Poetični večer v družbi skupine The National

The National na vrhu seznama najboljših koncertov leta (Foto: Gal Jerman)

“I won’t fuck us over, I’m Mr. November. I’m Mr. November, I won’t fuck us over.” In res nas nikakor ni. Matt Berninger, za tiste, ki ga še ne poznate, eden najbolj karizmatičnih in poetičnih ljudi v glasbeni industriji. Melanholična duša, polna gracioznosti. Umirjen, samozavesten, globok. Na odru se okajen premika kot senca, nato pa udari po duši s tistim raskavim glasom in besedili, ki so spisana za prav vsakega posebej. Koncert, ki se te dotakne, prizorišče pa zapustiš drugačen. Bogatejši in bolj zrel. Čudovita koncertna lokacija ŠRC Šalata v Zagrebu je nedvomno dodala svoje, kot tudi razpoložena hrvaška publika, ki je bila še posebej pevsko razpoložena. Zadnjo skladbo večera smo odpeli kar tako “a cappella” sami v spremljavi skupine. Čudovit poletni večer, ki je s seboj prinesel glasbeno magijo.

FOTO: Karmen Nagode

Kje začeti pri izbiri skladb? Prekaljeni mački so nas poslali v ekstazo, pa čeprav gre za glasbo, ki je statična in poetična. Razen takrat, ko se pevec požene med množico. Takrat ni nič več statičnega. To je storil večkrat, na njegovem norem pohodu pa se je zavihtel na točilni šank in se skorajda prevrnil. Kot Mesija, ki se prebija skozi svoje privržence. Prišel je tako blizu, da sem mu roko postavil na ramo, nato pa je odšel naprej. Vse je tako naravno, zvok je čist, predstava pa iskrena. Glasba, kot jo lahko slišimo na njihovem albumu. Kvaliteta skupine je neoporečna, iz minimalistične zasnove pa so zmožni potegniti več kot simfonični orkester. Do točke v setlisti, ko so zaigrali ‘I Need My Girl’, so nas že prepričali, nato pa se je ljubezen samo še stopnjevala. ‘Slow Show’, ‘Day I Die’, ‘Graceless’, ‘Fake Empire’ in še ‘About Today’. Vau. Če si oboževalec, lahko na tej točki umreš srečen. Metaforično, seveda, ampak takšen občutek je, ko te zadane glasba. Tista, ki te poboža po duši, in ti spregovori na osebnem nivoju. “All the very best of us, string ourselves up for love” smo kričali, ampak nismo hoteli, da se konča. Zdelo se je, da tudi oni ne, saj sploh niso zapustili odra za klasičen premor ob koncu koncerta. Zakaj bi prekinil nekaj tako lepega. Da bi čutil to, kar smo čutili, moraš biti njihov oboževalec, začneš pa lahko takoj. Bistvo je skrito v besedilu.

Kratka biografija skupine

Skupina je nastala leta 1999, ko sta se združila dva para bratov Arona (kitara / bas) in Brycea Dessner (kitara) ter Scott (kitara / bas) in Bryan Devendorf (bobni), skupaj z Mattom Berningerjem (vokal). Svoj preboj na sceno pa so doživeli šele leta 2005 s svojim tretjim albumom “Alligator”. K značilnostim skupine pa zagotovo lahko štejemo tudi prepoznavni glas pevca, ki mu ni enakega.

The National je ameriška rock skupina iz Cincinnatija, Ohio. Uvodni album The National so izdali leta 2001 pri neodvisni založbi Brassland Records, ki sta jo ustanovila Dessner in njegov brat Bryce. Ta je pomagal pri snemanju albuma, a se je kmalu pridružil skupini in sodeloval kot polnopravni član pri snemanju naslednje plošče ‘Sad Songs for Dirty Lovers’ (2003).

Tretji album ‘Alligator’ (2005) je prejel kritično priznanje. Četrti in peti studijski album benda, ‘Boxer’ (2007) in ‘High Violet’ (2010), sta znatno povečala izpostavljenost skupine. V letu 2013 je bend izdal svoj šesti studio album ‘Trouble Will Find Me’, ki je bil nominiran za najboljši alternativni glasbeni album na 56. letni podelitvi nagrad grammy. Leta 2017 je skupina izdala album ‘Sleep Well Beast’, ki je na 60. letni podelitvi grammy nagrad zmagal v kategoriji za najboljši alternativni glasbeni album.

Seznam skladb, ŠRC Šalata, Zagreb

 1. Quiet Light
 2. So Far So Fast
 3. Nobody Else Will Be There
 4. The System Only Dreams in Total Darkness
 5. Don’t Swallow the Cap
 6. Walk It Back
 7. Guilty Party
 8. Bloodbuzz Ohio
 9. Lemonworld
 10. I Need My Girl
 11. Empire Line
 12. I’ll Still Destroy You
 13. Slow Show
 14. Day I Die
 15. Carin at the Liquor Store
 16. Graceless
 17. Fake Empire
 18. About Today
 19. November
 20. Terrible Love
 21. Vanderlyle Crybaby Geeks