PLATEAU: ‘Priredb smo imeli dovolj, želimo premikati glave, ne zgolj teles’

Plateau (Foto: CSK FP)

Štirje mladeniči, ki so svojo strast do glasbe povezali na novomeški gimnaziji, se danes predstavljajo z imenom Plateau. Na odru ne skrivajo svoje sramežljivosti, a ravno ta jih v kombinacijami z njihovimi avtorskimi skladbami dela toliko bolj pristne, tako “platojevske”.

Dolenjski glasbeniki imajo za seboj že bogato kariero, letos pa so zaigrali tudi v finalu Špil lige. Pravijo, da jih združuje ljubezen do glasbe in zajebancije, kar se je potrdilo v našem intervjuju. Oni so Gašper Turk (kitara, vokal), Martin Koncilija (bas, vokal), Anže Repovž (bobni) in Andrej Kaferle (klaviature).


ROCKER.SI: Lep pozdrav, ekipa Plateau. Večkrat sem slišal tekom Špil lige, da imate več izkušenj z glasbo kot ostale skupine. Kako je bilo to mišljeno? Ste že dolgo skupaj?

PLATEAU: Niti se nam ne sanja, kako je bilo mišljeno. Mogoče zaradi tega, kar imamo v Novem mestu močno podporo. Tam je kar nekaj ljudi, ki jim je všeč naš žanr. Izpostavili bi Marjana Pirnarja, glasbenika in podjetnika, ki je tudi lastnik podjetja Festival Novo Mesto, enega najmočnejših podjetij na področju dogodkov in ozvočevanja po Sloveniji ter širše. Ozvočuje tudi festivala Exit in Sziget, tudi v Ljubljani, na finalu Špil lige, so oni ozvočevali.

ROCKER.SI: Kaj to pomeni za vaš bend?

PLATEAU: On je oseba, ki nam zelo pomaga. Priskrbi nam koncerte ter nam svetuje, kaj naj naredimo, ampak ni naš menedžer, prej stric iz ozadja, ki nima dejanskega vpliva na naše delovanje. Nismo podpisali pogodbe ali karkoli podobnega, samo prijazno nas vodi.

ROCKER.SI: O čem ste razmišljali, ko ste izbirali ime zasedbe?

PLATEAU: Plateau je v osnovi planota. Želeli smo združiti občutka narave in prostora. Zajeti smo želeli spontanost, ki se lahko razvije na takih krajih. Smo zasedba, ki stremi k lepoti, ne pa k iskanju negative. To je dokaj očitno. Vsi posamezniki v zasedbi Plateau smo na isti ravni. Mi razumemo in za nas je to dovolj. Če nas bo še kdo drug razumel, toliko bolje.

ROCKER.SI: Prva asociacija je znana priredba Nirvane na njihovem MTV Unplugged koncertu. Sprva sem vas dal v grunge, a sem se pošteno zmotil.

PLATEAU: Do imena smo prišli zelo spontano. Zgodba za njim pa se razvija, kot se razvijamo mi z zasedbo. Planota ni nekaj majhnega, za nami stoji še več ljudi. Zato uporabljamo ime Plateau familija, ker smo ena velika družina, zadaj je še mnogo posameznikov, ki nas podpira – od grafik do kostumografije, foto in video material, vse skupaj se neprestano združuje in nastaja Plateau. Tudi na koncertih to poudarjamo, da brez teh ljudi ne bi šlo in smo jim zelo hvaležni.

Plateau (Foto: Ema Koncilija)

ROCKER.SI: Na začetku razmišljate širokopotezno. Že to vas naredi za drugačne. Na odru pa pogosto izpadete kot “zajebantje”, bi se strinjali?

PLATEAU: Res? Smo zabavni, nismo pa zajebani (smeh). Dajemo poudarek tudi na druge vidike nastopanja, ampak v prvi vrsti je pomembna kvalitetna glasba. Zanima nas, kako se glasba prodaja, ne bi se pa označili za ljudi, ki bi zavedno zajebavali. Smo pa zajebantje, to nas dela posebne. Predvsem smo spontani. Ne razmišljamo veliko o tem, kako se bomo obnašali. Vse je odvisno od afekta. Najbolj pomembno je, da pokažemo del sebe.

ROCKER.SI: Ste na odru res lahko iskreni ali tam vseeno nastopi druga persona?

PLATEAU: Zdi se nam, da smo na odru lahko še bolj pristni kot v privatnih življenjih. Imamo nekaj za dokazati, hkrati pa vemo, da tisto, kar delamo, je dobro. Zato toliko bolj uživamo. Izkušnja koncerta je za nas, tako kot za publiko, upamo, zelo prijetna. Zelo radi nastopamo. Spadamo na oder.

