POSEBNI GOSTJE: ‘Če je le mogoče, poskušamo imeti goste’

Posebni gostje (FOTO: Tina Slatnar)

Posebni gostje so skupina, ki prihaja iz Cerkelj na Gorenjskem. Širni Sloveniji so se poleti predstavili s singlom S teboj, ta pa je dobil svojega naslednika Pot v nebo. Končna oblika pesmi Pot v nebo je nastajala kar nekaj časa, tako kot traja vsaka “pot v nebo”.

Kdo so Posebni gostje?

Benjamin Burgar (glavni vokal, akustična kitara, saksofon). Trenutno še študent mehatronike, je še en izmed multiinstrumentalistov v skupini. Tudi on v prostem času rad surfa in je vedno pripravljen na nove izzive. Najbolj ga zaznamuje njegov poseben vokal. Zadnji dve leti igra tudi saksofon, kar zasedbi prinese dodatno dinamiko in pesmim da edinstven zven.

Tilen Stenovec (električna kitara, back vokal) je študent pedagoške fakultete. Ko ne dela v vrtcu ali opravlja drugih vsakodnevnih obveznosti, igra seveda kitaro, surfa in uživa v naravi. V zasedbi ga zaznamuje njegova kitara (strat kremne barve) in njegov značilen “old school” način igranja. Poleg kitare včasih v roke prime tudi harmoniko.

Matej Naglič (električna kitara) je z 18 leti najmlajši član zasedbe. Poleg obiskovanja gimnazije se ukvarja z najrazličnejšimi glasbenimi in umetnostnimi projekti. Z glasbo se sooča že od rosnih let in igra kar nekaj različnih instrumentov. V zasedbi ga najbolj zaznamuje njegov čut za harmonije na kitari, ki daje glasbi še poseben pridih.

Aleš Gerkman (bas kitara, back vokal) je najstarejši član skupine, po poklicu programer. Zaznamujejo ga dolgoletne izkušnje, zbrane iz različnih glasbenih stilov od pop-a, rock-a, country-ja pa vse do narodno zabavne glasbe. Je tudi član številnih drugih glasbenih skupin. Najbolj poznan pa je po tem, da lahko zelo hitro vskoči in pomaga drugim, ko nimajo bas kitarista ali jim le-ta zboli.

Klemen Jelenc (tolkala) je izjemen tolkalist, saj igra v različnih glasbenih zasedbah, ki variirajo od 3- članskih bandov pa vse do velikih simfoničnih orkestrov. Po naravi umirjen, na tolkalih neustavljiv, kar zasedbi daje energijo, beat ter številne ideje za aranžmaje skladb.

Več o skupini pa si lahko prebere na njihovi spletni strani.

ROCKER.SI: Kdo so Posebni gostje in kaj je tako posebnega na njih?

BENJAMIN BURGAR: Naše ime v resnici izvira iz tekmovalnosti med skupinami. Mi si namreč želimo ravno obratno, in sicer da bi čim več sodelovali ter podpirali eden drugega. Zato na naše koncerte vedno povabimo druge glasbene skupine, da sodelujejo z nami in nas podprejo. Mi gostje, oni gostje.

ROCKER.SI: To je tudi dolgoročna ideja za vašo skupino?

BENJAMIN BURGAR: Tako je, takšna je zgodba v ozadju.

ROCKER.SI: Igrate avtorsko glasbo …

BENJAMIN BURGAR: Največ časa namenimo ravno ustvarjanju glasbe. Trenutno imamo 15 lastnih skladb, veliko pa je še nedokončanih idej, le čas potrebujemo. Potem se bomo ponovno odpravili v studio, da posnamemo kaj novega.

ROCKER.SI: Ne bi pa imeli samostojnega koncerta?

BENJAMIN BURGAR: Če je le mogoče, poskušamo imeti goste. Včasih se pač ne izide.

ROCKER.SI: Kako to, da ste izbrali Čedahuči?

BENJAMIN BURGAR: Pisali smo jim in predstavili idejo, nakar so nas povabili z njimi in Fed Horses v Kranj. Po zaslugi njihove dobre volje in radodarnosti smo nocoj tukaj. Res smo jim hvaležni.

ROCKER.SI: Se žanrsko omejujete, ko pride do sodelovanj?

BENJAMIN BURGAR: Včasih je težko, ker obstajajo različne zvrsti glasbe, ampak se res trudimo najti dobre kombinacije. Ponavadi se najde način. V Sloveniji premalo sodelujemo in držimo skupaj, to sploh ni skrivnost. Na začetku, v zgodnnjih fazah kariere, ko ima glasbena skupina malo avtorskega materiala, je vedno lažje koga povabiti zraven in se potem lahko vsi skupaj predstavimo. Na primer nocojšnji koncert – tukajšnja publika obožuje Čedahuči in Fed Horses, zdaj bodo pa imeli priložnost slišati še tretji band. Odzivi so vedno zelo pozitivni in prijetni.

Posebni gostje, 3.9.2020 Kranj KluBar (Foto Aleš Žnidaršič)

ROCKER.SI: Kaj boste jeseni?

BENJAMIN BURGAR: Nekaj koncertov se nam je prestavilo s pomladi, čakamo in držimo pesti. Težko je načrtovati. Le upamo lahko, da se situacija umiri.

ROCKER.SI: Kje pa drugače največ igrate?

BENJAMIN BURGAR: Za enkrat še vedno na Gorenjskem. Sicer smo pred kratkim dvakrat nastopili v Mariboru, med drugim na festivalu Lent, ampak tukaj smo doma. Smešni časi so, v Mariboru smo imeli omejeno število ljudi, za vhodno pregrado pa je stalo še cel kup poslušalcev. Od tam naprej je pa v redu (smeh).

ROCKER.SI: Naslednjič pridejo Čedahuči k vam v goste?

BENJAMIN BURGAR: Tako je, tak je načrt. Se bomo potrudili, da jih prepričamo (smeh).