Prijavi se na Glasbeno konferenco GIB!

Glasbena konferenca GIB Foto https://www.icmp.ac.uk

Glasbeni inkubator Basement se bo letos izvajal v Basementu, črnuški izpostavi JZ Mladi zmaji!

Tokrat v obliki strnjene glasbene konference, ki bo potekala od 23. do 26. avgusta v Basementu in se zaključila s tradicionalnim JamPiknikom v Turnšah pri Domžalah 27. avgusta. Prijavi se čimprej, prijave se zbirajo do zapolnitve razpoložljivih kapacitet!

Glasbeni inkubator Basement je glasbeno srečališče za mlade, ki se ukvarjajo z glasbo in jih zanima udejstvovanje v glasbenem ekosistemu. Namenjeno je vsem, ki se v glasbi udejstvujejo kot glasbeniki, managerji, booking agenti, piarovci in založniki. Ne pozna žanrskih omejitev, prav tako so vabljene vse starostne generacije do dopolnjenih 29 let.

Vsa srečanja, z izjemo JamPiknika bodo izvedena v Basementu, črnuški izpostavi Mladih zmajev na naslovu Dunajska cesta 367, 1231 Ljubljana – Črnuče

Program in mentorji konference:

23. avgust 2021 (16:00 do 20:00)

Delavnica za razvoj kariernih perspektiv v glasbenem poslu

Ne glede na to, v katerem profilu glasbenega posla želiš delovati, narediti moraš plan! Zanj ni nikoli prehitro ali prepozno. Četudi si popoln začetnik ali že izkušen glasbeni profesionalec, moraš poznati okoliščine glasbene industrije, posamezne stebre glasbenega ekosistema in zakonitosti takoimenovane »music value chain«. Na ta način lahko poiščeš svoje mesto in svoje priložnosti. Delavnica, ki jo bo vodil Peter Baroš, ti bo omogočila, da analiziraš okolje, v katerem želiš delovati, ugotoviš svoje prednosti, slabosti, priložnosti in tveganja, oblikuješ svojo vizijo in pripraviš načrt. Ker je za glasbeni uspeh zelo pomembno tudi, da si unikaten in iznajdljiv, bo pozornost namenjena tudi spoznavanju različnih tehnik strateškega dizajna in drugih oblik inovativnega razmišljanja.

Peter Baroš je glasbenik in vodja SIGICa – Slovenskega glasbenoinformacijskega centra. Peter je v glasbenem poslu aktiven dvajset let, glasbene izkušnje je nabiral v skupini Zaklonišče prepeva, kot svetovalec za glasbo pa je bil zaposlen tudi na Ministrstvu za kulturo. Sodeluje na številnih mednarodnih glasbenih konferencah in je član različnih mednarodnih glasbenih mrež kot so IAMIC
(International Association of Music Information Centres), EMEE (European Music Exporters Exchange) in HEMI (Hub for the Exchange of Music Innovation).

24. avgust (16:00 – 18:00)

Vse o glasbenem piarju

Se tudi ti sprašuješ, kako stopiti v kontakt z mediji, koncertnimi organizatorji in nenazadnje povečati svoj krog poslušalcev? Na predavanju Maše Pavoković izveš kaj zajema področje piarja v glasbi, kakšna je njegova vrednost, predvsem pa kako se ga lotiti in kje nabirati znanje. Kako pripraviti sporočila za javnost, kako pristopiti do medijev, kako spoznati naslovnika s katerim želiš komunicirati in predvsem kako pripraviti besedila in sporočila, ki dosežejo naslovnika.