ROCKER.SI: Kaj bi radi, da obiskovalci vaših koncertov odnesejo domov? Zdi se mi, da pri vas ni pomemben zgolj podatek o prodanih vstopnicah.

PLATEAU: Sploh ne. Radi bi, da naša glasba osrečuje in publika dobi prenos energije ter zagon.

Plateau (Foto: Ema Koncilija)

ROCKER.SI: Koliko ste imeli do sedaj koncertov?

PLATEAU: Če štejemo zraven še Špil ligo, nekje slabih deset koncertov.

ROCKER.SI: Je bila izkušnja Špil lige in z njo finale na Kongresnem trgu vrhunec?

PLATEAU: Nedvomno. Takrat smo prvič videli, da je ljudje masovno plešejo na našo glasbo. Čudno je bilo, kajti prve koncerte smo imeli zaradi takratnih ukrepov sedeče. Bilo je grozno, ker je manjkal prenos energije. Na Kongresnem trgu pa je bil drugače. Zelo pomemben koncert za našo zasedbo.

ROCKER.SI: Kar veliko sledilcev imate. Glede na to, da nimate objavljene veliko glasbe, se mi zdi to hvalevredno. Mladi ste in verjetno ciljate na mlajšo publiko? 

PLATEAU: Ravno zato, ker poudarek dajemo tudi na druge stvari, s katerimi pritegnemo občinstvo. Veliko poslušalcev pristopi tudi na žogo iskrenosti in spontanosti. Ko odigramo, se ne zavlečemo v zakulisje, pač pa se družimo s publiko in se pogovarjamo o glasbi ter življenju. Za finale Špil lige smo organizirali avtobusni prevoz za naše oboževalce. Brezplačno. Podprli so nas pri Društvu novomeških študentov. Za kompenzacijo smo jim obljubili nastop na njihovem dogodku. Tako da so nam šli zelo na roko. Vedo, da smo iskreni in da delamo dobro glasbo. Kjer je volja, tam je pot.

Plateau (Foto: Ema Koncilija)

ROCKER.SI: Kje lahko slišimo vašo glasbo drugje kot na koncertih v živo?

PLATEAU: Na Soundcloudu se najdejo štirje demo posnetki. Ljudje so rekli, da so se naše skladbe naučili tako, da so predvajali stare posnetke Špil lige in se naučili besedila. Neka poslušalka je na koncertu v Novem mestu na gimnaziji za pust posnela naš celoten nastop. Tako se je naučila vsa naša besedila.

ROCKER.SI: Vam je Špil liga prinesla velik dvig popularnosti?

PLATEAU: Se je poznalo, res je. Na Instagramu smo dobili več kot tristo sledilcev. Na Facebook pa nismo toliko aktivni, ker za našo ciljno publiko ni preveč popularen. Edino, kar je njegova prednost, so dogodki, ki zaenkrat na Instagramu manjkajo.

ROCKER.SI: Zakaj avtorska glasba in ne priredbe?

PLATEAU: Priredb smo imeli dovolj. Želimo premikati glave, ne zgolj teles.

ROCKER.SI: Od kje navdih? Gašper, ti si glavna kreativna sila.

PLATEAU: Na začetku smo večinoma ustvarjali na temo ljubezni, potem ne to, sledila je kritika družbe, ampak vedno skozi širok besedni zaklad, s katerim se lahko drugače izražam. Na ta način nastanejo privlačne stvari, s katerimi se lahko ljudje povežejo.

ROCKER.SI: Kaj vas povezuje poleg glasbe?

PLATEAU: Alkohol (smeh). Spoznali smo se na gimnaziji, mogoče bi izpostavili kar to. Združuje nas ljubezen do glasbe in hotenje, da damo nekaj ljudem. To, bolj kot karkoli drugega.

Plateau (Foto: Ema Koncilija)

ROCKER.SI: Gradiva je torej dovolj. Ste se že odpravili v studio?

PLATEAU: Lepo, da vprašaš. Ravno danes smo šli v studio posneti naše prve skladbe. Lahko rečemo, da se nekaj dogaja. Več pa bomo izdali v kratkem oziroma, ko bo čas pravi.

ROCKER.SI: Kakšen je načrt za jesen?

PLATEAU: Nismo prepričani, če bi kaj izdali. Ideja je bila, da bi single izdajali na naše rojstne dneve. Zaenkrat bodo posamezne skladbe, potem bomo pa videli za naprej.

ROCKER.SI: Kako so v projekt Plateau vpete vaše družine?

