PRELUDE: ‘Živimo za ta občutek’

(FOTO: Katja Jakus)
Prelude, 7.12.2019, Gorenja vas (FOTO: Katja Jakus)

Skupino Prelude smo po njihovem koncertu skupaj z Joker Out in Siddharto ujeli za nekaj kratkih izjav, ker nas je zanimalo, kje se nahajajo v njihovi kompleksni rock zgodbi. Povedali so, da še vedno živijo za tisti mogočni občutek na odru, ko vse postane jasno, adrenalin nažiga in kitare sekajo, bobni tolčejo in bas pribija. Ko ga “žgejo”. V Gorenji vasi so lanskoletnega decembra dokazali svojo kvaliteto in povsem enakovredno stopili na oder s svojimi glasbenimi kolegi.

ROCKER.SI: Leta 2014 ste izdali prvi singel ‘Povej naglas’, potem je hitro sledil album z naslovom ‘1688’, kmalu zatem drugi singel ‘Pohlep’ in njegov videopost ter zmaga na Šourock natečaju. Leto kasneje ste osvojili še en natečaj, to je bil Volkswagen Rocks, kjer ste si prislužili turnejo s Šank Rock, potem pa se je malo ustavilo. 

PRELUDE: Po tem natečaju se je res ustavilo. Utrujeni smo bili od vseh teh koncertov s Šank Rock. Dogovorili smo se, da naredimo premor, ki naj bi trajal le šest mesecev, ampak potem se je ta premor kar podaljševal. Zatrjevali smo si, da se bomo vrnili, ampak čas je hitel stran od nas. Pričakovanja po tistih koncertih so bila velika, sploh zadnji dogodek je bil megalomanski v smislu produkcije in vsi smo pričakovali, da nam bo vedno lažje. Zmagali smo in nagrada je bila snemanje videospota in dva avtorska komada, ampak ni bilo vse tako lepo, kot so napovedovali. Za vse tiste koncerte nismo dobili niti za potne stroške. Mogoče smo si ustvarili iluzijo. Preveč smo pričakovali, ker kamorkoli smo prišli, na vsakem natečaju smo zmagali.

Prelude, 7.12.2019, Gorenja vas (Foto: Katja Jakus)

ROCKER.SI: Kaj ste razmišljali takrat? Kje ste imeli omejitve?

PRELUDE: Postavilo nas je na realna tla. Ugotovili smo, da se trdo delo na tej točki šele prične.

ROCKER.SI: Ste med premorom razmišljali tudi o tem, da zaključite zgodbo?

PRELUDE: Tega ne, ampak predolgo smo mirovali. Premalo organizirani smo bili, in ker je imel vsak svoje zasebno življenje, s službo in drugimi aktivnostmi, je bila vrnitev težka.

ROCKER.SI: Niti vaj niste imeli vmes, ampak ko se zberete, pa še vedno zvenite odlično.

PRELUDE: Odigrali smo nekaj posameznih koncertov, ampak to je premalo. Smo igrali, ampak v drugih zasedbah. Saj na albumu smo tudi skorajda zamudili rok. Vokalist je zvečer pisal besedila, naslednji dan zjutraj pa smo že snemali! (smeh).

ROCKER.SI: Prvi videospot ste snemali čisto iz lastnega žepa, drugega pa so vam financirali. Kakšna je bila razlika?

PRELUDE: Na naš prvi videospot smo zelo ponosni, takrat smo dobili dobro ponudbo, sploh nismo veliko vložili, medtem ko gre pri drugem za veliko večjo in dražjo produkcijo. To je razlika.

ROCKER.SI: Več let že obljubljate drugi album. Kje ste danes v procesu nastajanja?

PRELUDE: Ravno tam, kjer smo bili (smeh). Počasi gremo. Imamo nekaj materiala, ampak moramo najti skupno pot. Žanrsko smo razdvojeni, zato se je potrebno usesti, narediti načrt in začeti delati. Ko pridemo na oder, je še vedno izjemen občutek. Živimo za ta občutek.