ORLEK: ‘Smo kot dober zasavski golaž!’

Skupina Orlek in Matjaž Javšnik: FRPRUH (Foto: Management skupine)

Orlek so pestra instrumentalna zasedba, ki poleg tradicionalne rockovske postave obsega še pihalno sekcijo in harmoniko. Posebnost skupine Orlek so besedila, ki so socialno-humorno obarvana, s številnimi izrazi značilnimi za trpko rudarsko življenje in delo. So zelo komunikativni in hitro vzpostavijo kontakt ter navdušijo občinstvo iz različnih kulturnih okolij. Za sproščen klepet se nam pridružijo v Škofji Loki.

ROCKER.SI: Kako ste zadovoljni s ponudbo koncertnih prizorišč pri nas?

ORLEK: Prizorišča so takšna, kot so, potem je pa na glasbeni skupini, da se odloči, če želi nastopati zgolj v “svojih” dvoranah ali se je pripravljena tudi prilagoditi.

ROCKER.SI: Kakšna je vaša zgodovina s Škofjo Loko?

ORLEK: Velikokrat smo igrali tukaj in dobro poznamo mesto. Na trgu smo igrali in pri Rdeči Ostrigi, v Loškem Pubu, v dvorani Poden … in pa v Hafnerjevem naselju! Uh, kakšen koncert je bil to! Pri nekih starih vojaških objektih, ne spomnimo se dobro, ampak nam je zmanjkalo elektrike! Bil je resposeben ambient za približno dvesto ljudi in smo igrali kar “na suho” (smeh). Dokler ni prišla nazaj elektrika!

ROCKER.SI: Kdaj ste bili nazadnje na gradu?

ORLEK: Pred kratkim! Radi smo v teh koncih. Ampak igrali pa še nismo tam.

ROCKER.SI: Folk-punk-polka-rock senzacija. Takšen opis pa slišimo malokrat.

ORLEK: Drugi so nam nekako nadeli to naziv, ampak se kar strinjamo z njim, kajti v naši glasbi se najdejo praktično vse glasbene zvrsti. Vsak izmed nas je prinesel nekaj novega. V prvi zasedbi smo imeli rokerje, generacija iz 60. let, potem so drugi igrali dixieland, kitarist je na primer metalec … in že takrat se je oblikovala ta raznolika postava. V glavnem, smo kot dober zasavski golaž!

ROCKER.SI: Pestra je vaša postavitev na odru, še pihalno sekcijo imate poleg vseh glasbil. Bi lahko vključili malodane katerikoli inštrument?

ORLEK: Ne postavljamo si omejitev. Vedno kaj spreminjamo, dodajamo in kombiniramo.

ROCKER.SI: Vaša posebnost so besedila, ki so socialno-humorno obarvana, s številnimi izrazi, značilnimi za trpko rudarsko življenje in delo. Od kod potreba po tem? Ta tematika navsezadnje sigurno ne more biti ena bolj priljubljenih.

ORLEK: Teksti več ali manj izhajajo iz problemov, ki se tičejo nas vseh. Enkrat nam je na misel prišel nabiralnik, poln smotanih položnic, in potem smo se spravili na njih! Tako imamo skladbo o položnicah! Na tak način delujemo. Črpamo iz življenja.

ROCKER.SI: Knapovski humor je rudniški humor? Kako se razlikuje od navadnega?

ORLEK: To je en res čisto poseben humor, črni in obešenjaški. Šli smo že malo po svetu in spraševali naokoli, ampak vedno, ko je beseda nanesla na rudarje, so vsi zavijali z očmi. Povsod (smeh). Zaradi tega, ker so rudarji strah pred jamo vedno izničevali s pomočjo obešenjaškega humorja. Da so se razvedrili, saj nikoli niso vedeli, ali se bodo iz jame vrnili živi. In tisti, ki želi vedeti več o teh rečeh, je lepo vabljen na našo gledališko predstavo!

