Pivo in cvetje Laško: prve podrobnosti

Na festivalu Pivo in cvetje bo tudi danes pestro.
FOTO: Pivo in cvetje

Organizatorji festivala Pivo in cvetje Laško so že globoko v pripravah enega naših najstarejših, nedvomno pa največjega glasbeno turističnega dogodka, ki bo prihodnje leto praznoval »vmesni«, vendar spoštovanja visok jubilej, 55-letnico. Številka bi bila lahko še za leto višja, kajti leta 1984 so zaradi del na mostu prek Savinje morali festival doslej edinkrat odpovedati.

Festival vsa leta potrjuje, da sodi med najbolj priljubljene in obiskane festivale pri nas, vsako leto pa ga obišče vse več gostov tudi iz tujine. Skrivnost zveste publike in visokega obiska je v spretnem prepletanju glasbenih žanrov z etnografskim in hortikulturnim programom ter vrsto aktivnosti, namenjenih najmlajšim, pa tudi najstnikom in odraslim. Glasbeni program, ki odraža aktualni utrip časa, odpira širok prostor za vključevanje zgodovinskih, etnografskih slik in zgodb, ki bi bile brez tovrstne festivalske priložnosti morebiti že pozabljene. S tem ponuja zanimiv, drugačen, predvsem pa obogaten program za aktivno doživljanje festivala za vso družino in za vse generacije. Od drugih festivalov ga tako loči temeljno razumevanje, da živimo med seboj prepleteni z različnimi vezmi in interesi, ki jih tovrstni dogodki lahko le še okrepijo.

Festival je izjemno gostoljuben in ima svojo značilno dušo, vsakokratna izvedba pa zahteva večmesečne priprave. Ob profesionalni ekipi ga soustvarja tudi preko 500 domačinov, ki z njim živijo že več kot pol stoletja. Letos ga je obiskalo 75.000 ljudi, kar je deset tisoč več kot lani, četudi sta bila tako prvi, kot zadnji dan festivala vremensko neugodna.

Organizatorji tudi za prihodnje leto obljubljajo dobro živo glasbo različnih zvrsti, od rocka do narodnozabavne, pa tudi za ljubitelje elektronske plesne glasbe bodo poskrbeli. Od četrtka, 11. julija, do sobote, 13. julija 2019, se bo tako zvrstilo prek 50 koncertov, skupaj z etnografskim programom, ki bo še posebno pester v nedeljo, 14. julija, pa lahko pričakujemo preko 60 glasbenih dogodkov.

Organizatorji vabijo ljubitelje dobre glasbe in zabave, da si napovedan termin označijo v svojem poletnem koledarju in doživijo vrhunec poletja na 55. festivalu Pivo in cvetje Laško.