Predstavljamo vam prvo kitaro na svetu, narejeno iz 5000 delov pločevink

Pivocaster kitara (Foto Jernej Ježovnik)

Predstavljamo vam kitaro Pivocaster! To je prva kitara na svetu iz več kot 5000 “sntntnov” oziroma zgornjih delov pločevink, s pomočjo katerih jih odpremo. In narejena je bila pri nas v Sloveniji! Njenemu kreatorju Jerneju Ježovniku so pri reviji Študent postavili nekaj vprašanj. Odgovore objavljamo v prispevku spodaj.

Zakaj si se odločil za ta projekt?

Kitaro igram že dolgo, in kot vsak kitarist si vedno želim novih in boljših kitar. Letos na začetku leta pa sva se s kolegom odločila, da si izdelava svoji kitari. Ampak zakaj bi naredil navadno kitaro iz lesa, to lahko naredi vsak, sem si mislil. V trenutku sem se odločil, da moram narediti nekaj posebnega, nekaj novega, nekaj unikatnega, in nato se je začelo razmišljanje.

Kako se je projekt začel?

Želel sem narediti nekaj posebnega in dolgo sem razmišljal, kaj bi to lahko bilo… potem pa si na nek sončen dan odprem hladno “piksno” piva in ideja je padla.

Katere znamke “sntntnov” si uporabil in kako si jih zbiral? Kdo ti je pomagal spiti vse te pive?

Uff uporabljeni so vsi od a do ž, Laško, Union, Staropramen, Kozel, Heineken, Green Gold, Ožujsko, Karlovačko, razni radlerji in tako naprej … Zbiral sem jih s prijatelji in v družinskem krogu, skupaj smo jih zbrali okoli 500. Ker pa je bila številka, ki sem jo potreboval, še precej oddaljena, sem se odločil, da uberem bližnjico. Iz pivovarne Union sem dobil odpadne pokrovčke (samo zgornji del pločevinke, kjer je sntntn) in tako smo kar hitro prišli do zadanega števila. Ampak predstavljaj si, odpreš pivo, pa nič piva ne dobiš (smeh). In to ponovi več tisočkrat (smeh).

Pivocaster kitara (Foto Jernej Ježovnik)

Koliko casa si porabil za celoten projekt?

Recimo, da okoli pol leta. Res sem si vzel čas in delal postopoma.

Kako si se lotil promocije projekta?

Promocijo izvajam sam, preko socialnih omrežij in v živo prek pogovorov z ljudmi.

Pivocaster kitara (Foto Jernej Ježovnik)

Imaš sponzorja?

Uradnih sponzorjev nimam, projekt sem financiral sam. Moram pa omeniti Pivovarno Laško, ki mi je za nagrado podelila plato piva ter fotografijo kitare delila na socialnih omrežjih.

Kaj vse si naredil za projekt?

Za projekt ter promocijo projekta sem naredil pol-profesionalni photoshooting, kjer sem kitaro poslikal ob hmelju ter ob pločevinkah piva, ter youtube video, ki prikazuje izdelavo kitare in kakšen zvok ima.

Kaj pričakuješ od tega projekta v prihodnosti?

Že od samega začetka imam velike načrte za ta projekt, saj se mi zdi tako unikaten in zanimiv. Glasba in pivo združena v eno, ali obstaja še kakšen boljši par? Imam dosti idej in planov, za začetek pa vidimo, kako se bo obnesel video, če bo ljudem tako všeč, kot je meni. Se pa pripravljam na naslednji korak, ta bo tam nekje poleti, ampak več pa ne povem. Vse ob svojem času (smeh).

Kaksna je razlika v zvoku kitare?

Kitara ima presenetljivo dober zvok. Predvideval sem, da zvok ne bo tako dober, saj les naredi veliko pri tonu kitare, ampak me je vseeno pozitivno presenetilo. Ne pravim, da je enak, saj to ni mogoče, ampak res ni slab. V prihodnosti bom zamenjal še vrat in magnete, saj trenutni niso ravno najboljše kvalitete, ampak se ne mudi. Na koncu videa kitaro tudi igram, tako da lahko vsak zase presodi, kako se mu zdi.

Pivocaster kitara (Foto Jernej Ježovnik)

Kako je projekt potekal od same ideje do konca? Si imel kakšne nezgodo ob delu?

Za projekt sem si vzel veliko časa, ni se mi mudilo. Počasi smo zbirali sntntne, potem naredili plan za kalup, ga izdelali, nato sem ulil epoksi in pustil dlje časa, da se je res strdil. Po tem je prišlo brušenje, veliko brušenja in na to končna sestava in vezanje elektronike. Vmes se je zgodil en incident. Ko sem popravljal napake, tako da sem zgornjo stran kitare še enkrat prelil z epoksijem, se mi je zaradi moje napake kitara prilepila na mizo (smeh). Komaj sem jo dobil dol, z očetom sva jo morala odžagati stran (smeh). To je bil zelo stresen, a hkrati zabaven dan. Ampak dobro, iz napak se učimo!