Maša Pavoković je več kot desetletje aktivna v svetu medijev in glasbe. Njene zgodbe se prepletajo med organizacijo dogodkov, stiki z javnostmi, novinarstvom in glasbenim menedžmentom. Bila je gonilna sila prostora za druženje Ziferblat Ljubljana, šest let je skrbela za koordinacijo Špil lige – Prve lige dijaških bendov v Kinu Šiška, bila pa je tudi voditeljica in urednica na MTV-ju. Že šest let skrbi za stike z javnostjo festivala Exit v Sloveniji, pod njenim menedžerskim okriljem je bila skupina Koala Voice, zadnjih pet let pa aktivno sodeluje z Magnificom (vključena je bila tudi v izvedbo lanskoletnega tradicionalnega božičnega koncerta v spletni obliki), skrbi za stike z javnostmi za različne naročnike in vodi izobraževanja o glasbenem poslu.

24. avgust (18:00 – 20:00)

Svet glasbenega založništva in distribucije

Izdati želiš album ali singel, pa ne veš kako začeti? Nič hudega! Glasbeno založništvo je zapleten mehanizem, ki ga zna najbolje razložiti glasbeni profesionalec, ki se v svetu glasbe udejstvuje tako kot glasbenik kot založnik. Tadej Košir ti bo predstavil vse, kar moraš vedeti, ko pripravljaš svojo glasbeno izdajo. Kako svojo glasbo pravilno prijaviti pri kolektivnih organizacijah kot sta SAZAS in IPF. Kako se odločiti v dilemi ali album izdati pri glasbeni založbi ali samozaložbi. Na kaj biti pozoren, ko sklepaš pogodbo z založbo. Kako svojo glasbeno izdajo pripraviti na distribucijo, da bo dosegla čim širši krog tvojega poslušalstva. In nenazadnje, kako z glasbeno izdajo tudi zaslužiti nekaj denarja.

Tadej Košir je eden vidnejših kitaristov domače mainstream produkcije. Obiskoval je konservatorij v Celovcu, smer jazzovska kitara. Kot instrumentalist je sodeloval z večino popularnih izvajalcev pri nas. Najbolj je poznan kot član skupine MUFF in spremljevalnega benda Nine Pušlar, v preteklosti pa tudi Raiven, Neomi in Ptice. Pri vseh naštetih je tudi avtor skladb. V zadnjem letu se je pod imenom STALKER predstavil tudi kot solo izvajalec. Pred tremi leti pa je skupaj z dvema somišljenikoma ustvaril 360 založbo/glasbeno agencijo SonicTribe, ki sodeluje s skupinami MRFY, Batista Cadillac, Pijammies, K.A.T., SBO in Thomas March.

25. avgust (16:00 – 18:00)

Ustvarjanje vsebin na spletnih omrežjih

Glasbeni posel je v zadnjem desetletju in pol doživel digitalni preskok. In to v vseh svojih stebrih, od kreacije in produkcije do distribucije. Posebno poglavje pri tem predstavlja promocija, še posebej preko družbenih omrežij, brez katerih se zdi življenje danes skoraj nemogoče. V poplavi številnih objav spletnega oglaševanja je huda konkurenca. Ključna je vsebina. Dominika Maša ti bo svetovala kako izstopiš iz poplave vsebin in kreiraš zanimive spletne zgodbe. Predavanje bo zajemalo vse od raziskave, organizacije, kontinuitete in pristnosti, preko katerih prideš do zveste baze svojih sledilcev.

Dominika Maša Kozar je po končanem študiju muzikologije začela raziskovati različne elemente glasbenega sveta. Kot članica zasedbe FUTURSKI je od leta 2015 aktivna na področju glasbene
produkcije in vsega, kar pride z bendom. Kot stalna sodelavka CUK Kino Šiška in festivala MENT dela na področju spletne promocije. Je vodja in promotorka založbe KAPA Records, programska sodelavka v ljubljanskem klubu Gala Hala, lani pa se je preizkusila tudi v vlogi strokovne žirantke na dijaškem glasbenem natečaju Špil liga.

