Praznik glasbe 2019 – letos še večji!

Praznik glasbe. (FOTO: Blaž Lah)
Praznik glasbe. (FOTO: Blaž Lah)

Praznovalo se bo v petih slovenskih mestih, na skupaj več kot 40 glasbenih prizoriščih, predstavilo pa se bo več kot 500 glasbenikov številnih glasbenih žanrov in prav vseh generacij.

 

 

Pestro bo v številnih mestih po Sloveniji

Na prvi dan letošnjega poletja bo znova živahno, saj bo tudi letos 21.junija čas za Praznik glasbe. Tokrat bo dogodek še večji, z več prizorišči in izvajalci in v več slovenskih mestih. Ljubljani, Mariboru, Piranu z okolico ter Murski Soboti se letos pridružuje še Nova Gorica!

Praznik glasbe je del svetovne glasbene iniciative Fête de la musique, ki se je pričela leta 1982 v Parizu, od takrat do danes pa je na seznamu že več kot 120 držav in več kot 400 mest s celega sveta, ki se pridružujejo obeležju svetovnega dneva glasbe. Gre za dan v letu, ko je noč najkrajša dan pa najdaljši, kar je kot nalašč, da se glasba prestavi na ulice, parke, trge, balkone in druga manj običajna mesta za muziciranje in poslušanje žive glasbe. V letošnjem letu se Praznik glasbe predstavlja tudi kot član evropske mreže European music Day, ki goji identična načela kot iniciativa Fête de la musique.

Praznik glasbe 2019 se bo tudi letos pričel na svoji najbolj vzhodni točki, v Murski Soboti. Tam bo na terasi Mladinskega informativnega in kulturnega kluba Murska Sobota potekala dopoldanska glasbena zabava, ki jo bo kuriral Vlad. Živahno bo tudi v Mariboru, kjer Praznik glasbe združuje moči s Festivalom Lent in Klubom mariborskih študentov. Dopoldansko dogajanje bo potekalo na Glavnem trgu, zvečer pa na odru pri fontanti na Lentu ter pri Pisarni KMŠ.

Letos bo še posebaj pestro. (FOTO: Lovro Megusar)
Letos bo še posebaj pestro. (FOTO: Lovro Megusar)

Polna zanimivega programa bo znova Ljubljana, kjer Praznik glasbe poteka tudi v sklopu festivala Junij v Ljubljani. Praznik glasbe se v Ljubljani iz centra mesta širi v Fužine, Štepanjsko naselje in Šiško, glavnina programa pa ostaja vezana na reko Ljubljanico, vzdolž katere bodo aktivni številni glasbeni odri. Ljubitelji rocka boste zavili do parka Tabor, ljubitelji elektronike pa do parka Tivoli. Prazniku glasbe v Ljubljani se letos pridružuje Jazz festival Ljubljana, ki vas vabi na koncerte v jazzovski park, ki se nahaja za Cankarjevim domom. Znova bo svoja vrata odprla Slovenska filharmonija. S kolesi se boste lahko podali tudi na punk turo po Ljubljani z Esadom Babačićem, ali pa s svoji družbi poležavali pod krošnjami Kongresnega trga na privatni DJ seansi.

Tudi Nova Gorica pripravlja pester program! Ob glasbenih prizoriščih, ki obsegajo ploščad Silvana Furlana, Bevov trg, Trg Edvarda Kardelja ter Mostovno, bodo organizirali tudi okroglo mizo z naslovom “Nova Gorica, glasbeno mesto?” Praznik
glasbe se bo razpotegnil tudi vzdolž slovenske obale. Prepevalo in igralo se bo piranske Punte pa vse do Seče v občini Piran, odmevalo pa bo tudi iz Kopra, Izole in Ankarana. Na obali Praznik glasbe pridobiva mednarodni značaj, saj se praznovanju pridružuje tudi italijanska narodna skupnost iz Ankarana, ki bo glasbeni praznik obeležila pod imenom La festa della musica. V Ljubljano pa na elektronsko prizorišče v Tivoli letos prihaja berlinski glasbeni producent in DJ Yoshi.

Več o dogajanju tudi na uradni strani www.praznikglasbe.si in na Facebooku.