ROCKER.SI: Kaj lahko poveste torej od koncertne komedije Frpruh, kjer sodelujete z Matjažem Javšnikom? Ta koncept je dokaj nov na slovenski sceni. Kaj pomeni naslov?

ORLEK: Naslov pomeni “jamski zrušek”, izhaja pa iz nemške popačenke. Že približno dve leti hodimo naokoli s predstavo, ampak je čisto res to, da gre za dokaj nov koncept. Zato imamo tudi nekaj težav, ko pridemo v gledališče, pa ljudje niso pripravljeni poslušati glasbe. Nekateri pričakujejo zgolj komedijo. Z Matjažem Javšnikom pa smo prišli v stik, ker smo pač iskali igralca za naše rudarske zgodbe. Najprej smo imeli sicer v mislih našega bivšega premierja Marjana Šarca, kajti on obvlada zasavščino v nulo! In smo ga celo prosili, da bi se nam pridružil, ampak … seveda takrat še kot župan Kamnika tega ni mogel sprejeti. Potem pa smo prišli do Javšnika. Nismo pa želeli večje zasedbe, že naša skupina je mnogočlanska in preprosto ne bi bilo prostora na odru (smeh). Odziv je bil do sedaj zelo dober. Smo pa malo spremenili repertoar, nekaj več je balad, ki jih drugače na naših koncertih ne izvajamo.

Orlek (Foto: Management skupine)

ROCKER.SI: V tridesetih letih ste zamenjali nemalo članov, izdali cel kup albumov, zapeli veliko pesmi …

ORLEK: Od prve zasedbe nas je ostalo bolj malo (smeh). Bili smo stari približno 16 ali 17 let, ko smo začeli. Dobro, nekateri so bili tudi starejši, ampak ravno zato je nastala ta medgeneracijska druščina. Imamo člana, ki je šel iz skupine in se po 21 letih ponovno vrnil! Ne moremo se ga znebiti! (smeh). In smo spet v dreku (smeh).

ROCKER.SI: Več nastopov imate v svojih koncih, oktobra lansko leto pa ste se le zapeljali tudi v Ljubljano, in sicer v Kino Šiška. Kakšen je bil sprejem?

ORLEK: Brez skrbi, so nas razumeli v Ljubljani (smeh). To bi lahko šteli kot enega izmed vrhuncev naše kariere. Koncert so tudi snemali, tako da vabljeni k ogledu! Smo sicer imeli kakšne nastope, ki so bili še bolj divji, ampak ta iz Ljubljane je bil zagotovo eden boljših.

ROCKER.SI: Kako ponavadi potujete? Ker vas je toliko. Kdo je tisti, ki mora trezen voziti domov?

ORLEK: Mini bus. Ne gre drugače (smeh). Vozi pa šofer, ki je profesionalec. Da ostane trezen (smeh).

ROCKER.SI: Po toliko letih nastopanja imate verjetno drugačna pričakovanja, želje in cilje kot morda na začetku? Kaj se je najbolj spremenilo v vsem tem času?

ORLEK: Publika se je postarala (smeh). Ko smo bili še študentje, smo imeli določeno publiko, ki je bila glavnina in se je postarala z nami. Zato je glavnina danes stara okoli 40, 50 let. Trudimo se privabiti tudi mlajše občinstvo, z novimi skladbami smo sigurno šli v to smer. Kadar igramo na mladinskih festivalih, je vedno žurka. To pomeni, da nas rade volje sprejmejo, ampak moramo priti do njih, preko medijev in promocije. Ker če so tam na koncertu, je vedno dobra zabava.

ROCKER.SI: Ženska energija pod odrom je še prisotna?

ORLEK: Odvisno od tega, katera skupina igra za nami (smeh). Nazadnje so modrčki leteli po zraku pred nekaj desetletji (smeh).

ROCKER.SI: Kakšen nasvet bi si dali takrat pred desetletji, sami sebi?

ORLEK: Lahko se izrazimo z izrekom starega grškega filozofa: “Vse je smiselno, samo hoteti je treba!”