Po koncertu reške skupine Paraf še otvoritev spominske plošče

Paraf (FOTO: promo)
Paraf (FOTO: promo)

V sredo, 20. aprila bo v Kinu Šiška potekal koncertni dogodek RI – LJ – NEW WAVE REUNION, ki bo obudil glasbeno kulturno os, ki je že od konca sedemdesetih let prejšnjega stoletja povezovala obe mesti. S koncertnim delom bomo pričeli ob 20. uri – otvorila ga bo zasedba JAO, sledila bo reška zasedba Grad, s kultnim repertoarjem skladb bodo nadaljevali Lublanski psi, zadnji v vrsti pa bodo na oder stopili Parafi z Valterjem Kocijančičem na čelu.

 

Otvoritev spominske plošče

Muzej Punk Kulture pod kuratorstvom Esada Babačiča bo po sredinem koncertu reške zasedbe Paraf v podhodu Braneta Bitenca, ki se nahaja pod Celovško cesto (v neposredni bližine Kino Šiška) slovesno otvoril spominsko ploščo v spomin pesniku punk poezije in frontmanu zasedbe Otroci Socializma.

Reška glasbena scena je bila od nekdaj enotna a hkrati razgibana – Reka je bila v bivši Jugoslaviji poleg Ljubljane, Zagreba in Beograda edina punk prestolnica, ki je ohranila držo drugačnosti in sporočilnosti tudi v času, ko se je punk transformiral v novi val. Predvsem zgodnja reška scena je bila zelo tesno povezana z ljubljansko in njenimi glavnimi protagonisti. Več kot polovica ključnih posnetkov reških glasbenikov iz obdobja novega vala je nastala prav v Ljubljani.

 

Reka – Ljubljana nekoč

Skupina Paraf je že od leta 1978 dalje imela prve nastope v Ljubljani – pogosto so bili na odru skupaj s Pankrti, Berlinskim Zidom in Lublanskimi psi. Na Reki pa so pogosto igrali Otroci Socializma in pa Pankrti. Že od vsega začetka jih je v Ljubljani podpiral in predvajal Radio Študent, na Reki pa mladinski časopis Val, ki je redno, med letoma 1978 in 1985 pisal o slovenski punk sceni. Edini koncert zgodnje faze jugoslovanskega punka, ki je na isti večer gostil vse štiri takrat največje novovalovske skupine v skupni državi se je zgodil na Reki 13. novembra leta 1978: igrali so Paraf, Pankrti, Prljavo Kazalište in Azra.

Vstopnice za koncert lahko kupite TUKAJ.