo praznovali 10. obletnico.
(FOTO: Prismojeni profesorji bluesa Facebook)

Glasbenožanrsko vijuganje in neobremenjenost, apokaliptični kitarski rifi, zvočne vibracije, ki spravljajo publiko v svojevrsten trans, zen atmosfera, virtuozno preigravanje glasbenih inštrumentov, domiselna improvizacija, srce in duša na odru … To je le nekaj elementov, ki jih bratovščina prismojeno dobre glasbe, skupina Prismojeni profesorji bluesa, ponuja v konsumpcijo svojemu občinstvu vsakič, ko se pojavi na takšnem ali drugačnem koncertnem prizorišču.

Verjetno ni potrebno posebej poudarjati dejstvo, da so »prismojenci« že neštetokrat dokazali, da več kot odlično poznajo sestavine recepta tako dobre glasbe kot samih koncertov ter znajo iz slednjih ustvariti prave pravcate glasbene poslastice in mojstrovine. Od leta 2008/09 odkar skupaj ustvarjajo navdušujoče zvočne kreacije, jih je slovenski glasbeni svet lahko dodobra spoznal. Svoj ‘PPB were here’ pa so v letu 2016 pustili tudi na uspešnem tromesečnem gostovanju v ZDA in več koncertih po Evropi.

Kaj je torej resnično prismojenega v povezavi z njimi?Pravzaprav je poleg njihovega imena prismojeno zgolj to, če jih še niste uspeli spoznati, kot tudi to, če še niste seznanjeni z mitom o vseh kaj-ih, kdaj-ih in kako-jih, ki so se zvrstili eden za drugim, da se je četverica formirala v današnjo profesorsko postavo.

Mit pravi

Mit pravi, da je: ‘Neka slovenska glasbena skupina se od svojega nultega do četrtega leta imenovala The Đipsiz. To je bil čas, ki je bil potreben za razvoj vseh kvalifikacij, da se preimenuje v skupino Prismojeni profesorji bluesa.’

‘Pravzaprav je to pomenilo malo jedače, veliko pijače ter ogromno zlomljenih src ter polomljenih palic, s krvjo premazanih strun ter pretrganih razmerij, od plesnivih kitar do pogoltnjenih orglic ne glede na petek ali svetek. Kar naprej so se valjali po blatu, pločnikih, hodili po ulicah klečeč in proseč naj jim vendarle pustijo odigrati še tretji koncert v Ljubljani tisti dan.’

(FOTO: Prismojeni profesorji bluesa
(FOTO: Prismojeni profesorji bluesa Facebook)

‘Za honorar so prosili le elektriko in nekaj pekočega za na zob. Legenda govori o domnevnem koncertu v konzervi sardin, a pričevalcev (beri sardin) ni več moč izslediti. Mnogi so menili in še danes menijo, da je bila menjava imena gromozanska napaka.’

‘Nekoč jim je nekdo celo rekel: ‘Preimenovali ste se iz bleščeče zvenečega ameriškega imena v trobesedno spakedranko, ki je ne more pravilno izgovoriti nihče z govorno napako.’ Prismojeni profesorji bluesa res nikoli niso ubirali bližnjic. Hodijo le na smučišča, kjer ne moreš na vrh hriba z zajlo. To je botrovalo temu, da so šele skoraj po desetletju igranja vsepovsod sklenili, da je čas za prvo zgoščenko. To je tista reč, ki je tako arhaična, kot je arhaično njeno ime. Naslovili so jo Family. To je bil najboljši način kako izkazati zahvalo, tistim, ki so jih podpirali že od prvega dne.’

 

O ‘Prismojencih’

Prismojenci« so po izdaji svojega debitantskega albuma ‘Family‘ istega leta 2016, 16. marca uspeli tudi do zadnjega kotička napolniti CUK Kino Šiška v Ljubljani, pol leta pozneje, 16. septembra pa muhastem vremenu navkljub, skupaj s svojimi preštevilnimi oboževalci Križanke dodobra obarvati z bluesovskim koprnenjem in melosom. Na slednjem koncertnem prizorišču so skupaj z RTV posneli tudi dvojno ploščo ‘Prismojeni profesorji bluesa – Križanke Live’.

Prismojeni profesorji bluesa (FOTO: Prismojeni profesorji bluesa Facebook)
Prismojeni profesorji bluesa (FOTO: Prismojeni profesorji bluesa Facebook)

Družina »prismojencev«, katero sestavljajo Julijan Erič (vokal in kitara), Miha Erič (ustna harmonika, vokal in lap steel kitara), Zlatko Đogić (bobni in vokal) in Miha Ribarič (bas kitara), pa, kot smo že omenili, tudi v letošnjem letu ne počiva, temveč trenutno ravno zaključuje s snemanjem novega albuma in se pripravlja na marec 2018, ko bodo skupaj s pomladjo ponovno poživili in prebudili (glasbenega) duha v Gallusovi dvorani Cankarjevega doma.

Ravno tu, v omenjeni dvorani, pa so se letos, 27. marca 2017, kot gosti postavili »ob bok« takratni zvezdi večera, Peru Lovšinu, ki je koncertiral ob izidu njegovega desetega albuma. Marca naslednje leto pa jih bo torej mogoče slišati in opazovati v glavnih vlogah, kako v domiselno glasbeno pripoved nizajo in prepletajo starejše in nove skladbe iz pravkar izdanega albuma.

Prismojeni profesorji bluesa so nedvomno ena naših najbolj markantnih glasbenih skupin ta hip, ki ubrano pljuje skozi razne glasbenožanrske tokove – od bluesovskega hrepenenja, do funkovske ležernosti, rockovsko-psihedelične note, countryjevske melodike in soul pridiha.

Štirje jezdeci glasbene apokalipse z ramo ob rami živahno jezdijo na neukrotljivih oslih proti obzorju.

Jezdite z njimi v Cankarjevem domu štiriindvajsetega marca dva tisoč osemnajstega!