25. avgust (18:00 – 20:00)

Svet glasbenih showcase festivalov

Te mika zaigrati v tujini? Ali se udeležiti mednarodne konference, pridobivati mednarodne kontakte in spoznavati aktualne in sveže pristope v svetu glasbenih profesionalcev? Ni problema, informacije dobiš iz prve roke! Andraž Kajzer, umetniški direktor festivala MENT Ljubljana ti bo razložil vse o showcase festivalih in konferencah, ki predstavljajo strnjeno možnost za nadgradnjo tvoje glasbene kariere. Razkril bo kaj showcase festivali sploh so, kdaj se je nanje smiselno začeti prijavljati in kako to storiti. Kako izbrati pravi showcase zase, kaj storiti pred, med in po udeležbi ter kdaj pustiti showcase za sabo.

Andraž Kajzer je umetniški vodja festivala MENT Ljubljana. V zadnjem desetletju je bil del koncertnega kolektiva Specialka, nekaj let je vodil založbo Kapa Records, udejstvoval se je kot urednik (Hrup, RSQ), novinar (Delo, Radio Študent…) in koncertni agent. Je avtor glasbenega dokumentarca Muzika je džabe. Kot glasbeni profesionalec obiskuje številne mednarodne glasbene festivale kot so Eurosonic, Waves Vienna, SHARPE in BUSH. Na njih sodeluje tudi kot panelist na konferenčnih delih teh festivalov. Na mednarodni ravni je aktiven tudi kot svetovalec glasbenih zasedb, ki jih zanima mednarodni preboj.

26. avgust 2021 (16:00 do 20:00)

Speedmeeting & glasbena poslušalnica

Četrti dan konference bo namenjen tebi, tvojemu bendu in tvoji glasbi. Na speedmeetingu boš lahko strnjeno, jedrnato in izčrpno vsakemu mentorju v pogovoru ena na ena predstavil svojo zgodbo in svoje glasbene načrte. Seveda, na osnovi vsega, kar ti bo v znanje dano prejšnje konferenčne dni. Mentorji prihajajo iz različnih glasbenih profilov, zato se boš preizkusil/a v komunikaciji z vsakim izmed njih in se osredotočal/a na različne oblike komunikacije. Prav vseeno je, ali v glasbi deluješ kot glasbenik ali glasbenica, koncertni organizator ali organizatorica, manager ali managerka. Mreženje in komunikacija je ključnega pomena za vsak glasbeni poklic! Sledila bo poslušalnica, kjer bomo vsi skupaj prisluhnili posnetku tvoje izbrane skladbe in mentorji bodo nanjo podali svoj komentar. Da bo vse skupaj še bolj zanimivo, jim bomo ime benda, ki izvaja posamezno skladbo, izdali šele po komentarju.

27. avgust 2021 (Turistično rekreativno društvo Turnše-Češenik, od 18:00)

2. Tradicionalni JamPiknik

Za konec pa še zabava in muzika v živo! Dobili se bomo na piknik placu TRD Turnše-Češenik v bližini Domžal, kjer se bodo pekli čevapi in špilal rokenrol. Glasbeniki boste prinesli svoje inštrumente ter muzicirali s kolegi in kolegicami, managerji in bookerji boste modrovali o prihajajočih koncertih in poglabljali svoje zveze in poznanstva. Brez spontanosti, druženja, zabave in žive muzike enostavno ni glasbenega posla in veliko uspešnih glasbenih zgodb se rojeva ravno na ta način!

Kako se prijavim?

Za prijavo moraš biti star/a največ 29. let. Ni pomembno kateri segment glasbenega posla te zanima in iz katerega žanra prihajaš. Izpolnjevati pa moraš pogoj PCT oz. določbe za javno zbiranje v skladu z veljavnimi odloki. Prijaviš se preko spodnje povezave in počakaš na potrditveni mail, ki ga boš prejel/a teden dni pred začetkom konference.

POVEZAVA DO PRIJAVNICE: https://forms.gle/5fSYbvkwQKZewpyv6

Glasbena konferenca GIB je del počitniškega programa v letu 2021, ki ga izvaja in financira Javni zavod Mladi zmaji – center za kakovostno preživljanje prostega časa mladih.