PLATEAU: V bistvu smo z izjemo Gašperja vsi zelo odrasli (smeh). On nima vozniškega izpita. Naše družine imajo bore malo s tem, razen finančne podpore na vsake toliko. Več od tega pa ravno ne. Ne vozijo nas naokoli po koncertih. Smo samostojni. Imamo pa vaje kar doma, s čimer res prihranimo nekaj denarja (smeh). Nas spodbujajo, vsekakor. Drugače smo pridni študentje, tako da nimajo veliko za očitati, če kakšno noč ostanemo predolgo zunaj.

ROCKER.SI: Če se vrnemo na Špil ligo, kaj je najboljša kritika, ki ste jo prejeli?

PLATEAU: Zelo dobro vprašanje. Kritika? Hm. Starši so rekli, da bi morali zmagati (smeh). Tadej Košir, član žirije, je rekel, da točno vidi, kaj bomo in kako bomo zveneli čez deset let.

ROCKER.SI: Torej žirija ni imela veliko komentarjev?

PLATEAU: Večinoma je kritike delil Tadej Košir, ampak v četrtfinalu nam ni dal niti ene, kar nas je celo malo zmotilo, v bistvu (smeh). V polfinalu pa je rekel, da lahko še več eksperimentiramo z inštrumenti, česar nismo najbolje razumeli in smo na naslednji koncerti prišli s trobentami (smeh). Nismo dobili kritik, tudi drugi bendi ne. Bomo jih poklicali in zahtevai, da povedo, kaj si v resnici mislijo (smeh).

Plateau (Foto: Ema Koncilija)

ROCKER.SI: Koncert na Kongresnem trgu je bil odigran na velikem odru. Kako se boste spopadli z bodočimi nastopim, mogoče nekje v malem baru? Bo ta preskok nazaj težaven?

PLATEAU: Zanimivo je igrati na manjšem koncertu. Sploh zdaj, ko smo sami – v Špil ligi je vsak izmed bendov pripeljal svoje poslušalce. Dajemo vse od sebe na Instagramu in upamo, da nas pride podpret čim več ljudi. Na koncertu v Novem mestu smo prodali 127 kart. To je bilo še pred COVIDOM-19. Hvaležni smo tudi za podporo zasedb Kokosy in MRFY. Oni pridejo na večino naših koncerttov.

ROCKER.SI: Ste kolegi?

PLATEAU: Kolegi, pa tudi spremljamo jih že od začetka. Mi smo v njihovih prvih vrstah, najbolj nori od vseh. Zapomnili so se nas, od česar je nastalo prijateljstvo, kasneje pa tudi medsebojno spoštovanje.

ROCKER.SI: Imate podoben življenski stil kot MRFY? Takorekoč otroci Metelkove?

PLATEAU: Kako že pravijo zase, sinovi cvička?! Ne, nismo še tam (smeh). Nismo v Ljubljani, pridemo!

ROCKER.SI: S katero zasedbo ste se najbolje spoznali na Špil ligi?

PLATEAU: Izpostavili bi zasedbo LPS. Res so v redu in jih zelo spoštujemo. Masaž, jasno, krasen bend. Imajo svoj zvok in stil, tudi z njimi smo se povezali, ampak na drugačen način. Karakterno smo si različni. Birdland pa smo srečali le v finalu in nismo imeli veliko časa. Kar smo se pogovarjali, so bili zelo prijetni.

ROCKER.SI: Je še kakšen bend, s katerim ste na vezi?

PLATEAU: Ember.

Plateau (Foto: Ema Koncilija)

ROCKER.SI: Cela vrsta mladih bendov.

PLATEAU: Glasbena scena je trenutno res noro dobra.

ROCKER.SI: Povprečni poslušalec, ki ni toliko v stiku z mikro premiki na glasbeni sceni, bo verjetno potreboval še nekaj časa, da se mu omenjene zasedbe približajo.

PLATEAU: Se strinjamo, to gre počasi. Mogoče, če se lahko navežemo še na prejšnje vprašanje – izpostavili bi tudi Before Time. Legende. Oni so nas prav tako hitro podprli. Res imajo dobro glasbo in prijetni ljudje so.

ROCKER.SI: Zakaj mislite, da niste postali zmagovalci Špil lige?

PLATEAU: Težko je reči. Podpora publike je odločala.

ROCKER.SI: Kaj mislite, da vam je zmanjkalo?

PLATEAU: Izgubili smo za las po glasovih. Verjetno je malo vplivala tudi Ljubljana. Nimamo kaj, borili smo se do zadnjega. Dali smo vse od sebe. Mogoče nam je tokrat zmanjkalo malo sreče.

ROCKER.SI: Ampak glavno je, da ste opozorili nase. Dobili ste kvalitetne posnetke, potrebne izkušnje in samo tako dobro naprej! Vse dobro, ekipa!